Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ζητούν λύση εντός εβδομάδων ή μηνών! Ρωσία και Γαλλία σύστησαν αποφυγή πιέσεων

Στη μέγγενη θέλουν να μας βάλουν Βρετανοί και Αμερικανοί

Βρετανοί και Αμερικανοί εμφανίστηκαν συντονισμένοι στο ίδιο μήκος κύματος, επιμένοντας στην επόμενη έκθεση του Γενικού Γραμματέα, η οποία θα εκδοθεί τον Ιούνιο, να υπάρχουν σαφείς αναφορές σε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος να καλύπτει τόσο την περίπτωση της λύσης του κυπριακού προβλήματος, όσο και την αντίθετη περίπτωση.

Τα μηνύματα αυτά δόθηκαν από τους εκπροσώπους των δύο χωρών στη διάρκεια των χθεσινών διαβουλεύσεων του Σ.Α. και παρά το γεγονός ότι στην ενημέρωση του σώματος, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Ταγιέ Ζεριχούν, είχε αναφέρει ότι οι αναφορές της τελευταίας έκθεσης στους σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης, είχαν τυπικό χαρακτήρα και κανονικά δεν έπρεπε να υπάρχουν αφού είναι πολύ νωρίς να τους συζητούμε, πριν προχωρήσουν τα μέρη κοντά σε συμφωνία για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Διπλωματική πηγή χαρακτηρίζοντας «σαφείς τις προθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας να ασκήσουν πιέσεις για ουσιαστικά αποτελέσματα μέχρι τον Ιούνιο», ανέφερε επιπρόσθετα ότι οι αντιπρόσωποι των δύο αυτών χωρών στο Σ.Α. τόνισαν ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχίζονται απ’ άπειρον και ότι θα πρέπει εντός εβδομάδων και μηνών να κινηθούν προς την κατεύθυνση της λύσης»

Από την άλλη, οι αντιπρόσωποι της Ρωσίας και της Γαλλίας (ιδίως ο Ρώσος πρέσβης) σύστησε την αποφυγή πιέσεων και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και «να αφεθούν τα μέρη να διαπραγματευτούν με ηρεμία»

Παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία του με την υποβολή δύο εκθέσεων από μέρους του Γενικού Γραμματέα και σταμάτησε τις κινήσεις για έκδοση προεδρικής δήλωσης, με την οποία θα εκφραζόταν η υποστήριξη προς την έκθεση του Γενικού Γραμματέα και την αποστολή του κ. Ντάουνερ.

Διπλωμάτες χωρών μελών του Σ.Α. χαρακτήρισαν «μετρημένες και προσεκτικές» τις τοποθετήσεις των κ.κ. Ντάουνερ και Ζεριχούν στην χθεσινή ενημέρωση. Εκτίμησαν ότι έμειναν στο πλαίσιο των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα, παρότι υπάρχουν παράπονα από κυπριακής πλευράς ότι στην αναφορά του στη βάση των διαπραγματεύσεων και στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ο κ. Ντάουνερ «παρέλειψε να μνημονεύσει τα ψηφίσματα του Σ..Α»

Οι εκτιμήσεις του κ. Ντάουνερ στο Σ.Α., ότι έχει σημειωθεί «καλή πρόοδος» κι ότι παραμένει «επιφυλακτικά αισιόδοξος για την προοπτική να καταλήξουν οι δύο ηγέτες σε συμφωνία», ήταν ταυτόσημες με τις δημόσιες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους. Δήλωσε και στο Σ.Α. ότι απορρίπτεται η ιδέα της επιδιαιτησίας, ενώ επανέλαβε ότι τα δημοψηφίσματα που θα γίνουν έχουν μεγάλη σημασία γιατί εκεί θα κριθεί η όποια συμφωνία καταλήξουν οι ηγέτες.

Ο κ. Ζεριχούν με τη σειρά του, πέραν των όσων αναφέραμε, επισήμανε ότι παρά την βελτίωση της κατάστασης, τα εμπόδια που εγείρουν οι τουρκικές δυνάμεις στις μετακινήσεις του προσωπικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζονται, για να προκαλέσει την αντίδραση του Τούρκου πρέσβη, ο οποίος διαφώνησε, λέγοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις επιτρέπουν την ελεύθερη μετακίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εκτός κι αν πιστεύουν ότι οι κινήσεις των κυανοκράνων δεν έχουν σχέση με την αποστολή τους.

Παράλληλα, σε σχέση με την αναφορά του κ. Ντάουνερ, ο Τούρκος πρέσβης μίλησε για «πολιτική ισότητα δύο συνιστούντων κρατών» και κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις

Ενα ακόμη σημείο της αναφοράς του κ. Ζεριχούν που αξίζει να μνημονευθεί, σχετίζεται με την μη εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπου ανέφερε ότι αφού η μία πλευρά δεν θέλει (η Τουρκία δηλαδή) δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος.

Οπως ανέφερε και ο Πρόεδρος του Σ.Α. στις δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, μέχρι αύριο το βράδυ θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του σχεδίου ψηφίσματος. Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος, Μηνάς Χαζτημιχαήλ να επιδώσει εγγράφως στον Πρόεδρο του Σ.Α. την επιβεβλημένη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη συνέχεια τη Δευτέρα να προχωρήσει το Σ.Α. στην υιοθέτησή του.

Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο και οι αλλαγές που έχουν γίνει κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Συνεχίζονται πάντως οι προσπάθειες για να μην υπάρχει αναφορά σε «επόμενες εβδομάδες και μήνες» και διαφορετική διατύπωση στην προσωπική έκφραση πλήρους υποστήριξης προς τον κ. Ντάουνερ, που επιζητούν οι Αμερικανοί κι η Γραμματεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: