Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου της Κοπεγχάγης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να επισκεφθεί επίσημα την Ουάσινγκτον. «Πρέπει να τα πούμε από κοντά σύντομα, σας περιμένω στις ΗΠΑ το νέο έτος» είπε ο κ. Ομπάμα.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας... Ούγκο Τσάβες, τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόριτς Τάντιτς, τον πρωθυπουργό Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, τον πρωθυπουργό Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο, τον πρωθυπουργό Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γ.Χατογιάμα.

Επίσης στη διάρκεια γεύματος, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και συζήτησε μαζί του για τις διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που διεξάγονται στην Κοπεγχάγη, ο κ. Παπανδρέου είπε οτι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε κάποιες κινήσεις.

Οι φτωχότερες χώρες θα δεχθούν τα χρήματα που έχουν κατατεθεί, ενώ θα δεχθούν και την διαφάνεια, έναν έλεγχο, δηλαδή, πού πάνε τα χρήματα, όχι βέβαια έλεγχο με τον τρόπο που παρεμβαίνει το ΔΝΤ ή η Διεθνής Τράπεζα.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει διαφορά ως προς το θέμα της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, επισημαίνοντας την ιδιαίτερα μεγάλη μείωση στην οποία θα προχωρήσει η ΕΕ και τονίζοντας από την άλλη ότι «αυτή η μεγάλη μείωση θα αντισταθμιστεί από τη δυναμική που θα δημιουργηθεί στην ΕΕ και στην Ελλάδα, ώστε να πάμε πιο γρήγορα σε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, με ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και επενδύσεων στην Ευρώπη.»

Είναι μια ευκαιρία για εμάς, αν πετύχουμε να βάλουμε το όριο μείωσης των εκπομπών στο 30% και να αναπτύξουμε και τα δάση μας θα έχουμε συγροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική που θα στηρίξει ακόμα μεγαλύτερη αλλαγή σε αυτόν τον τομέα, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ωστόσο ότι παρά την χθεσινοβραδυνή πρόοδο, δεν έχουμε φθάσει ακόμα σε τελική συμφωνία.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι πιθανόν να μην φθάσουμε σε συμφωνία ή ενδέχεται να μην μπορέσουν όλοι να την συνυπογράψουν και τόνισε οτι αυτό σημαίνει πως πρέπει να πάμε γρήγορα -όχι σε ένα χρόνο- σε νέα συνάντηση ώστε να μπορέσει να υπάρξει νέα δυναμική.

Επίσης τόνισε ότι εκείνο που ζητείται από την Κίνα είναι να θέσει δεσμευτικό στόχο σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίου -που δεν το θέλει- και δεύτερον να ελέγχεται ως προς τις μειώσεις, πράγμα που η Κίνα, επίσης, δεν συζητά, ενώ πολύ περισσότερο δεν συζητά και κάποιες κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: