Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Πράσινος" δάκτυλος και στο ΒατοπέδιΣάλο έχει προκαλέσει στο κυβερνών κόμμα η αποκάλυψη της Κυριακάτικης "Καθημερινής" ότι και ο βουλευτής και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης εμπλέκεται στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Συγκεκριμένα, στις 2 Απριλίου του 2001 συμμετέχοντας στη «Λιμενική Επιτροπή του Λάγος» συναίνεσε για τον αποχαρακτηρισμό δύο τμημάτων της χερσαίας ζώνης του λιμένος προκειμένου να αποδοθούν στη Μονή Βατοπεδίου.

Ο αποχαρακτηρισμός των συγκεκριμένων εκτάσεων ήταν ουσιαστικά η αποδέσμευσή τους για κάθε άλλη χρήση, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης δεν προβλέπονταν άλλα έργα εκεί στο ορατό μέλλον. Ουσιαστικά τότε καταγράφεται πρακτικά η πρώτη νίκη της Μονής Βατοπεδίου, καθώς πέρα των γνωμοδοτήσεων του Συμβουλίου, καταγράφεται σε πράξεις της διοίκησης η ιδιοκτησία της επί της νησίδος της λίμνης.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Ξυνίδης απάντησε, μεταξύ άλλων: «Η "εύρεση" και η ανάδειξη αυτού του πασίγνωστου και χρησιμοποιημένου κατ' επανάληψη στις δίκες μεταξύ δημοσίου αλλά και φορέων της Ξάνθης με τη Μονή Βατοπεδίου δημοσίου εγγράφου τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, σχετίζεται άμεσα με εκβιασμό που μου τέθηκε προ ημερών στο γραφείο μου στην Ξάνθη, μεταξύ κατάθεσης και ψήφισης "Καλλικράτη", προκειμένου να υπαναχωρήσω της άποψής μου για την πρωτεύουσα του Δήμου Αβδήρων.

Οι διακομιστές των εκβιασμών που νόμιζαν ότι δήθεν είχαν στα χέρια τους κάτι που μου κάνει κακό, πήραν βέβαια την απάντησή τους σε απλή καθομιλουμένη. Είναι πράγματι απορίας άξιο πώς πιστεύουν κάποιοι ότι θα "με τελειώσουν"».


Απαντώντας η Ν.Δ. λέει ότι «με τους ισχυρισμούς που διατυπώνει για να δικαιολογήσει την εμπλοκή του στην υπόθεση του Βατοπεδίου ο κ. Ξυνίδης, αντί να απαντήσει πειστικά στα όσα προκύπτουν από το σημερινό δημοσίευμα της "Καθημερινής" και τον αφορούν, εκτίθεται ακόμη περισσότερο. Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι υφίσταται μείζον πολικό ζήτημα για τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Οπότε είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που καλείται να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και, συνακόλουθα, να αναλάβει και τις ευθύνες του».

Ο κ. Ν. Δένδιας, εκ μέρους των βουλευτών της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «υποκρισία» και «κυνήγι μαγισσών». «Πρέπει να κατηγορηθεί ο κ. Ξυνίδης επειδή εφάρμοσε γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους; Αν για το ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας του είναι "αθώος", γιατί τότε είναι "ένοχοι" οι υπουργοί της Ν.Δ. που έκαναν ακριβώς το ίδιο; Αν είναι "αθώοι" εκείνοι που έδωσαν τη λίμνη στη Μονή, γιατί είναι "ένοχοι" όσοι προσπάθησαν να την πάρουν πίσω και να την επιστρέψουν στους αγρότες;», είπε ο κ. Δένδιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: