Κρεμασμένοι από συρματόσχοινα 324 μέτρα πάνω από το έδαφος, Έλληνες ελαιοχρωματιστές
Οι 70 και πλέον Έλληνες σύγχρονοι spiderman έκαναν το μακρινό ταξίδι μέχρι το Παρίσι, αφού είναι μέλη συνεργείου της εταιρείας ΣΤΕΛΜΑ με έδρα τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης όπου ανέλαβε το έργο συντήρησης και βαφής που προκήρυξε ο Δήμος της Γαλλικής πρωτεύουσας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 120 χρόνων από την κατασκευή του.
Όπως δήλωσε στο newsit.gr ο Δημήτρης Μαμαντζής, αντιπρόεδρος της εταιρείας:
«Η εταιρεία μας επελέγη ανάμεσα σε 120 άλλες από τη γηραιά ήπειρο, που κατέθεσαν προσφορές.Είναι τιμή μας που αναλάβαμει εμείς τις εργασίες συντήρησης και βαφής σε ένα μνημείο παγκοσμίου βεληνεκούς όπως είναι ο Πύργος του Άιφελ. Αποτελεί πρόκληση για μένα και τους συνεργάτες μου να φέρουμε αυτό το έργο σε πέρας»
Το 19ο ''λίφτινγκ'' στο μνημείο - σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας το οποίο κατασκευάστηκε το 1889 με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη Γαλλική Επανάσταση, θα διαρκέσει 2 ολόκληρα χρόνια ενώ θα χρειαστούν περισσότεροι από 50 τόνοι μπογιάς και 1.500 βούρτσες-ρολά για να βάψουν και το τελευταίο εκατοστό των 250.000 τ.μ. της μεταλλικής επιφάνειας του μνημείου.
Μάλιστα η εταιρεία διαχείρισης του πύργου (Societe D Exploration De La Tour D' Eiffel) στην 120 σελίδων διακήρυξη παραθέτει με λεπτομέρειες τις αυστηρές προδιαγραφές του έργου ακόμα και για το μπρονζέ χρώμα που θα χρησιμοποιήσουν οι Ελληνες τεχνίτες καθώς όπως λέει ο Δημήτρης Μαμαντζής στο newsit.gr, το σκούρο μπρονζέ χρώμα που χρησιμοποιείται είναι μοναδικό, ονομάζεται «πύργος του Αϊφελ» και έχει προκύψει από μυστική σύνθεση χρωμάτων.
«Στη διακήρυξη υπάρχει ειδική ρήτρα εχεμύθειας, με την οποία δεσμευόμαστε για τη μη αναπαραγωγή και εφαρμογή του συγκεκριμένου χρώματος, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για τον πύργο του Αϊφελ».
Το μνημείο-σύμβολο της Γαλλίας στο οποίο παρατηρείται η μεγαλύτερη τουριστική προσέλευση παγκοσμίως, βάφεται κάθε επτά χρόνια ακριβώς όπως το είχε ζητήσει ο κατασκευαστής του ο Γουστάβος Αϊφελ, ενώ η τεχνική που ακολουθείται για τη συντήρηση της αισθητικής του, αλλά και για τη θωράκισή του από τη σκουριά, παραμένει αυστηρά η ίδια μέχρι και σήμερα.
Το σύνολο των 250.000 τ.μ. Πύργου του Άιφελ που αποτελείται από τρεις ορόφους, 18.000 μεταλλικά τμήματα και 2,5 εκατ. καρφιά περνιέται μόνο με μικρό ρολό και βουρτσάκι.
http://www.newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου