Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Βρήκαν τα μπρίκια, έχασαν το μαύρο χρήμα


thumb

Στο σκοτάδι παραμένει η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής της Siemens για το μαύρο πολιτικό χρήμα. Τα στοιχεία τα οποία έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα έρευνα του ΣΔΟΕ είναι ελάχιστα και χωρίς εντυπωσιακές αναφορές. Μπρίκια, κουζίνες, λεμονοστύφτες, κοσμήματα, σαμπάνιες, κομπολόγια είναι μερικά από τα δώρα που έχει κάνει ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος στους πολιτικούς του φίλους.

Τα πραγματικά ποσά όμως για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος της Siemens χάνονται μέσα στα έγγραφα που βρίσκονται στις 150 κούτες υλικού που είχε κατασχέσει από την εταιρεία ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός χωρίς να έχει κάνει ακριβή καταγραφή τους.

Έτσι, τώρα το ΣΔΟΕ αρχίζει να ερευνά τα παρένθετα πρόσωπα, τα οποία είναι καταγεγραμμένα μέσα στη δικογραφία, την ακριβή σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα καθώς επίσης και τα ποσά τα οποία είχαν διακινηθεί προς αυτούς.

Ο γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης ισχυρίστηκε πάντως στην εξεταστική επιτροπή ότι σε πολλά έγραφα έχει σβηστεί με μπλάνκο το όνομα του παραλήπτη των δώρων, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στον περιβόητο κωδικό 101.000. Παρέδωσε μάλιστα και το πόρισμα από τη μέχρι τώρα έρευνα της υπηρεσίας του. Μέσα σε αυτό υπάρχουν και οι καταθέσεις των μαρτύρων, πολλές από τις οποίες μάλιστα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές.

Στις 4.6.2010 το ΣΔΟΕ κάλεσε την Αικατερίνη Τσακάλου, πρώην γραμματέα του Μιχάλη Χριστοφοράκου, προκειμένου να ζητήσει διευκρινίσεις για τα δώρα που έστελνε ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens στους πολιτικούς του φίλους. Ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός:

ΣΔΟΕ: Η πληρωμή των δώρων γινόταν από εσάς;

Τσακάλου: Η πληρωμή για την αγορά των προϊόντων γινόταν από το λογιστήριο της επιχείρησης, αφού χρεωνόταν η θέση κόστους της γενικής διεύθυνσης με τον κωδικό 101.000.

ΣΔΟΕ: Σε πολλά φορολογικά στοιχεία βρέθηκαν σβησμένες οι περιγραφές του είδους των δώρων. Γιατί γινόταν αυτό;

Τσακάλου: Αυτό γινόταν κατ’ εντολήν του κ. Χριστοφοράκου γιατί ο ίδιος δεν επιθυμούσε να γίνεται γνωστό τόσο το είδος των δώρων που πραγματοποιούσε όσο και τα ονόματα των αποδεκτών αυτών στους υπαλλήλους του λογιστηρίου της επιχείρησης. Εξάλλου τα πρωτότυπα παραστατικά των δώρων αρχειοθετούνταν στους χώρους της γενικής διεύθυνσης και φυλάσσονταν εκεί.

ΣΔΟΕ: Γνωρίζετε σε ποιους έκανε δώρα ο κ. Χριστοφοράκος και αν μέσα σε αυτούς ήταν και πολιτικά πρόσωπα;

Τσακάλου: Για όλα τα δώρα υπήρχε στη γενική διεύθυνση λίστα με ονόματα αποδεκτών των δώρων, η οποία παρουσία μου και παρουσία των νομικών εκπροσώπων της επιχείρησης κατασχέθηκε, μεταξύ άλλων, από την κ. Νικολακέα. Μπορώ να θυμηθώ ονόματα, αλλά, επειδή μπορεί να παρεξηγηθεί εάν ξεχάσω κάποια από αυτά, δεν θα ήθελα να αναφερθώ.

ΣΔΟΕ: Γνωρίζετε αν ο κ. Χριστοφοράκος δώριζε ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές αξίας;

Τσακάλου: Ο κ. Χριστοφοράκος πραγματοποιούσε τέτοια δώρα και υπήρχε και φάκελος με σχετικά παραστατικά, ο οποίος επίσης κατασχέθηκε από την κ. Νικολακέα.

Άνθρωπος - κλειδί

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Τσακάλου θεωρείται τόσο από το ΣΔΟΕ όσο και από την εξεταστική επιτροπή ως άνθρωπος - κλειδί, αφού γνωρίζει πολλά και λέει λίγα. Γι’ αυτό μάλιστα έχει κληθεί να δώσει και σήμερα συμπληρωματική κατάθεση στην επιτροπή.

Σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά του ΣΔΟΕ, η Τσακάλου εκλήθη να δώσει διευκρινίσεις για δεύτερη φορά στις 8.6.2010. Εκεί η πρώην γραμματέας του Χριστοφοράκου ρωτήθηκε για ένα παραστατικό το οποίο είχε παραλήπτη τον Δημήτριο Πατσάκη, ο οποίος ήταν στην προσωπική φρουρά του Άκη Τσοχατζόπουλου.

ΣΔΟΕ: Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. ΤΔΑ75/19-11-2004 παραδόθηκαν οικιακές συσκευές αξίας 8.686,35 ευρώ στην οδό Βασ. Σοφίας 55 και Γενναδίου 2ος όροφος με αναγραφόμενο παραλήπτη τον Πατσάκη Δημήτριο, ενώ στο ίδιο φορολογικό στοιχείο αναφέρεται η οδηγία να αναζητηθεί ο ένοικος του κτιρίου που εμφανίζεται στον πίνακα της εισόδου ως κουδούνι ΒΛΑΧΟΣ. Γνωρίζεται ποια είναι η ιδιότητα του κ. Πατσάκη Δ., ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο με την επωνυμία ΒΛΑΧΟΣ, ποιος είναι ο πραγματικός αποδέκτης των οικιακών συσκευών και ποιος εξόφλησε το κόστος του;

Τσακάλου: Ο κ. Πατσάκης απ’ ό,τι θυμάμαι ήταν υπεύθυνος ασφαλείας του κ. Τσοχατζόπουλου. Δεν γνωρίζω κάποιο άτομο με το επώνυμο Βλάχος. Τα εκάστοτε στοιχεία των παραληπτών όπως και σε αυτή την περίπτωση μου δίνονταν από τον κ. Χριστοφοράκο. Μάλλον η πληρωμή θα πραγματοποιήθηκε από το λογιστήριο της εταιρείας.

ΣΔΟΕ: Σύμφωνα με τα φορολογικά παραστατικά της εταιρείας INTERJET, πραγματοποιήθηκε ταξίδι στα Σκόπια με ναυλωμένο και πληρωμένο από την εταιρεία Siemens Α.Ε. αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνοντες ήταν οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσιος Δενδρινός, Βασίλης Καστάνης, Αθανάσιος Κουκοράβας, Απόστολος Μαυραγάνης και Αικατερίνη Μητσοτάκη. Γνωρίζετε ποιος ήταν ο σκοπός του συγκεκριμένου ταξιδιού που πραγματοποιήθηκε στις 3-6-2005;

Τσακάλου: Νομίζω ότι ο σκοπός του ταξιδιού αφορούσε κάποιο project της εταιρείας Siemens Α.Ε. στα Σκόπια.

ΣΔΟΕ: Γνωρίζετε ποια ήταν η συμμετοχή των υπολοίπων επιβαινόντων εκτός του κ. Χριστοφοράκου στο project αυτό;

Τσακάλου: Ο κ. Κουκοράβας και ο κ. Καστάνης ήταν υπάλληλοι της εταιρείας, για τους υπόλοιπους δεν γνωρίζω για ποιο λόγο ήταν μαζί.

ΣΔΟΕ: Γνωρίζετε εάν έχει χρηματοδοτήσει η εταιρεία Siemens Α.Ε. και αλλά ταξίδια στα οποία να συμμετείχαν πολιτικά πρόσωπα και με ποιους προορισμούς;

Τσακάλου: Δεν μπορώ να θυμηθώ...

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο κ. Απόστολος Μαυραγάνης είναι ο σύζυγος της Κατερίνας Μητσοτάκη...

ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: