Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

«Οι αποστάτες ήταν διεφθαρμένοι και ανίκανοι»

Αποκαλυπτική έκθεση του σταθμάρχη της CIA για τα γεγονότα του 1965

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ 19 - ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟΥΣ σε σκάνδαλα διαφθοράς, ανίκανους και σκοτεινούς, χαρακτηρίζει τους αποστάτες, που ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, Ειδική Εκθεση της CIA, που συντάχθηκε την 28η Οκτωβρίου 1966, λίγο πριν την επαναλειτουργία του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ημέρες μετά την δημοσιοποίηση του βουλεύματος για τον «ΑΣΠΙΔΑ», που οδήγησε σε πολιτική ένταση, κρίση, αντιδικίες και «μόλυνση» της πολιτικής ατμόσφαιρας.

Η Ειδική Έκθεση του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Τζον Μόρι, διατηρήθηκε απόρρητη για 41 χρόνια, και κατέστη δυνατή η απόκτησή της μετά από απανωτά αιτήματα ομάδας ερευνητών, που χρησιμοποίησαν το νόμο Freedom of Information Act (FOIA).

Τα αιτήματα, τα οποία αρχικά απορρίφθηκαν και στη συνέχεια, κατόπιν συνεχών εφέσεων, έγιναν μερικώς αποδεκτά, είχαν βασικά στόχο την αποκάλυψη της συγκεκριμένης έκθεσης, ενός τηλεγραφήματος με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 1965, στο οποίο υπάρχει ο ισχυρισμός ότι χορηγήθηκαν χρήματα σε Ελληνες υπηκόους, και σειρά εγγράφων από την 1η Ιανουαρίου 1965, μέχρι την 21η Απριλίου 1967, ημέρα του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πολύ δαπανηρής διαδικασίας, οι ερευνητές, ανάμεσά τους και ο υποφαινόμενος, κατάφεραν―σε πρώτη φάση―να αποκτήσουν επτά έγγραφα, και να έχουν πρόσβαση σε πρώην διπλωμάτες, που φανέρωσαν τον τρόπο σκέψης αυτών που ανέλαβαν, μέσω της αποστασίας, να φέρουν σε πέρας την αποστολή της πτώσης της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου. Βασικό στοιχείο της «Επιχείρησης Αποστασίας» ήταν η αναζήτηση πολιτικών προσώπων που είχαν ροπή προς την διαφθορά, και δεν μπορούσαν να ελέγξουν τις φιλοδοξίες τους. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της αποστασίας, όπως την χαρακτηρίζει, ο σταθμάρχης της CIA γράφει στην «Ειδική Εκθεσή» του τα εξής:

«Πολλά μέλη της κυβέρνησης (Στεφανόπουλου) είναι άσημοι και σκοτεινοί πολιτικοί, οι οποίοι δεν έχουν διοικητικές ικανότητες. Τα προσόντα τους περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο, στην προθυμία τους να εγκαταλείψουν τον πρώην αρχηγό τους και να καταστούν διαθέσιμοι για ανώτερα αξιώματα. Μερικοί αναμείχθηκαν σε φαινόμενα και πρακτικές διαφθοράς, συναλλασσόμενοι με οικονομικά πελατειακά συμφέροντα, που είχαν άμεση σχέση με τα αξιώματά τους. Ο ίδιος ο Στεφανόπουλος περιέγραψε πολλούς εξ αυτών (σ.σ.: εννοεί τους αποστάτες) ως «άρρωστους ή ψυχοπαθείς».

Η ομάδα (των αποστατών) οργανώθηκε σε κομματικό πυρήνα με την ονομασία Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κέντρο (ΦΙ.ΔΗΚ - FDK), το οποίο, όπως λένε, αποτελεί το «πραγματικό κέντρο». Μή έχοντας την απαιτούμενη λαϊκή υποστήριξη και την στήριξη από κάποια εφημερίδα, τα μέλη του (ΦΙ.ΔΗΚ. - FDK) δύσκολα θα διασωθούν σε νέα εκλογική αναμέτρηση, εκτός εάν καταφέρουν να είναι υποψήφιοι άλλων κομμάτων».

Η φράση αυτή δείχνει την απόλυτη έλλειψη σεβασμού των Αμερικανών προς τους Ελληνες πολιτικούς που αποδέχθηκαν να εξυπηρετήσουν τα εγκληματικά σχέδια δημιουργίας πολιτικής κρίσης για να διευκολυνθεί η επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών.

«Αυτή καθ' αυτή η κυβέρνηση του Στεφανόπουλου», υποστηρίζει η «Ειδική Εκθεση» της CIA, «αποτελεί την πλέον σκοτεινή κατάσταση της ελληνικής πολιτικής» (σκηνής). Και προσθέτει: «Εχοντας δημιουργηθεί από «αποστάτες» της Ενωσης Κέντρου, παραμένει στην εξουσία με την απρόθυμη υποστήριξη της ΕΡΕ και του Προοδευτικού Κόμματος. Η κυβέρνηση (Στεφανόπουλου) δεν υπήρξε τίποτα άλλο παρά μία εταιρεία συμμετοχών (holding) από την εκλογή της, το περασμένο φθινόπωρο. Με πολύ μικρή πλειοψηφία στη Βουλή, είναι ανίκανη να περάσει οποιοδήποτε σημαντικό νομοσχέδιο που θα μπορούσε να της προσδώσει πολιτική στήριξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: