Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009

Έκθεση: Μείωση των τουρκικών στρατιωτικών προκλήσεων στην Κύπρο, αλλά ο κίνδυνος παραμένει...ImageEξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), προτείνει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι μουν, με έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, θεωρώντας ακόμη «αναγκαία την παρουσία» της στο νησί.

Μια δεύτερη έκθεση του Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού, που θα κάνει αναφορά μόνο στην αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό και στα μέχρι τώρα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία, θα δοθεί στα μέλη του Σ.Α. την Πέμπτη, ενώ ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ., Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα βρίσκεται για επαφές στην έδρα του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα, πριν την έκδοση σχετικού ψηφίσματος από το Σ.Α.

Στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Γ.Γ. κινείται μέσα στα πλαίσια της γνωστής τακτικής των ίσων αποστάσεων, σημειώνοντας ότι οι στρατιωτικές παραβιάσεις των δυο πλευρών ήταν σχετικά στο ίδιο επίπεδο και υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη φορά «υπήρξε μείωση των παραβιάσεων εκ μέρους των τουρκικών δυνάμεων, μετά τη θετική προσέγγιση που απέκτησαντους τελευταίους μήνες ».

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει να διατηρεί τις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπό «στενή επιθεώρηση», λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του εδάφους, τις απόψεις των πλευρών και θα επιστρέψει στο Σ.Α. (εννοώντας με μια άλλη έκθεση επί του ζητήματος), με τις «κατάλληλες εισηγήσεις και τροποποιήσεις για την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το επίπεδο δυνάμεων και το νόημα των επιχειρήσεων το συντομότερο δυνατό».

«Η κατάσταση στο νησί παραμένει ήρεμη», επισημαίνει ο Μπαν Κι μουν, τονίζοντας ότι «ωστόσο, οι προσπάθειες για προώθηση συνομιλιών για στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν καρποφόρησαν».

Σε γενικές γραμμές ή έκθεση είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη, δεν περιέχει εκπλήξεις και δεν θέτει θέμα αλλαγής δομής και αποστολής της Δύναμης στην παρούσα φάση, εκτός κι αν υπάρξει λύση του

Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι «αν και σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε στις συνομιλίες για το Κυπριακό, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη μελετήσει σε βάθος το ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη προς υποστήριξη της διευθέτησης».

Για το ίδιο θέμα ο Γ.Γ. σημειώνει ότι «την ίδια στιγμή, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανέλαβε προπαρασκευαστικές δραστηριότητες, βασισμένες σε εύρος πιθανών αποτελεσμάτων και σεναρίων, στο πλαίσιο του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης που ζήτησε το Σ.Α. Για την ώρα, παρόμοιος σχεδιασμός θα συνεχίσει να προχωρά κατά ευέλικτο τρόπο, καθοδηγούμενος από την πορεία των συνομιλιών και των απόψεων των πλευρών πάνω στο ρόλο που θα ήθελαν να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη στην εφαρμογή μιας συμφωνίας ».

Όσο αφορά το θέμα της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, θεωρεί και πάλι ότι θα είναι σημαντική εξέλιξη «η δημιουργία οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών επαφών και δεσμών» με την τουρκοκυπριακή πλευρά και ότι «τέτοιες επαφές θα επιφέρουν αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του αισθήματος απομόνωσης που νιώθουν οι Τουρκοκύπριοι ».

Τέλος, ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών θεωρεί ότι «μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ισότητα μεταξύ των πλευρών θα καταστήσει την τελική επανένωση όχι μόνο ευκολότερη, αλλά και πιθανότερη».

www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: