Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ «ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ» ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ Ποιοι Ελληνες του Λονδίνου κέρδισαν 40 εκατ. ευρώ ποντάροντας στη χρεοκοπία της Ελλάδας



ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΠΑΡΕΕΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ. Μπορεί στις φλέβες τους να τρέχει αίμα ελληνικό, όμως την ώρα που όλες οι ξένες εφημερίδες μιλούσαν για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας εδώ και περίπου 30-40 ημέρες, αυτοί δεν δίστασαν να «ποντάρουν» στη διεύρυνση των επιτοκίων (spreads) των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά.

ΤΗΝ παρέα αυτή την έμαθαν τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση Παπανδρέου και οι εγχώριοι τραπεζίτες, καθώς κερδοσκόπησαν με τα ελληνικά ομολόγα αποκομίζοντας, όπως εκτιμάται, κέρδη στα dealing rooms των τραπεζών που άγγιξαν τα 40 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την εταιρεία Brevan Howard Asset Management (ΒΗΑΜ), που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο hedge fund της Ευρώπης, το Brevan Howard's Master Fund. Ιδρυτές της εταιρείας είναι πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο Ελληνες. Κορυφαίος τραπεζίτης μάλιστα παρομοίασε την εταιρεία με τους «γύπες που πετάνε πάνω από τον ουρανό την ώρα που περιμένουν το πτώμα να πεθάνει».

Οι δύο Ελληνες είναι ο πολύς Χριστόφορος (Chris για τους φίλους του) Ρόκος, με περιουσία που υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ, και ο Τρύφωνας Νάτσης, ο οποίος μάλιστα θεωρείται εξπέρ στο σκάκι. Στο προσωπικό πορτοφόλιό του έχει τουλάχιστον 20-30 εκατ. ευρώ.

Η BHAM προχώρησε σε πωλήσεις ομολόγων ύψους 1 δισ. ευρώ τις τελευταίες 30 ημέρες, την ώρα που τα spreads έφτασαν στις 260 μονάδες βάσης (ή στο 2,6%) και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές στην Αθήνα τα κέρδη του εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 35 με 40 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι στο οικονομικό επιτελείο, όταν έμαθαν από μεγάλο dealing room τράπεζας ότι σταμάτησε να πουλάει, αναφώνησαν: «Ευτυχώς, σωθήκαμε!».

Η ζωή των δύο Ελλήνων, οι οποίοι όμως δεν έχουν σχέσεις και επαφές με τους υπόλοιπους «compatriots» του Λονδίνου, είναι σχεδόν μυθική.

Ο 40χρονος Χριστόφορος Ρόκος, ο οποίος έχει B.A. στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι ένας άνθρωπος που δεν επιζητεί τη δημοσιότητα. Ακόμα και οι Ελληνες bankers του Λονδίνου δεν τον έχουν συναντήσει ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βρετανικές εφημερίδες αδυνατούν να υπολογίσουν με ακρίβεια την αξία της περιουσίας του.

Ο Τρύφων Νάτσης, που αποφεύγει επίσης τη δημοσιότητα, θεωρείται ένα από τα «καλύτερα μυαλά» της Βρετανίας. Εχει διδακτορικό στα Χρηματοοικονομικά από το City Univercity. Λατρεύει την κλασική μουσική και την όπερα. Και τα λεφτά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: