Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Τουρκική κουτοπονηριά που πλέον δεν περνά…


Συνελήφθησαν 3 Τούρκοι να ξεφορτώνουν προϊόντα σε Έλληνες πελάτες κι ομολόγησαν ότι σκοπίμως ήταν υποτιμολογημένα για να μην πληρώνουν δασμούς στην Ελλάδα και την Ε.Ε.

Η νταλίκα πέρασε ανενόχλητη το ελληνικό τελωνείο, αλλά εντοπίστηκε στην έξοδο της Κομοτηνής να «μοιράζει» προϊόντα σε μουσουλμάνους παραλήπτες. Φωτιστικά, έπιπλα, κουζίνες κ.ά. που όμως ήταν αδασμολόγητα…

Ρεπορτάζ
Μελαχροινή Μαρτίδου


Το τεράστιο φορτηγό είχε περάσει το τελωνείο Κήπων και κατέληξε στην Κομοτηνή όπου λίγο πιο κάτω από το ξενοδοχείο «Αχίλλειο» σταμάτησε κι άρχισε να μοιράζει το εμπόρευμά του σε διάφορους παραλήπτες. Η κίνηση αυτή προκάλεσε το ενδιαφέρον των αστυνομικών αρχών που σε συνεργασία με το τελωνείο Κομοτηνής παρενέβησαν, οδήγησαν την νταλίκα στον χώρο του τελωνείου όπου έγινε ενδελεχής έλεγχος.

Μετέφερε οικοσκευή έπιπλα, κουζίνες, φωτιστικά τα πάντα προερχόμενα από Κεσσάνη Τουρκίας. Ως παραλήπτες φαινόταν δύο πρόσωπα, ενώ οι παραλήπτες ήταν περισσότεροι. Ακολούθησε ανάκριση και οι εισαγωγείς ομολόγησαν στις καταθέσεις τους ότι τα τιμολόγια ήταν υποτιμολογημένα, όπως συμβαίνει σε όλα τα είδη στην Τουρκία, ως πάγια τακτική και νοοτροπία, για να πληρώνουν λιγότερους δασμούς και φόρους.


Στο αυτόφωρο δικαστήριο οδηγήθηκαν ο οδηγός του φορτηγού Κουρνάζ Τουντζάι, οι ιδιοκτήτες της έκθεσης επίπλων και εξαγωγείς Καϊζχάν Τουντζάι, Σαϊχάν Φατήχ από την Κεσσάνη Τουρκίας, οι οποίοι με την καταβολή των δασμών ύψους 3.000 ευρώ αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού έπαψε η δίωξη.

«Θα εντείνουμε τους ελέγχους κι αν διαπιστωθούν τέτοια κρούσματα θα θεωρηθούν υπότροποι και τα πρόστιμα θα είναι πολύ μεγάλα», θα πει η διευθύντρια του τελωνείου Κομοτηνής, Μαριάννα Ανδρέου, που βοήθησε το τμήμα ασφαλείας για την συνεργασία μαζί τους.

Οι συγκεκριμένοι θα κληθούν να πληρώσουν την άρση κατάσχεσης και την διαφορά δασμών και φόρων, δηλαδή επιπλέον 1.500 ευρώ, ενώ όπως επανέλαβαν οι τελωνειακοί εντατικοποιούνται όλοι οι έλεγχοι τιμολογίων προϊόντων προερχομένων από την Τουρκία, για να μην χάνονται δασμοί και φόροι, όπως προβλέπονται για τα εισερχόμενα προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες εκτός της Ένωσης.

ΧΡΟΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: