Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Πεντηκοστή πρώτη κατατάσσεται η Ελλάδα μεταξύ των 57 χωρών που ρυπαίνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τον πλανητη «Παγκόσμια δύναμη» στους… ρύπους

Πεντηκοστή πρώτη κατατάσσεται η Ελλάδα μεταξύ των 57 χωρών που ρυπαίνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τον πλανήτη παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα της Germanwatch και του δικτύου CAN, στο οποίο μετέχουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF και Greenpeace. Η έρευνα καταγράφει κάθε χρόνο τον «Δείκτη Κλιματικών Επιδόσεων» και δίνει στη χώρα μας την προτελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης.
«Η Ελλάδα εκπέμπει περίπου 126 – 137 εκατομμύρια τόνους ρύπων ετησίως», τονίζει στον «Ε.Τ.» ο υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς κ. Αχιλλέας Πληθάρας.
Οσον αφορά τα επίπεδα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση και έρχεται 56η στις 57 χώρες.
«Η Ελλάδα αγγίζει τη χείριστη θέση στην παγκόσμια κατάταξη κυρίως γιατί εκπέμπει μεγάλο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας. Σε αυτό συμβάλλει η επεκτεινόμενη χρήση του λιγνίτη σε παλαιωμένες μονάδες και η έντονη εξάρτηση από αυτόν», προσθέτει ο κ. Πληθάρας.

Κενές οι τρεις πρώτες θέσεις

Με βάση τον πίνακα κατάταξης των μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη, οι τρεις πρώτες θέσεις μένουν κενές, καθώς καμία χώρα δεν εκπέμπει τόσο λίγους ρύπους ώστε να συνεισφέρει στην προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2ο C. Τις αμέσως επόμενες θέσεις καταλαμβάνουν η Βραζιλία και η Σουηδία, οι οποίες εξασφαλίζουν την «καλή» αυτή σειρά γιατί χρησιμοποιούν αρκετές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχουν μία πολύ στιβαρή κλιματική πολιτική.
Η Ελλάδα στον τομέα θεσπισμένης πολιτικής για την κλιματική αλλαγή χαρακτηρίστηκε ως «πολύ φτωχή», σύμφωνα με την έρευνα της Germanwatch.

Ελλειμμα πολιτικής

«Στη χώρα μας δεν υπάρχει αξιόλογη πολιτική κλιματικής αλλαγής. Η τελευταία δράση της χώρας μας ήταν το 2001, που εκθέσαμε το πρώτο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για τη μείωση εκπομπών των ρύπων του θερμοκηπίου. Από τότε η Ελλάδα απουσιάζει συστηματικά», αναφέρει ο κ. Πληθάρας.
Η επίδοση της Ελλάδας στη συγκεκριμένη έρευνα έπεσε κατά τρεις θέσεις μέσα σε ένα χρόνο, γεγονός που, σύμφωνα με τον υπεύθυνο εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς, οφείλεται «στην πλήρη αδράνεια όλο αυτό το διάστημα. Ενώ πλησιάζαμε στην Κοπεγχάγη, δεν μεριμνήσαμε για τη βελτίωση των κλιματικών δεικτών». Οπως σημειώνει ο ίδιος, είναι θετικό ότι η χώρα μας βρίσκεται εντός των στόχων του Πρωτοκόλλου του Κιότο, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει προετοιμαστεί για το τι θα γίνει μετά το 2012, οπότε το Πρωτόκολλο εκπνέει».

www.e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: