Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

"Ωρολογιακη βόμβα για το ευρώ"

Αναφορά στην Ελληνική οικονομία έχει και το περιοδικό Spiegel. Το άρθρο έχει τον τίτλο «Ωρολογιακή βόμβα για το ευρώ» και σημειώνει πως ο φόβος της χρεοκοπίας του δημοσίου επιστρέφει.

Η υπερχρέωση της Ελλάδας έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Σύμφωνα με το Spiegel το προηγούμενο διάστημα επέστρεψε στην επικαιρότητα ένα θέμα που είχε κάνει την εμφάνισή του στην εποχή της κορύφωσης της κρίσης και αργότερα ξεχάστηκε στο κλίμα της των αισιόδοξων μηνυμάτων για την αναθέρμανση της οικονομίας. Πρόκειται για το φόβο να χρεοκοπήσει μια χώρα μέλος της ευρωζώνης. Ένα ενδεχόμενο που γεννά το ερώτημα, εάν ο κοινός νομισματικός χώρος κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στους όρους δανεισμού της Ελλάδας, καθώς και το δίλημμα της ΕΕ, η οποία δεν επιτρέπεται να εμβάζει χρήματα σε χώρες μέλη, προκειμένου αυτές να βουλώνουν τις τρύπες του προϋπολογισμού τους ή να καλύπτουν τα ελλείμματά τους. Εάν η ΕΕ παρέμβει οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες. Η ευρέως διαδεδομένη αμεριμνησία κάποιων χωρών σε θέματα προϋπολογισμού, όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, θα εξαπλωνόταν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το μήνυμα θα ήταν σαφές: Γιατί να περιστείλουμε τις δαπάνες μας, αφού στο τέλος θα πληρώσουν άλλοι;

Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται στο άρθρο, το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν οι Βρυξέλλες την Ελλάδα στην τύχη της, θα είχε επίσης επικίνδυνες συνέπειες. Θα κλονιζόταν η εμπιστοσύνη στο ευρώ και η ΕΕ θα ερχόταν αντιμέτωπη με μια σκληρή δοκιμασία. Και αυτό γιατί τι αξία θα είχε ένα κοινό νόμισμα, εάν κάποιες από τις χώρες μέλη πληρώνουν τα χρέη τους και άλλες όχι. Πέραν τούτου ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός ντόμινο. Εάν καταρρεύσει μια χώρα μέλος, οι κερδοσκόποι θα δοκιμάσουν την αντοχή και άλλων χωρών που κινδυνεύουν. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε η ευρωζώνη να οδηγηθεί σε κατάρρευση, παρατηρεί το Spiegel.

Δεν υπάρχουν σχόλια: