Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

12 Ιουλίου 1922


Τουρκικό αεροσκάφος Breguet εμφανίστηκε πάνω από τις φίλιες γραμμές, ρίχνοντας προκηρύξεις και αναγνωρίζοντας συγχρόνως τις θέσεις των ελληνικών στρατευμάτων.

Ο Ανθυπασπιστής Ευάγγελος Παπαδάκος και ο Λοχίας Χριστόφορος Σταυρόπολος της Β’ Μοίρας Αεροπλάνων (Στρατιωτική Αεροπορία), με αεροσκάφη Nieuport και Spad αντίστοιχα, απογειώθηκαν εσπευσμένα από το Μπαλ Μαχμούτ προς αναζήτηση του εχθρικού Breguet.

Το αεροσκάφος του Ανθυπασπιστή Παπαδάκου συναντήθηκε με το τουρκικό σε ύψος 2.800 μέτρων και συνήφθη 20λεπτη αερομαχία.

Τελικά, το εχθρικό Breguet αναγκάστηκε να απομακρυνθεί λόγω μηχανικής βλάβης. Τότε ο Λοχίας Σταυρόπουλος το κατεδίωξε και ύστερα από αερομαχία το κατέρριψε φλεγόμενο μέσα στις ελληνικές γραμμές, με αποτέλεσμα το θάνατο χειριστή και παρατηρητή (διοικητή του αεροδρομίου Τσάι).


Η Ελληνική Αεροπορία συμμετείχε ενεργά και στις επιχειρήσεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας με τέσσερις Μοίρες της Στρατιωτικής Αεροπορίας και μία της Ναυτικής, αναλαμβάνοντας αποστολές αναγνωρίσεως, φωτογραφήσεως και βομβαρδισμού, χωρίς να λείπουν οι αερομαχίες. Το 1921 καλύπτε αποτελεσματικά ένα μέτωπο που έφθανε τα 700 χλμ. Καθοριστικές ήταν οι αποστολές βομβαρδισμού της Κιουτάχειας και του Εσκί Σεχίρ.

Οι απώλείες της Πολεμικής Αεροπορίας στην διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας ανήλθαν σε 23 αεροπόρους.

FOX

Φωτογραφία τίτλου: Το BRE XIV ήταν το παλαιότερο εν ενεργεία αεροσκάφος το οποίο παρέλαβε η ενοποιημένη Αεροπορία. Κλασσικός τύπος διθέσιου διπλάνου του Α' Π.Π. γαλλικής κατασκευής μπορούσε να αναλάβει αποστολές βομβαρδισμού (Β2) και αναγνώρισης/φωτογράφησης. Εισήλθε στην ελληνική υπηρεσία τον Νοέμβριο του 1917, εξοπλίζοντας τις 532 και 533 Μοίρες οι οποίες επιχειρούσαν στο Μακεδονικό Μέτωπο. Παρέμεινε σε υπηρεσία καθ' όλη την διάρκεια της δεκαετίας του '20. Από τον Οκτώβριο του 1931 επτά Bre XIV αξιοποιήθηκαν για εκπαιδευτικούς σκοπούς (εκπαίδευση παρατηρητών) - Πολεμική Αεροπορία

Δεν υπάρχουν σχόλια: