Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ Ο Τούρκος «Γκάντι» προλειαίνεται για πρωθυπουργός


«Ο Χρόνος» στην περιοδεία του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου στην Ανατολική Θράκη κατέγραψε την υποδοχή του κόσμου στα Ύψαλα

Αποστολή: Μελαχροινή Μαρτίδου

Ο υπ’ αριθμόν ένας διάδοχος του Ντενίζ Μπαικάλ, ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου περιόδευσε σε πόλεις της Ανατολικής Θράκης μιλώντας από λεωφορείο – εξέδρα αναπτύσσοντας ακόμη και υπό βροχή, μια πολύ γλαφυρή σχέση με το κοινό του. «Ο ΧΡΟΝΟΣ» τον εντόπισε στα Ύψαλα Τουρκίας όπου πραγματοποιούσε την πρώτη του περιοδεία επικοινωνώντας με το κοινό του μ’ ένα μοναδικό τρόπο, υποσχόμενος απλά πράγματα και δείχνοντας ότι το προβάδισμα που έχει το κόμμα του ως αξιωματική αντιπολίτευση, είναι αντιπροσωπευτικό.
Ήδη οι δημοσκοπήσεις παίζουν δυνατά τον «Τούρκο Γκάντι» όπως τον αποκαλούν και μάλιστα με πολύ ενδιαφέροντα μεγέθη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sonar, το CHP θα αποσπούσε 32,48% των ψήφων εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, έναντι 31,09% του AK του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το εθνικιστικό κόμμα MHP συγκεντρώνει 18,59%. Σημειώνεται πως το CHP απέσπασε μόλις 21% των ψήφων στις εκλογές του 2007, έναντι 47% του ΑΚΡ, ενώ στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου του 2009 το ποσοστό του AK έπεσε στο 38%, αλλά εκείνο του CHP δεν αυξήθηκε παρά μόνο δυο μονάδες, στο 23%. Ωστόσο σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Akam, το AKΡ φέρεται να συγκεντρώνει 25,3%, το CHP 24,8% και το MHP 15,2%, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", ενώ οι αναποφάσιστοι ξεπερνούν το 19%.

Το κοινό ζητωκραύγαζε «είσαι ο πρωθυπουργός!» ενώ ο δήμαρχος των Υψάλων Μεχμέτ Καραγκιόζ με τεράστιο πανό τον καλωσόριζε και σαν μελλοντικό πρωθυπουργό. Πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι και γυναίκες, Τούρκοι πολίτες είχαν πλημμυρίσει την πλατεία του δημαρχείου των Υψάλων και τους κεντρικούς δρόμους κρατώντας κόκκινες σημαίες του κόμματος και τουρκικές, ενώ η ομιλία μεταδόθηκε ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα. Άλλωστε η παρουσία και η περιοδεία του καλύπτεται τηλεοπτικά με ζωντανές συνδέσεις και πραγματοποιείται το πρόγραμμα κατά γράμμα παρά και τον άστατο και κακό καιρό.

Ο έκτος πρόεδρος του CHP, μετά τους Ινονού, Ετζεβίτ, Οϊμέν και Μπαϊκάλ, ωστόσο δεν ανέφερε ούτε λέξη για τις δίκες της Εργκένεκον που συνταράζουν την πολιτική σκηνή της Τουρκίας, αλλά ούτε και για τον κίνδυνο κατάλυσης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους από το ΑΚΡ, πάγια ρητορική και επιχειρηματολογία των κεμαλιστών. Δεν αναφέρθηκε ούτε στο κουρδικό, παρότι κουρδικής καταγωγής ο ίδιος και αλεβίτης, ούτε σε προσπάθεια εκδημοκρατισμού. Αντιθέτως υπογράμμισε ότι το κόμμα του έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο προκειμένου να ακυρωθούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση του ΑΚΡ και να ματαιωθεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Για τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών περί τον Έβρο, διαβεβαίωσε ότι θα πυκνώσει το ενδιαφέρον του για τους παραγωγούς ρυζιού, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους, προσπάθησε εκλαϊκευμένα και μέσα από ένα στυλ ερωταπαντήσεων με το πλήθος να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, πρόσφερε κόκκινα τριαντάφυλλα και φάνηκε να είναι κοντά τους, αν και δεν βγήκε να κάνει ούτε ένα βήμα έξω από το λεωφορείο που τον μετέφερε.

Είχε την δυνατότητα από μια εσωτερική σκάλα να βγαίνει στον επάνω χώρο του λεωφορείου που λειτουργούσε σαν βήμα, όπου και σύστηνε τους υπεύθυνους επιτελείς του κόμματός του, από την Άγκυρα, την Κων/πολη, την Προύσα, αλλά και από τις περιοχές όπου περιοδεύει σε μια προσπάθεια να παίξει ένα ηγετικό ρόλο στα πράγματα της Τουρκίας ασκώντας σκληρή κριτική στον σημερινό Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: