Ένα ρήγμα που πλησιάζει στα πρώτα σπίτια του οικισμού Μαυροπηγής στην Πτολεμαϊδα του νομού Κοζάνης κρατάει ανάστατους τις τελευταίες ημέρες τους κατοίκους του χωριού.
Το ρήγμα που βρίσκεται μεταξύ του ορυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ και του οικισμού εξελίσσεται μέρα με τη μέρα. Οι κάτοικοι διαπίστωσαν πως το ρήγμα ξεπερνά ήδη τα 300 μέτρα σε μήκος, ενώ το βάθος σε ορισμένα σημεία είναι σχεδόν 1,5 μέτρο και το "άνοιγμα" αγγίζει το μισό μέτρο.


Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, Σπύρος Μήτρος, ειδοποιήθηκαν οι μηχανικοί της ΔΕΗ και υπεύθυνοι του ορυχείου, οι οποίοι και εξέτασαν το ρήγμα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τους εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, ωστόσο παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.


Στο μεταξύ, σύμφωνα με το νομάρχη Κοζάνης, Γιώργο Δακή, τη Δευτέρα αναμένεται και το πόρισμα μηχανικών της νομαρχίας καθώς και αυτοί με τη σειρά τους εξετάζουν το φαινόμενο.
Ωστόσο οι κάτοικοι, που ζητούν εδώ και χρόνια την μετεγκατάσταση του οικισμού, εκφράζουν έντονη ανησυχία καθώς η εξέλιξη του ρήγματος φαίνεται απειλητική.


"Το ρήγμα εντοπίστηκε τυχαία, πριν από μερικές μέρες, κατά τη διάρκεια του θερισμού των χωραφιών. Τότε το βάθος του δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο σήμερα και μπορούσε να το περάσει η θεριζοαλωνιστική μηχανή. Βλέπουμε ότι εξελίσσεται γρήγορα", επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου πληττομένων "Η Μαύρη Πηγή" Αναστάσιος Εμμανουήλ. Προσθέτει πώς "οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ τοποθέτησαν πάντως κάποιους ξύλινους δείκτες στο ρήγμα ώστε να παρακολουθήσουν την εξέλιξη. Κι αυτό γιατί, φυσικά, τους αφορά άμεσα, αφού, αν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα θα κινδυνεύσουν και εργαζόμενοι της επιχείρησης".


Κατά τον κ.Εμμανουήλ, οι κάτοικοι αυτού του μικρού οικισμού, που στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν τους 600, ταλαιπωρούνται χρόνια από τη συνύπαρξή τους με το ορυχείο της ΔΕΗ και ζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τις οικογένειές τους.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ