Η δωδέκατη έκθεση του ιταλικού εμπορικού συλλόγου "Κονφεσερτσέντι", η οποία παρουσιάσθηκε στη Ρώμη, αποδεικνύει ότι η μαφία δεν γνωρίζει καμία απολύτως κρίση, παρά τη φάση διεθνούς οικονομικής ύφεσης.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο "τζίρος" της μαφίας, το 2009, άγγιξε τα 135 δισεκατομμύρια ευρώ, με κέρδη ύψους 70 δισεκατομμυρίων.
Οι δραστηριότητες της μαφίας επεκτείνονται από τον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας, μέχρι τον τριτογενή και της προσφοράς υπηρεσιών, τον οικοδομικό τομέα και των δημόσιων εργολαβιών γενικότερα.
Η Ντράγκετα στην Καλαβρία, η Καμόρα στη Νάπολη, η Κόζα Νόστρα στη Σικελία και το Ιερό Ηνωμένο Στέφανο στην Απουλία, διαπράττουν, συνολικά, 1.300 αδικήματα την ημέρα, σχεδόν ένα κάθε λεπτό της ώρας.
Η "Κονφεσερτσέντι", υπογραμμίζει, δε, ότι σε περίοδο κρίσης, η οικονομική ρευστότητα του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος, λειτουργεί σαφώς δελεαστικά, ως ισχυρότατο όπλο.
Ο κύριος τομέας δράσης των μαφιόζικων οργανώσεων, είναι η τοκογλυφία: το 2009 σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση, με 200.000 εμπόρους που αναγκάσθηκαν να δανεισθούν χρήματα. Ο συνολικός τζίρος του τομέα φθάνει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, με 600.000 περιπτώσεις δανεισμού. Κάτι που σημαίνει, ότι πολλά άτομα αναγκάζονται να αποταθούν σε πάνω από έναν τοκογλύφο.
Εξάλλου, διαδίδεται όλο και περισσότερο η πρακτική του "ημερήσιου δανεισμού": οι μαφιόζικες οργανώσεις προσφέρουν τα χρήματα το πρωί και στέλνουν τους ανθρώπους τους να εισπράξουν τα οφειλόμενα το βράδυ, με τόκο 10%.
Οι χρηματικοί εκβιασμοί σε βάρος εμπόρων και επιχειρηματιών, με επιβολή υποχρεωτικού "δασμού προστασίας", ενίσχυσαν πέρσι τα μαφιόζικα ταμεία με 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πολλοί, δε, ανερχόμενοι "εκπρόσωποι" του οργανωμένου εγκλήματος, προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια "βιτρίνα νομιμότητας": παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρούν να εμφανίσουν τα κέρδη τους, (αποτέλεσμα των εκβιασμών) ως "παροχή νομικής και φοροτεχνικής στήριξης στους εμπόρους".
Η έκθεση της "Κονφεσερτσέντι" καταλήγει, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη φετινή χρονιά, καθώς "οι απολύσεις, η προσφυγή στο ταμείο ανεργίας, η κοινωνική ανασφάλεια, ιδίως σε υποβαθμισμένες και προβληματικές περιοχές, μπορεί να ωθήσουν ακόμη περισσότερους νέους, στο να αναζητήσουν λύση και μελλον, στη ``Μαφία ΑΕ``".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου