Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Έντομα καταστρέφουν το δάσος της Ζαχάρως



Σε δευτερογενείς προσβολές φλοιοφάγων εντόμων, των οποίων ο πληθυσμός αυξήθηκε υπερβολικά στις μη καμένες περιοχές μετά τις πυρκαγιές οφείλονται τα φαινόμενα καταστροφής στο παραλιακό δάσος της Ζαχάρως.

Παράλληλα, τον χειμώνα που πέρασε, παρατηρήθηκε αύξηση του εντόμου της πευκοκάμπιας. Αυτό τονίζεται σε απάντηση του Δασαρχείου Ολυμπίας σε σχετικό έγγραφο του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως.

Όπως τονίζει ο δασάρχης Βασίλης Γιακουμής, λόγω της μεγάλης καταστροφής των δασών Χαλεπίου Πεύκης από τις πυρκαγιές του 2007, παρατηρήθηκε στις αρχές του 2008 πρόβλημα σε μη καμένα πευκοδάση, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη νέκρωση εκατοντάδων πεύκων.

Από το Δασαρχείο υποβλήθηκε σχετικό αίτημα στο ΕΘΙΑΓΕ και ύστερα από έρευνα επιστημόνων, εντομολόγων και φυτοπαθολόγων, διαπιστώθηκε ότι η νέκρωση οφείλεται σε δευτερογενείς προσβολές φλοιοφάγων εντόμων, των οποίων ο πληθυσμός αυξήθηκε υπερβολικά στις μη καμένες περιοχές λόγω μετακίνησής τους, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, εκατοντάδες πεύκα να νεκρωθούν.

Το 2009, το φαινόμενο μειώθηκε σημαντικά και φέτος οι ενδείξεις είναι το φαινόμενο βαίνει προς ισορροπία. Όμως, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών το χειμώνα, παρατηρήθηκε αύξηση του εντόμου της πευκοκάμπιας -ένα φαινόμενο που σημειώνει αύξηση κάθε 5 χρόνια-και σε πολλές πεύκα επήλθε ζημιά στις πευκοβελόνες.

Τα φυτά τώρα έχουν αντικαταστήσει τις κατεστραμμένες βελόνες και το φαινόμενο δεν παρατηρείται πλέον. Τα προσβαλλόμενα φυτά από πευκοκάμπια σπάνια νεκρώνονται. Για τα παραπάνω φαινόμενα, το Δασαρχείο αφήνει την φύση μόνη της να επαναφέρει την ισορροπία, που βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο.

Πέλυ Μπεβούδα

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: