Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΝΑΥΤΗΣ ΒΓΗΚΕ… ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ Η τουρκική φρεγάτα Yildirim ΕΦΘΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΟΥΝΙΟ

Με όλο τον ελληνικό Στόλο στο Αιγαίο για τη διεξαγωγή της άσκησης "Καταιγίδα", οι Τούρκοι με απύθμενο θράσος προχώρησαν σε νέα πρόκληση. Φρεγάτα της Άγκυρας έφτασε μέχρι το Σούνιο παρεκκλίνοντας της πορείας της, αλλά κινούμενη στα όρια της αβλαβούς διέλευσης σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η φρεγάτα Yildirim που απέπλευσε χθες το μεσημέρι από το Αξάζ  (ναυτική βάση νότια της Ρόδου) κινήθηκε βόρεια της Ρόδου, στη συνέχεια  μεταξύ Χάλκης και Τήλου μέχρι που έφτασε στις Νότιες Κυκλάδες πλέοντας  πάντα στα διεθνή ύδατα. Στο ύψος της Μήλου κινήθηκε βόρεια και ακολούθως  πέρασε μεταξύ Σουνίου και Κέας περί τις 8:30 το πρωί.
Η φρεγάτα Yildirim που απέπλευσε χθες το μεσημέρι από το Αξάζ (ναυτική βάση νότια της Ρόδου) κινήθηκε βόρεια της Ρόδου, στη συνέχεια μεταξύ Χάλκης και Τήλου μέχρι που έφτασε στις Νότιες Κυκλάδες πλέοντας πάντα στα διεθνή ύδατα. Στο ύψος της Μήλου κινήθηκε βόρεια και ακολούθως πέρασε μεταξύ Σουνίου και Κέας περί τις 8:30 το πρωί.

Συγκεκριμένα, η φρεγάτα Yildirim που απέπλευσε χθες το μεσημέρι από το Αξάζ (ναυτική βάση νότια της Ρόδου) κινήθηκε βόρεια της Ρόδου, στη συνέχεια μεταξύ Χάλκης και Τήλου μέχρι που έφτασε στις Νότιες Κυκλάδες πλέοντας πάντα στα διεθνή ύδατα. Στο ύψος της Μήλου κινήθηκε βόρεια και ακολούθως πέρασε μεταξύ Σουνίου και Κέας περί τις 8:30 το πρωί.


Το τουρκικό πολεμικό πλοίο έχει πλέον εξέλθει από τα στενά του Καφηρέα με τελικό προορισμό τον κόλπο του Ξηρού όπου θα λάβει μέρος σε άσκηση με πραγματικά πυρά. Αυτός ήταν και ο αρχικός του προορισμός Ανάλογη προκλητική πορεία ακολούθησε και η τουρκική φρεγάτα Barbaros. Απέπλευσε και αυτή από το Αξάζ και κινήθηκε βόρεια της Ρόδου και δυτικά των νησιών Κω, Χίου και Μυτιλήνης και κατευθύνεται προς τον Ελλήσποντο.


Ελληνικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν τις κινήσεις των τουρκικών φρεγατών, η φρεγάτα Λήμνος και η τορπιλάκατος Κανελλόπουλος αντιστοίχως.


Η νέα προκλητική ενέργεια δείχνει και τις διαθέσεις της Τουρκίας να συνεχίσει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο με "βόλτες" στις Κυκλάδες και το Σούνιο.

Επιτελείς του Πενταγώνου προβληματίζονται αφενός για το ίδιο το γεγονός που έλαβε χώρα στην αρχή μίας μεγάλης άσκησης για το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο και αφετέρου διότι την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου αρχίζει το μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που αφορά στην απαγόρευση ασκήσεων στο Αιγαίο.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: