Και πώς να μας πιστέψουν όταν όπως αποκαλύφθηκε χθες με τον πιο επίσημο τρόπο ο τέως γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Εμμ. Κοντοπυράκης μετεκλογικά, την περίοδο από 16 ως 22 Οκτωβρίου, προφανώς υπερασπιζόμενος την απελθούσα κυβέρνηση Καραμανλή «κάρφωνε» σε καθημερινή βάση στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να αλλάξουν τα στοιχεία του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που είχε αποστείλει ο τέως υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Στην έκθεση-ντοκουμέντο που συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τον πρώτο έλεγχο που διενήργησαν κοινοτικοί εμπειρογνώμονες οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: Οι ελληνικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στη σύσταση για διευκρινίσεις επί του αναθεωρημένου προγράμματος που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες στις 2 Οκτωβρίου και ζήτησαν παράταση της προθεσμίας που είχε θέσει η Επιτροπή και η οποία έληγε στις 13 Οκτωβρίου.
Η ελλιπής απάντηση δόθηκε εντέλει στις 21 Οκτωβρίου και συμπληρωματικές πληροφορίες στις 22 Οκτωβρίου έπειτα από τη δημοσίευση των στοιχείων (σ.σ.: των φθινοπωρινών προβλέψεων) της Εurostat για την Ελλάδα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όσων σημειώθηκαν ήταν τα εξής:
1. Ερωτήσεις της Επιτροπής παρέμειναν αναπάντητες για όχι λιγότερο από 9 ημέρες, από τις 12 ως τις 22 Οκτωβρίου.
2. Την περίοδο μεταξύ 16- 22 Οκτωβρίου ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας «επανειλημμένως ήρθε σε επαφή με τη Εurostat, ισχυριζόμενος πολιτική παρέμβαση για τις προβλέψεις των στοιχείων και για την αποστολή νέας αναθεωρημένης έκθεσης» .
3. Στην επικοινωνία του με την Εurostat ο κ. Κοντοπυράκης ισχυρίστηκε ότι αρχικώς είχε λάβει από την αρμόδια διεύθυνση (το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) νέα στοιχεία για το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη βάση ότι το έλλειμμα για το 2008 ήταν 6,7% του ΑΕΠ.
Στη συνέχεια ζητήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών να μην αποστείλει τα στοιχεία ώσπου να συναντηθεί η Επιτροπή με τον υπουργό.
Και τελικά, όπως υποστήριξε ο ίδιος, έλαβε εντολή να αποστείλει στις 21 Οκτωβρίου τα νέα στοιχεία στη Εurostat προς αντικατάσταση εκείνων που είχαν σταλεί στις 2 Οκτωβρίου.
Και αυτό, σημειώνεται, παρά τις ενστάσεις του ιδίου για τα νέα στοιχεία. Πρέπει να σημειωθεί ότι το διάστημα που αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής γενικός γραμματέας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρέμενε η κυρία Ιουλία Αρμάγου η οποία ήταν επί σειρά ετών στενή συνεργάτις του πρώην υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη.
Ολα ξεκίνησαν το 2004
Στην Εκθεση αποκαλύπτεται ότι η περιπέτεια της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες ξεκίνησε με την δημοσιονομική απογραφή του 2004. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «μετά την ελληνική περίπτωση του 2004 διατυπώθηκαν σύσταση και συγκεκριμένα μέτρα- ρήτρες - προς την Ελλάδα από το Συμβούλιο για διαφάνεια και για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων». Στην έκθεση παρουσιάζονται με έτος βάσης το 2000 οι αναθεωρήσεις οι οποίες έγιναν από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2004 και από το ΠαΣοΚ μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου για το έλλειμμα και το χρέος.
www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου