Περίπου 70.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια και ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους στην Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό της Τρίτης, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός της κυβέρνησης της χώρας Κάρολ Τζόζεφ.
Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέλθει σε 150.000 με 200.000, σύμφωνα με τον αντιστράτηγο ΠΚ Κιν, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση των ανθρωπιστικών προσπαθειών του αμερικανικού στρατού στην Αϊτή.
Η αϊτινή κυβέρνηση κήρυξε παράλληλα την Κυριακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα ως τα τέλη Ιανουαρίου, όπως επίσης και περίοδο εθνικού πένθους 30 ημερών, έως τις 17 Φεβρουαρίου, κατά την οποία οι σημαίες στα επίσημα κτίρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συνόδου στο Μόντρεαλ στις 25 Ιανουαρίου στην οποία θα μετάσχουν οι δωρήτριες χώρες, οι οποίες θα συμβάλουν στη βοήθεια προς τη δοκιμαζόμενη Αϊτή.
Η σύνοδος θα διεξαχθεί παρουσία του πρωθυπουργού της Αϊτής Ζαν-Μαξ Μπελρίβ και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, προσθέτει η καναδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Η σύνοδος του Μόντρεαλ θα εξυπηρετήσει στον σχεδιασμό της ανοικοδόμησης της χώρας αυτής της Καραϊβικής και στο να εξασφαλιστεί ότι ''ο ΟΗΕ θα συντονίσει τη διεθνή βοήθεια προς το καλύτερο όφελος του λαού της Αϊτής'', δήλωσε ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Λόρενς Κάνον.
Εν τω μεταξύ, περίπου 280 κέντρα θα ανοίξουν από σήμερα Δευτέρα στην Αϊτή για να διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του σεισμού και να φιλοξενούν αστέγους.
Τα κέντρα αυτά θα έχουν δυνατότητα υποδοχής κατά μέσον όρο 500 ατόμων και θα εγκατασταθούν σε δημόσια κτίρια, όπως οι αυλές σχολείων, σε εκκλησίες, στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και σε έξι πόλεις στα περίχωρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η διαχείριση των κέντρων και η διανομή των τροφίμων θα γίνεται σε συντονισμό με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM), κατέληξε η πηγή.
Σε απόγνωση οι άστεγοι
Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι χιλιάδες άνθρωποι που περιφέρονται άστεγοι και πεινασμένοι στους δρόμους. Τα νοσοκομεία όπως ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός δεν μπορούν να δεχτούν άλλους τραυματίες, ενώ τα υπερπλήρη νοσοκομεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και φαρμάκων.
Στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς έχουν μαζευτεί περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες άνθρωποι που έχασαν τα πάντα.
"Ορισμένοι βρίσκουν λίγη σκιά, αλλά οι περισσότεροι κάθονται κάτω από τον ήλιο, χωρίς να μπορούν να προφυλαχτούν", δήλωσε ο Σιμόν Σόρνο, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου