Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

Η πρώτη επικοινωνία με τους έλληνες κρατούμενους


ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Από τη 1:30 το μεσημέρι μέχρι τις 8:10 το βράδυ ο Ελληνας πρέσβης στο Τελ-Αβίβ επισκέφθηκε τις φυλακές της Μπιρ Σέβα, όπου και συνομίλησε με τους 31 Ελληνες κρατούμενους.

Επικοινώνησε με τους περισσότερους από αυτούς και η εικόνα που μετέφερε είναι ότι η πλειοψηφία αυτών είναι καλά στην υγεία τους, κρατούνται στην καινούργια πτέρυγα των φυλακών, χωριστά άνδρες από γυναίκες, σε κελιά των δύο ατόμων.

Υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι εξ αυτών, οι οποίοι χρίζουν φαρμακευτικής αγωγής, λόγω χρόνιων παθήσεων και τα φάρμακά τους τους είχαν αφαιρεθεί.

Ο Ελληνας διπλωμάτης ζήτησε από το διευθυντή των φυλακών να τους χορηγήσουν ξανά τα φάρμακά τους, ενώ υπήρχε και μία περίπτωση κρατούμενου, του κ. Βαγγέλη Πησία, ο οποίος είναι ο μοναδικός Ελληνας που έφερε χτυπήματα σε διαφορετικά μέρη του σώματός τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρέσβης κ. Λουκάκης ανέφερε, όπως τον ενημέρωσε ο ίδιος, είχε χτυπηθεί κατά τη διάρκεια της κατάληψης του πλοίου από Ισραηλινούς κομάντος, ενώ ο ξυλοδαρμός του επαναλήφθηκε όταν τον αποβίβασαν στο λιμάνι του Ασντόντ. Τα χτυπήματα προήλθαν πιθανότατα από κοντάκι όπλου και εστιάζονται στη μέση και στον αυχένα. Ο ίδιος ο κ. Πησίας ανέφερε ότι αρνήθηκε την παροχή πρώτων βοηθειών, φοβούμενος ότι αφόσον τον απομάκρυναν από τους υπόλοιπους κρατούμενους, υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να επαναληφθεί ο ξυλοδαρμός. Και για αυτή την περίπτωση ζητήθηκε από το διευθυντή των φυλακών να παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική βοήθεια.

Οι κρατούμενοι στο σύνολό τους τόνισαν στον Ελληνα διπωλμάτη ότι θεωρούν άδικη και παράνομη τη σύλληψή τους. Ζήτησαν να τους επισκεφθεί άμεσα δικηγόρος, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής το είχαν αρνηθεί οι ισραηλινές αρχές, ζήτησαν να επικοινωνήσει η ελληνική πρεσβεία με τις οικογένειές τους και να τους ενημερώσει για την κατάστασή τους και να τους επιτραπεί η νόμιμη τηλεφωνική επικοινωνία.

Για το τελευταίο αίτημα, ο διευθυντής των φυλακών της Μπιρ-Σέβα δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί αύριο και πως θα τους δοθεί η δυνατότητα το τηλεφώνημα να είναι διεθνές.

Τέλος, οι ισραηλινές αρχές δεσμεύτηκαν ότι από σήμερα οι κρατούμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν και να έχουν επισκεπτήριο από το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας σε καθημερινή βάση και για όσο κρατηθούν.

.ΠΑΝΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: