Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Οι άθλιοι των Αθηνών

Από επιτροπές για την Αθήνα, άλλο τίποτε. Χθες οικοδεσπότης ήταν ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος. Η μάζωξη για τη σωτηρία της πόλης έγινε υπό την σκέπη της ειδικής επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Τις προάλλες προσκαλούσε σε διάλογο για τη μείωση της εγκληματικότητας ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης (διευρύνοντας ελαφρώς το γεωγραφικό περίγραμμα: όχι Αθήνα, Αττική).

Ταυτόχρονα επιχειρεί να περισώσει την κατάσταση ο πλέον αρμόδιος, ο δήμαρχος κ.
Ν. Κακλαμάνης. Από κοντά και η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, που έχει φτιάξει κάτι σαν προσωπικό φαν κλαμπ με 3.000 υποστηρικτές για μια καλύτερη ζωή στον μικρό δακτύλιο. Τι κάνουν όλοι ετούτοι, μαζί με ακτιβιστές και στελέχη της αυτοδιοίκησης; Κουβεντιάζουν. Καταστρώνουν στρατηγικές. Ανοίγουν τους χάρτες και τοποθετούν βελάκια: εδώ το πάρκο, πιο ΄κεί η δανειστική βιβλιοθήκη, παραπέρα το τμήμα με τους καλούς αστυνόμους. Επί χάρτου όλα τα καλούδια του οργανωμένου κράτους.

Οσο διαρκεί η ωραία και εποικοδομητική συζήτηση πολιτικών και κατοίκων, το χάος επεκτείνεται. Πέρυσι υπήρχε το Εφετείο με τους 600 καταληψίες του ως κεντρική εστία μπόχας. Εντάξει, δεν φταίνε οι άνθρωποι, ήρθαν για μια καλύτερη ζωή (προσθέστε μόνοι σας εδώ τα γνωστά περί του μεταναστευτικού για να μη γράφουμε τα ίδια κάθε μέρα...). Το Εφετείο της οδού Σωκράτους εξελίχθηκε σε Λερναία Υδρα.

Στο κέντρο της Αθήνας σήμερα καταγράφονται 463 σημεία που στεγάζουν σε άθλιες συνθήκες μετανάστες και τοξικομανείς. Την καταγραφή ολοκλήρωσαν οι επόπτες υγείας της Νομαρχίας Αθηνών.


Πρόκειται για πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, κλινικές, ακόμη και αυτοκίνητα. Ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός (στο σκίτσο) έκανε το αυτονόητο. Εβαλε τους υπαλλήλους του να καταγράψουν επακριβώς το πρόβλημα που εντοπίζεται γύρω από την Ομόνοια. Στα βρωμερά κτίρια για κάθε δυστυχή αντιστοιχούν περί τα δέκα ποντίκια και καμιά εκατοστή κατσαρίδες. Σαν να ζουν σε υπόνομο. Στην ίδια περιοχή πωλούνται καθημερινά 17.000 σύριγγες. Πωλούνται επίσης αγόρια, κορίτσια και όπλα. Τα πράγματα γίνονται κάθε μήνα και πιο περίπλοκα.

Και ενώ όλα αυτά διαδραματίζονται εκεί έξω, στους κακοφωτισμένους, λερούς δρόμους, οι αρμόδιοι μεμψιμοιρούν, κλεισμένοι σε αίθουσες συσκέψεων. Ανακατεύουν τα ντοσιέ με τις σημειώσεις, δεσμεύονται με βαρύγδουπες υποσχέσεις και στο τέλος βγάζουν την ουρά τους απ΄ έξω. Εχουν όλοι το ίδιο δικαιολογητικό: δεν υπάρχουν κονδύλια για να καθαρίσουν την πόλη. Ακόμη όμως και αν εξευρεθούν οι πόροι, φαίνεται αδιανόητο να υπάρξει συνεννόηση, καθώς οι εμπλεκόμενοι αναφέρονται καθείς σε άλλο κέντρο εξουσίας.

Ετσι τα νέα στοιχεία που κομίζει η Νομαρχία Αθηνών μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν πρώτη ύλη για ομιλίες σε ημερίδες, για άρθρα σε εφημερίδες και βάση για ξημεροβραδιάσματα:

ατελείωτες συζητήσεις τροφοδοτούνται με τέτοια ντοκουμέντα. Το δημόσιο και κρατικό κουβεντολόι προσφέρεται για να αποδείξει κανείς αν είναι συντηρητικός ή προοδευτικός. Οι πολιτικάντηδες επιλέγουν το προφίλ τους: εμφανίζονται ως ψυχοπονιάρηδες ή ορθολογιστές. Οι πονηροί πάνε να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία: ο φόβος του γκέτο τούς δίνει πόντους. Ενόσω μακρηγορούν η πόλη μεταλλάσσεται.

Δεν αποκλείεται κάποτε όλοι αυτοί οι «αρμόδιοι» να καταλήξουν σε ένα καταπληκτικό σχέδιο με θεαματικά αποτελέσματα. Οι αλλοδαποί θα απορροφηθούν και θα βρουν δουλειές με καταπληκτικά εισοδήματα. Οι πόρνες θα γραφτούν στα πανεπιστήμια. Τα πρεζάκια θα «καθαρίσουν» και θα φτιάξουν οικογένειες.

Η πλατεία Ομονοίας θα μυρίζει Αjax και σε γλάστρες στα πεζοδρόμια θα ανθίζουν πετούνιες. Πρέπει να υπολογίσουμε τους χρόνους. Πόσα χρόνια τώρα τρενάρεται η υποβάθμιση και πόσα ακόμη θα χρειαστούν ώσπου το κέντρο της πόλης να γίνει βιώσιμο;

Ο μόνος τρόπος για να τα υπολογίσουμε είναι συγκριτικά με την ηλικία μας. Πρόσεξα τα πρώτα σημάδια υποβάθμισης στα τριάντα μου. Αν δω την επανόρθωση στα πενήντα μου, θα έχω χάσει τα καλύτερά μου χρόνια στην παρακμή. Αυτό δεν ξεπληρώνεται με τίποτα.


ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: