Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

7,2 δισεκατομμύρια ευρώ στις φτωχές χώρες για το κλίμα


Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν χθες στις Βρυξέλλες να ενισχύσουν με περίπου 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ τις φτωχές χώρες προκειμένου αυτές να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κλιματική αλλαγή

Οι πόροι αυτοί θα διατεθούν μέσα σε τρία χρόνια, από το 2010 έως το 2012 και αντιστοιχούν σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το ποσό είναι σαφώς μεγαλύτερο από τον αρχικό στόχο της σουηδικής προεδρίας που κυμαινόταν στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι Ευρωπαίοι θέλουν με τον τρόπο αυτόν να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Κοπεγχάγη για την ανάσχεση των κλιματικών αλλαγών. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εμφανίστηκε αισιόδοξος κατά την λήξη των εργασιών της συνόδου. «Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία μας θα δώσει ώθηση στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων της Κοπεγχάγης», τόνισε ο κ. Μπαρόζο.

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνόδου εμφανίστηκε ο Φ. ΡάινφελντBildunterschrift: Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνόδου εμφανίστηκε ο Φ. ΡάινφελντΟι 27 χώρες-μέλη θα συνεισφέρουν οικειοθελώς με διαφορετικού ύψους ποσά, διευκρίνισε ο προεδρεύων της ΕΕ, σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ. Τα κονδύλια προέρχονται σε ποσοστό που αγγίζει το 60% από τη Γερμανία, τη Βρετανία, και τη Γαλλία. Και όπως υπογράμμισε ο κ. Ράινφελντ: «Τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως είναι ένας συνδυασμός παλαιότερων και νέων πόρων. Τα χρήματα αυτά τα διαθέτουμε για την τριετία 2010-2012 με στόχο τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

«Μείωση των εκπομπών αερίων κατά 30% εάν συμπράξουν και οι άλλοι»

Μείωση των εκπομπών αερίων και κατά 30% βλέπει η Άγκελα Μέρκελ ...εάν και εφόσονBildunterschrift: Μείωση των εκπομπών αερίων και κατά 30% βλέπει η Άγκελα Μέρκελ ...εάν και εφόσονΠαράλληλα, οι «27» υπογράμμισαν ότι είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τις εκπομπές αερίου έως το 2020 κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Αυτό στο βαθμό που και οι άλλες χώρες συμπράξουν, όπως διευκρίνισε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Η πρόταση που μέχρι στιγμής έχει κατατεθεί στο τραπέζι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αναδυόμενες οικονομίες δεν μπορεί να συγκριθεί με την ευρωπαϊκή πρόταση. Αλλά είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε στη ζυγαριά και το στόχο της μείωσης των αερίων κατά 30% στο βαθμό που θα διαπιστώσουμε στην Κοπεγχάγη ότι και οι άλλοι παίκτες είναι διατεθειμένοι να μετακινηθούν από τις μέχρι τώρα θέσεις τους», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν εκτιμά από την πλευρά του ότι στην Κοπεγχάγη θα προκύψουν περιθώρια διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. «Το μήνυμα που εκπέμπει η Ευρώπη είναι σαφές. Ήλθε η ώρα τα λόγια να δώσουν τη θέση τους στα έργα. Είναι η ώρα των έργων, τα οποία ενισχύουμε με αυτές τις συμφωνίες», τόνισε ο κ. Μπράουν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πραγματοποιήσουν μια άτυπη σύνοδο κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη προκειμένου να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες για την εισφορά της Ε.Ε. σε ένα παγκόσμιο ταμείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: