Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Παραλύει το ΕΣΥ

Της Μαρίνας Σαουλίδου

Τη χαριστική βολή… έδωσαν χθες στα δημόσια νοσοκομεία οι προμηθευτές, καθώς μετά τη συνάντησή τους με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, κ.κ. Πολύζο και Πλασκοβίτη, ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν το «πάγωμα» των παραδόσεων υλικών.

Το νέο «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις έρχεται για να ισοπεδώσει κάθε ελπίδα εξομάλυνσης στο χώρο της Υγείας, όπου τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί απόλυτο μπάχαλο, με τους προμηθευτές να έχουν κλείσει τη «στρόφιγγα» των παραδόσεων αλλά και τους γιατρούς σε πολλά από αυτά να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις απλήρωτες εφημερίες Φεβρουαρίου - Μαρτίου.

Η κατάσταση είναι δραματική μέχρι και στις λεγόμενες «ναυαρχίδες» του ΕΣΥ, όπου η έλλειψη ακόμη και υλικών όπως οι γάζες δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση ούτε καν των έκτακτων χειρουργείων, ενώ τα προγραμματισμένα σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναβληθεί… επ’ αόριστον!

Οι γιατροί κρούουν πια τον «κώδωνα του κινδύνου», προειδοποιώντας πως αν δεν εξευρεθεί άμεσα λύση, αργά ή γρήγορα δεν αποκλείεται στο βωμό των κινητοποιήσεων να θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές.
Μία επίσκεψη σε οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο νοσοκομείο, εξάλλου, αρκεί για να πειστεί κάποιος περί της επικίνδυνης και εγκληματικής εικόνας τους, ενώ χιλιάδες είναι πλέον και οι ασθενείς που καταγγέλλουν πως αναγκάστηκαν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησής τους από το κατά τα άλλα συντηρούμενο από τις ίδιες τις τσέπες τους Σύστημα Υγείας…

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Την ώρα που οι προμηθευτές δηλώνουν ανένδοτοι στην απόφασή τους να ξανατροφοδοτήσουν νοσηλευτικά και εργαστηριακά τμήματα, οι γιατροί κάνουν έκκληση προς τους επιχειρηματίες επισημαίνοντας πως όσο δεν ξεκινούν οι παραδόσεις, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να χαθούν ασθενείς.

Απαράδεκτη εικόνα
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς τα νοσοκομεία αδυνατούν πλέον να διεκπεραιώσουν ακόμη και πράξεις ρουτίνας, όπως η συλλογή αίματος. Κι αυτό γιατί σε πολλά τμήματα (μεταξύ των οποίων μάλιστα και Εντατικές) έχουν εξαντληθεί από ράμματα, ακτινολογικά φιλμ και ασκοί για αιμοδοσία έως και σάκοι αναρρόφησης, συσκευές χορήγησης ορού, αλλά και καθετήρες…

Ειδικότερα, από συγκεντρωτικά στοιχεία της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) προκύπτει ότι χωρίς γάζες, σύριγγες, αλλά και βαμβάκι κινδυνεύει να μείνει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο «Ευαγγελισμός», το Παίδων «Αγία Σοφία», το «ΚΑΤ», το Κρατικό Νικαίας, το «Ασκληπιείο» Βούλας και το Γ.Ν. Καλαμάτας.

Παράλληλα, ελλείψεις σε αντιδραστήρια έχουν δημιουργηθεί στον «Ευαγγελισμό», το «Σωτηρία», το «Αττικόν», το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και το Γ.Ν. Σπάρτης, ενώ η μία μετά την άλλη ακυρώνονται εξ’ αιτίας της έλλειψης σε εμφυτεύσιμο ορθοπεδικό υλικό οι επεμβάσεις σε «ΚΑΤ», «Ασκληπιείο», «Νικαίας», το Πανεπιστημιακό του Ηρακλείου, καθώς και στο «Βενιζέλειο».

Εκβιασμός
Για «διπλό εκβιασμό» από πλευράς προμηθευτών έκανε λόγο από την πλευρά της η υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα με νόημα πως «Η κυβέρνηση και το Δημόσιο δεν εκβιάζονται» και πως πρέπει επιτέλους όλοι να λάβουν το μήνυμα ότι «το πάρτι στο χώρο της υγείας έχει τελειώσει».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, επίσης, μιλώντας χθες στο περιθώριο ημερίδας του ΥΥΚΑ και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας δήλωσε αποφασισμένη να εμμείνει στην πρότασή της για διακανονισμό, θεωρώντας τον «απόλυτα θεμιτό, λογικό και σωστό», δεδομένου ότι «τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν μεγάλες υπερτιμολογήσεις», αλλά και «προμηθευτές που έβγαλαν τεράστια κέρδη εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΣΥ».

Κινητοποιήσεις
Την εικόνα πλήρους διάλυσης, πάντως, έρχονται να ολοκληρώσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι μάλιστα ανακοίνωσαν πως σήμερα στις 7μ.μ. θα προχωρήσουν και σε συλλαλητήριο έξω από το ΥΥΚΑ, στην Αριστοτέλους. «Αιχμή του δόρατος» για τα μέλη της ΟΕΝΓΕ -πέραν βεβαίως από τις απλήρωτες εφημερίες- αποτελεί τόσο η απόφαση του υπουργείου να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων κατά 2/ 3 όσο και το να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων μετά το θεσμό της ολοήμερης λειτουργίας.

ΛΕΙΠΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ
Για κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη διαμορφωθείσα κατάσταση στα νοσοκομεία, ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ.
Όπως αναφέρει ο κ. Μάριος Σαλμάς, «σήμερα, για πρώτη φορά, οι πολίτες της χώρας μας δεν λαμβάνουν σωστές υπηρεσίες Υγείας, μιας και τα νοσοκομεία κατέρρευσαν. Μειώθηκε το προσωπικό, μειώθηκε ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων, τα εργαστήρια αδυνατούν για τις βασικές εξετάσεις, λείπουν βασικά φάρμακα και, παράλληλα, τα χρέη διογκώνονται υπέρμετρα».

Σύμφωνα εξάλλου με τον ίδιο: «Υπεύθυνος για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ο πρωθυπουργός και επειδή η ετήσια πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για το έλλειμμα των νοσοκομείων ήταν 800 εκατ. ευρώ και έχουμε φτάσει, ήδη, στο 1 δισ. ευρώ, πλέον, η ευθύνη είναι στον ίδιο τον πρωθυπουργό».

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Ανάπηρη κινδυνεύει να μείνει 30χρονη στη Θεσσαλονίκη λόγω της έλλειψης υλικών στα νοσοκομεία!!! Η κοπέλα μεταφέρθηκε από τη Χαλκιδική στο «Ιπποκράτειο»
νοσοκομείο το βράδυ της Παρασκευής με κατάγματα στην σπονδυλική στήλη λόγω πτώσης,
ωστόσο όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, δεν μπήκε άμεσα στο χειρουργείο λόγω έλλειψης των απαραίτητων για την επέμβαση υλικών. Ζήτησαν τη χορήγηση υλικών τα οποία έφτασαν στο νοσοκομείο την Κυριακή, οπότε και χειρουργήθηκε η 30χρονη, όμως λόγω της καθυστέρησης της αντιμετώπισης του περιστατικού κινδυνεύει να μείνει ανάπηρη.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Με αμηχανία παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου την εκρηκτική και επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία, εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να βρει λύση στη διαφωνία της με τους προμηθευτές. Αυτό διεφάνη από τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων για το θέμα. Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υποστήριξε πως «πρόκειται για μια κατάσταση που την παρακολουθούμε και την αντιμετωπίζουμε με τον πιο πρόσφορο δυνατό τρόπο», ενώ πήρε αποστάσεις και από την επίθεση που εξαπέλυσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου στους προμηθευτές των νοσοκομείων.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, αν η κυβέρνηση υιοθετεί τη φρασεολογία της υπουργού Υγείας περί εκβιασμού από τους προμηθευτές, ο κ. Πεταλωτής περιορίστηκε να δηλώσει πως «είναι γνωστές οι τεράστιες μαύρες τρύπες που υπάρχουν στα νοσοκομεία». Μάλιστα, προκάλεσε αίσθηση η ομολογία αδυναμίας από την πλευρά της κυβέρνησης από την πλευρά του, καθώς όπως είπε:

«Γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τις προμήθειες και ελπίζουμε ότι θα λήξει αυτή η διαδικασία της μη παροχής υλικών προς τα νοσοκομεία».

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής σε μια προσπάθεια να επιρρίψει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ βρήκε ένα τεράστιο χρέος ύψους 6 δισ. ευρώ προς τους προμηθευτές, από τα οποία, στα τέλη Δεκεμβρίου, αποχρέωσε τα 1,2 δισ. και κατόπιν ζήτησε από τους προμηθευτές να γίνει διακανονισμός με μια έκπτωση περίπου 15%.

Παραδέχτηκε πάντως, ότι «βλέπουμε κάποιους προμηθευτές να αντιδρούν» και ότι «καθένας έχει τα συμφέροντά του».
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: