Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Αστυνομικές προσδοκίες για τον εντοπισμό των δραστών και την ανεύρεση του λειψάνου του Τάσσου Παπαδόπουλου.Νέα στοιχεία στα χέρια της Αστυνομίας



Δυο νέα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Αστυνομία αξιολογούνται και αξιοποιούνται μαζί με το υπόλοιπο υλικό που έχει στη διάθεσή της, με απώτερο στόχο τον εντοπισμό της σορού του τέως Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και της αποκάλυψης της ταυτότητας των δραστών της σύλησης του τάφου του.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, διαβεβαιώνοντας πως η Αστυνομία συνεχίζει με εντατικό ρυθμό τις έρευνές της.

Ο κ. Κατσουνωτός είπε πως έχουν παραληφθεί τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων από το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας και έχει παραληφθεί αριθμός απαντήσεων από την Ιντερπόλ σε σχέση με παρόμοιες υποθέσεις που απασχόλησαν άλλες χώρες.

Σε σχέση με τις απαντήσεις της Ιντερπόλ, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως η Αστυνομία πήρε απαντήσεις που αφορούν παρόμοιες υποθέσεις σε ξένες χώρες «και μέσα από την ενημέρωση που έχουμε θα δούμε τον τρόπο δράσης των εγκληματιών, τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε από πλευράς των αστυνομικών των συγκεκριμένων χωρών, ούτως ώστε να συνθέσουμε το παζλ των ενεργειών που υπολείπονται να γίνουν από πλευράς Κυπριακής Αστυνομίας».

Σημείωσε ότι η Ιντερπόλ δεν έχει δώσει στοιχεία των κατηγορουμένων ή των υπόπτων στις υποθέσεις αυτές, αλλά στοιχεία για τον τρόπο δράσης και τη μεθοδολογία τους, «ούτως ώστε ταυτίζοντας τα όσα έχουμε εμείς ενώπιον μας με αυτά που έγιναν στο παρελθόν σε άλλες χώρες να δούμε κατά πόσον ο τρόπος δράσης είναι ο ίδιος και κατά πόσον μπορούμε να κινηθούμε προς συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Διαψεύδει θέμα λύτρων

Ο κ. Κατσουνωτός διέψευσε επίσης πληροφορίες πως τέθηκε θέμα λύτρων από πλευράς των δραστών. Η πληροφορία έχει περιέλθει στην αντίληψη της Αστυνομίας, είπε και πρόσθεσε ότι «επικοινωνήσαμε με την οικογένεια του τέως Προέδρου και διαψεύδεται κατηγορηματικά. Ενα τέτοιο αίτημα δεν έχει υποβληθεί στην οικογένεια».

Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξοι με βάση τα προηγούμενα στοιχεία που είχαν και με βάση τα δυο νέα στοιχεία, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί κατά πόσο είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος. Διαβεβαίωσε πως η Αστυνομία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και δίνει μάχη με το χρόνο και υπογράμμισε πως τα πάντα αξιοποιούνται και αξιολογούνται με απώτερο στόχο την αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών.

"Η σεναριολογία δεν βοηθά"

Ερωτηθείς εάν τα δυο νέα στοιχεία δίδουν στην Αστυνομία κάποιαν εικόνα όσον αφορά την ταυτότητα των δραστών ή ως προς τα κίνητρά τους ή κάποιαν κατεύθυνση, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως είναι αυτονόητο το δικαίωμα ενημέρωσης του κοινού αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι το δικαίωμα αυτό δεν φτάνει στο σημείο να δημοσιοποιούνται λεπτομέρειες του ανακριτικού έργου ή των αποτελεσμάτων που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία, γιατί μόνο ζημιά στο ανακριτικό έργο προκαλείται και δίδει αφορμή για σεναριολογίες και άλλα πράγματα.

Κληθείς να πει εάν μήπως κάποιος από τα τρία πρόσωπα που είχαν οδηγηθεί στα γραφεία του ΤΑΕ και ανακρίθηκαν κρίθηκε σκόπιμο να ανακριθεί εκ νέου, ο κ. Κατσουνωτός είπε: «Στο παρόν στάδιο όχι, εάν παραστεί ανάγκη ναι, θα ξανακληθούν». Ανέφερε εξάλλου, ότι για ανάκριση δεν έχουν κληθεί μόνο τα τρία συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά ένας μεγάλος αριθμός προσώπων που έχουν ανακριθεί στα πλαίσια των ερευνών που διεξάγονται.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα του «Πολίτη» ότι ζητήθηκαν διατάγματα αποκάλυψης για 12 κινητά και 3 σταθερά τηλέφωνα, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως δεν θα ήθελε να διαψεύσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, σημειώνοντας πως κάποια θέματα δεν είναι αντικείμενο δημόσιου διαλόγου ή γνωστοποίησης προς το κοινό για το πώς προχωρούν οι έρευνες της Αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: