Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Δίκη Χατζηκωστή. Είδε το πρόσωπο του δολοφόνου η οικιακή βοηθός!

Συνεχίστηκε την Παρασκευή ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, με την κατάθεση τεσσάρων μαρτύρων, η δίκη για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή, για την οποία κατηγορούνται ο Τάσος Κρασοπούλης, η αδελφή του Ελενα Σκορδέλλη και ο Ανδρέας Γρηγορίου.

Χθες κατέθεσαν η οικιακή βοηθός από τις Φιλιππίνες, που βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος πρόσωπο με πρόσωπο με το δολοφόνο του Άντη, το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου του 2010, η αστυνομικός που πρόσεχε τον Ανδρέα Γρηγορίου στην κλινική «Ιπποκράτειο», ο δικηγόρος που ενοικίαζε διαμέρισμα στη Λευκωσία στον Γρηγόρη Ξενοφώντος και ο Αστυφύλακας που έλαβε ανακριτική κατάθεση από τον Κώστα Προεστό που συνελήφθηκε αρχικά για την υπόθεση και αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος.

Εξεταζόμενη από το συνήγορο του Ανδρέα Γρηγορίου, Μιχάλη Πική και το συνήγορο της Έλενας Σκορδέλη, Μιχαλάκη Κυπριανού, η οικιακή βοηθός ανέφερε ότι το σπίτι που μένει είναι κοντά στο σπίτι του δολοφονηθέντα και ότι ο εργοδότης της φίλης της ήταν ο Άντης Χατζηκωστής. Όπως ανέφερε η μάρτυς, το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου είχε βγάλει στην περιοχή το σκυλάκι της βόλτα, όταν άκουσε δύο πυροβολισμούς και είδε ένα άντρα να τρέχει προς το μέρος της μέσω του πεζόδρομου και στη συνέχεια να κάθεται πάνω σε μια μοτοσικλέτα, η οποία ήταν κοντά στο σπίτι του εργοδότη της φίλης της.
Ανέφερε ότι η μοτοσικλέτα, στην οποία καθόταν ένα άλλο πρόσωπο, προχώρησε αρχικά λίγο να ανεβεί ο άντρας που έτρεχε και στη συνέχεια έφυγαν προς την κατεύθυνση της πισίνας ''Ελαιών''.

Ανέφερε επίσης ότι το πρόσωπο του άντρα που έτρεχε ήταν καλυμμένο με μαύρη κουκούλα, η οποία κάλυπτε όλο το πρόσωπο και μόνο τα μάτια μπορούσε να δει και σημείωσε ότι η μοτοσικλέτα δεν ήταν αναμμένη και ξεκίνησε μόνο όταν πλησίασε ο άντρας που έτρεχε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, η οικιακή βοηθός είπε ότι εκείνη τη νύκτα δεν είχε ανάψει το φως στο χώρο που βρισκόταν η μοτοσικλέτα αλλά άκουσε τον ήχο της μοτοσικλέτας και κατάλαβε ότι είχε άνδρα πάνω σε αυτήν. Όταν η υπεράσπιση της ανέφερε ότι στις φωτογραφίες - τεκμήρια υπάρχει φωτισμός, αυτή είπε ότι είναι βέβαιη πως δεν υπήρχε φωτισμός και ότι ήταν σκοτεινά.

Η υπεράσπιση της ανέφερε ότι στην κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία αναφέρει πως η μοτοσικλέτα ήταν μέτριου μεγέθους τύπου ''Λάντι'' και της έδειξε μια φωτογραφία μιας μοτοσικλέτας τύπου Λάντι, η οποία κατατέθηκε ως τεκμήριο, για να πει κατά πόσον η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι αυτού του τύπου που αναφέρει στην κατάθεση της. Η οικιακή βοηθός αφού αρχικά είπε ότι δεν είναι τύπου ''Λάντι'', μετά είπε ότι μάλιστα αυτή είναι τύπου ''Λάντι''.

Ερωτηθείς αν ο άντρας της μοτοσικλέτας φορούσε άσπρο κράνος, αυτή είπε ότι αυτός φορούσε κράνος σκούρου χρώματος, μπορεί και μαύρο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν η κουκούλα του συνεπιβάτη ήταν ενσωματωμένη με το σακάκι που φορούσε, αυτή είπε ότι δεν ήταν ενσωματωμένη.

Η Αστυνομικός που πρόσεχε τον Ανδρέα Γρηγορίου στην κλινική ''Ιπποκράτειο'' κατά την ημέρα της δολοφονίας του Αντη Χατζηκωστή, είπε ότι οι οδηγίες της ήταν να προσέχουν τον Γρηγορίου για να μην του κάνουν κακό και να βρίσκεται έξω από το δωμάτιο που νοσηλευόταν ο Γρηγορίου, ο οποίος δεν ήταν υπό κράτηση.

Ανέφερε, επίσης, ότι δεν είχε οδηγίες να καταγράφει ποιος επισκεπτόταν τον Γρηγορίου, ενώ δίπλα από τον Γρηγορίου βρίσκονταν καθημερινά ο Φάνος Χατζηγεωργίου, τον οποίο αντικαθιστούσε ο Γρηγόρης Ξενοφώντος.

Ερωτηθείς από το συνήγορο υπεράσπισης Μιχαλάκη Κυπριανού, ο Αστυνομικός ο οποίος ήταν παρών στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του Προεστού και ανέκρινε στο ΤΑΕ Λευκωσίας τον Κώστα Προεστό, που είχε αρχικά συλληφθεί ως ύποπτος για το φόνο, σε ποια μαρτυρία στήριξε την ερώτηση που έκανε στον Προεστό ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του ήταν μέρος της πληρωμής γι΄ αυτά τα εγκλήματα, ο κ. Ηροδότου είπε ότι η μαρτυρία είναι στην κατάθεση του αστυνομικού που ζήτησε το ένταλμα σύλληψης του Προεστού.
Ο κ. Ηροδότου είπε ότι ο κ. Προεστός εργάζεται ως σκουπιδιάρης.

Σε ερώτηση του κ. Κυπριανού αν οι διαπραγματεύσεις που έκανε ο Φάνος Χατζηγεωργίου με την Αστυνομία ήταν να μην διωχθεί ο ίδιος αλλά και ο Προεστός, ο μάρτυρας είπε ότι δεν γνωρίζει αν έγιναν διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι από το σπίτι του Προεστού παραλήφθηκαν από την Αστυνομία ένα κυνηγετικό όπλο, ένα ρούχινο τσαντάκι, στο οποίο υπήρχε επιταγή 12.000 ευρώ, με ημερομηνία έκδοσης 4 Δεκεμβρίου του 2009 και όνομα εκδότη Πιερή Λουκά και 10.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ στο υπνοδωμάτιο του Προεστού βρέθηκαν 3 κουτιά με κυνηγετικά φυσίγγια και στο υπνοδωμάτιο της θυγατέρας του βρέθηκαν 614 φυσίγγια.

Ανέφερε, επίσης, ότι στην 1η κατάθεση που έδωσε ο Προεστός για το φόνο, στις 15 Ιανουαρίου του 2010 είχε αναφέρει ότι στις 11 Ιανουαρίου επέστρεψε στη Λευκωσία στις 21.20.

Ο κ. Κυπριανού ρώτησε τον μάρτυρα πού στηρίχθηκε το κράτος και έδωσε άφεση αμαρτιών στον Προεστό, ενώ είχε μαρτυρία ότι την ημέρα του φόνου ο Προεστός πήρε χρήματα και ότι την ημέρα του φόνου πήγε ο Προεστός και έφερε πίσω τον Φάνο και τον Γρηγόρη μετά που επέταξαν το όπλο τους, ενώ το γυαλί του κράνους έφερε τα δακτυλικά αποτυπώματα του Προεστού, ο αστυνομικός δήλωσε πως δεν είναι το αρμόδιο πρόσωπο για να απαντήσει.

Σε ερώτηση του κ. Κυπριανού αν διερευνήθηκε εκείνο που ισχυρίστηκε ο κ. Προεστός ότι είχε δανείσει ποσό ύψους 6.000 ευρώ και του τα επέστεψαν στις 11 Ιανουαρίου κατά τις 20.00, ο μάρτυρας είπε ότι δεν γνωρίζει.

Ο μάρτυρας, ο οποίος νοίκιαζε στον Γρηγόρη Ξενοφώντος διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, ανέφερε ότι το συμβόλαιο ενοικίου ήταν για ένα χρόνο, με λήξη στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 και ο Ξενοφώντος πλήρωσε μόνο δύο ενοίκια και δεν μπορούσε στη συνέχεια να τον εντοπίσει.

Ανέφερε ότι τον εντόπισε στο τέλος Νοεμβρίου του 2009 και υπέγραψε συμφωνητικό πως αναγνωρίζει τα χρέη του και στις 11 Ιανουαρίου πήγε στο διαμέρισμα που νοίκιαζε στον Ξενοφώντος, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, για να παραλάβει το κλειδί του διαμερίσματος, το οποίο θα εγκατέλειπε ο Ξενοφώντος. Ανέφερε επίσης ότι ο Ξενοφώντος εγκατάλειψε το διαμέρισμα γύρω στις 19.20 με 19.30.

Η δίκη για την υπόθεση θα συνεχιστεί τον Ιούλιο κατά τις ημερομηνίες 15, 16, 20,21, 22, 23 και 26, η ώρα 8.30.

ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: