Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΕΓΓΛΕΖΟΙ, ΣΟΥΗΔΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΞΕΣΑΛΩΣΑΝ


«Νόμιμα» τα κατεχόμενα λιμάνια υποστηρίζει μελέτη της Επ. Επορίου της Ευρωβουλής


Ασφυκτικό κλοιό γύρω από τη Λευκωσία δημιουργεί η Τουρκία με γνωστούς κύκλους στις Βρυξέλλες, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα που να της επιτρέψει να προωθήσει την έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τις υπό κατοχή περιοχές. Το νέο κρούσμα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας εμφανίστηκε υπό τη μορφή μελέτης που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η μελέτη προβάλλει το πρωτοφανές επιχείρημα ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να κλείσει λιμάνια τα οποία δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό της», στην Αμμόχωστο, στο Καραβοστάσι και στην Κερύνεια, τα οποία χαρακτηρίζει ως «νόμιμα με βάση το διεθνές δίκαιο».

Δεν περιορίζεται σε αυτό αλλά προχωρεί και σε αναγνώριση των δομών του ψευδοκράτους, υποστηρίζοντας ότι «η πρόσβαση σε λιμάνια της περιοχής που δεν ασκεί πλέον έλεγχο (η Κυπριακή Δημοκρατία) πρέπει να εκληφθεί ως ένα θέμα ρύθμισης από τις νέες Αρχές (σ.σ. του ψευδοκράτους) που ασκούν ντε φάκτο έλεγχο επί της περιοχής».

Η μελέτη ετοιμάστηκε για λογαριασμό της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και καλύπτει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας, αλλά επεκτείνεται και στη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, υπογραμμίζοντας πως «ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο φαίνεται να είναι το μόνο μέτρο στη διάθεση της ΕΕ, το οποίο θα ήταν υποβοηθητικό για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι των Τουρκοκυπρίων».

Στη μελέτη προστίθεται ότι «το πρόβλημα διακίνησης περιλαμβάνει την αδυναμία πρόσβασης σε λιμάνια και την απουσία απευθείας αεροπορικών συνδέσεων». Τονίζει ακόμη ότι «τα λιμάνια της Βόρειας Κύπρου είναι νόμιμα με βάση το διεθνές δίκαιο, όπως έχει επίσης επιβεβαιωθεί από την ΕΕ», ενώ διευκρινίζει ότι η λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» δεν είναι μέλος της Συνθήκης του Σικάγο, η οποία ως εκ τούτου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση των αεροδρομίων της κατεχόμενης Κύπρου.

Η επιχειρηματολογία που υπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα εμφανίστηκε λίγες μόνο μέρες πριν από τη συζήτηση εκ νέου του θέματος για τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου, που θα γίνει σε επίπεδο πολιτικών ομάδων.

Αναστασιάδης: Αδιανόητο

Αδιανόητα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, τα όσα συμβαίνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο και τη μελέτη που ετοιμάστηκε από Τούρκο εμπειρογνώμονα σύμφωνα με την οποία «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να κλείσει λιμάνια τα οποία δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό της» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, το Καραβοστάσι και την Κερύνεια τα οποία χαρακτηρίζει ως «νόμιμα με βάση το διεθνές δίκαιο». Θέλω να ελπίζω, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ότι «θα ληφθούν έγκαιρα, όσο έγκαιρα μπορεί πλέον, τα μέτρα για να αποτρέψουμε αυτό το δυσάρεστο γεγονός που θα μετατρέψει την κατεχόμενη πατρίδα μας σε μια νέα Ταϊβάν».
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: