Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

ΟΠΟΥ ΦΥΓΕΙ-ΦΥΓΕΙ

thumb

ΠΟΝΤΙΚΙ

Οι έμποροι βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά τους ο ένας μετά τον άλλο ή, ακόμα, φεύγουν και πάνε αλλού… Το «πάγωμα» στην αγορά έχουν προκαλέσει η οικονομική κρίση και οι ανατιμήσεις, που πυροδότησε η πρόσφατη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εμπόρων.

Ιδιαίτερα δοκιμάζονται οι μικροί καταστηματάρχες και, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, 65.000 επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή του κλεισίματος, ενώ 880.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα ασφυκτιούν καθώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια και τους προμηθευτές τους. Την ίδια ώρα, επιταχύνονται οι επιστροφές ΦΠΑ μέχρι 30.000 ευρώ σε επιχειρήσεις.

Οι μισοί «κλείνουν»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), οι πέντε στους δέκα εμπόρους σκέπτονται να κλείσουν τα καταστήματά τους, ενώ οι δύο στους 10 αλλάζουν έδρα σε χώρους με χαμηλότερα ενοίκια και γενικά μικρότερα λειτουργικά έξοδα, ή «μεταναστεύουν».

Η κρίση χτυπά συνέχεια το κατώφλι τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, οι τρεις στους 10 εμπόρους να σκέπτονται να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν και οι τέσσερις στους 10 να μην ανταποκρίνονται στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, οι επτά στους 10 έχουν δηλώσει ότι έχουν πάψει πια να έχουν κερδοφόρο δραστηριότητα, οι οκτώ στους 10 επικαλούνται τις τραπεζικές συνθήκες για την οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, και οι εννέα στους 10 πιστεύουν ότι δεν έχουν καμία σημαντική βοήθεια από το κράτος.

Τα παραπάνω στοιχεία περιγράφουν την τραγική κατάσταση που αρχίζει πλέον να επικρατεί στην αγορά, ενώ παράλληλα προδιαγράφουν τα όσα πρόκειται να συμβούν στη διάρκεια των επόμενων μηνών και κυρίως το τελευταίο τετράμηνο του έτους, μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, δεδομένου ότι οι καταναλωτές προχωρούν σε αποχή από τις αγορές.

Εν τω μεταξύ, από την έρευνα που διεξήγαγε τον Ιούνιο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας σχετικά με τις επιπτώσεις της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, αποκαλύπτονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα, αφού εξαιτίας της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής σχεδόν εννέα στις δέκα επιχειρήσεις επιβαρύνονται οικονομικά, ενώ δύο στις δέκα εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο να την… κάνουν σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, και μία στις δύο δεν αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο τερματισμού της λειτουργίας της άμεσα, αν δεν βελτιωθούν οι οικονομικές της επιδόσεις.

«Φορολογώντας με συντελεστή 25% τα μη διανεμόμενα κέρδη και με 10% τα διανεμόμενα, αλλά και με την επιβολή, για τρίτη συνεχόμενη φορά, έκτακτης εισφοράς της τάξης από 4% έως 10% στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με την υψηλότερη φορολόγηση για τις επιχειρήσεις.

«Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα φορολογούνται τέσσερις φορές περισσότερο από μια σειρά από γειτονικές χώρες» ανέφερε σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπ. Οικονομικών ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, ο οποίος υπογράμμισε πως «το ισχύον σήμερα φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις ρίχνει ουσιαστικά την ταφόπλακα στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Στην επιστολή αυτή ο Μίχαλος επισήμαινε πως πολλές επιχειρήσεις - μέλη του ΕΒΕΑ ήδη έχουν προγραμματίσει ή σχεδιάζουν τη μετακίνησή τους σε άλλες χώρες αναζητώντας ένα βιώσιμο φορολογικό περιβάλλον, ενώ υποστήριξε πως «η ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας δεν συνιστά κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά μια καταστροφική πρακτική για την οικονομία, την απασχόληση και τον τόπο» και κάλεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και τον υπουργό Οικονομικών να αναθεωρήσουν το σημερινό πλαίσιο φορολογίας των επιχειρήσεων.

Ελπίζουν στις προσφορές

Στις προσφορές έχουν στραφεί βιοτέχνες και έμποροι προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις νέες επιβαρύνσεις που φέρνουν οι νέοι αυξημένοι συντελεστές του ΦΠΑ στην «τσέπη» των καταναλωτών.

Ο τζίρος στα καταστήματα ολόκληρης της χώρας έχει «βουλιάξει» 30% με 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο… Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων - προσφορών είναι πράγματι εντυπωσιακά, (κινούνται άνω του 40% ώς και 70%), η οικονομική κρίση είναι αμείλικτη.

Σύμφωνα με τους εμπόρους, σε περίοδο καταναλωτικής αποχής βρίσκεται η χώρα.

Οι προσφορές - εκπτώσεις πάντως κινούνται γύρω στο 30% με 50% σε ορισμένα είδη, όπως του σπιτιού, ενώ σε μπαζάρ επώνυμων ειδών ξεπερνούν το 80%.

Τη ίδια στιγμή, οι αλυσίδες δίνουν ακόμα εκπτωτικά κουπόνια, δωροκουπόνια και δώρα ανάλογα με το ύψος των αγορών. Στη μάχη των προσφορών οι επιχειρηματίες έχουν επιστρατεύσει ακόμα πολύμηνες άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες, ενώ κλιμακώνουν το όφελος ανάλογα με την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται.

Ήδη οι έμποροι θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι θα ρίξουν κατακόρυφα τις τιμές στις εκπτώσεις που αρχίζουν επίσημα στις 15 Ιουλίου. «Με το καλημέρα, οι τιμές θα είναι έως κατά 70% χαμηλότερες» λένε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: