Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Ο Γ.Γ. προαγγέλλει αλλαγή διαδικασίας Επιδιαιτησία ή διεθνής διάσκεψη Ψήφισμα για ουνφικυπ με πολλά αγκάθια


ΣΚΛΗΡΗ είναι η μάχη που δίνεται στη Νέα Υόρκη για το τελικό κείμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώσεις που υιοθετούνται και στο δεύτερο προσχέδιο που ετοίμασε η...φίλη μας Βρετανία, προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις της Λευκωσίας. Κι αυτό γιατί, είναι προφανείς οι επιδιώξεις και οι μεθοδεύσεις των συντακτών των κειμένων.

Πρώτο, στο δεύτερο προσχέδιο υπάρχει διατύπωση «για αξιολόγηση της διαδικασίας από τον Γενικό Γραμματέα», η οποία παραπέμπει είτε σε επιδιαιτησία είτε σε διεθνή διάσκεψη. Αυτή η προσέγγιση προαγγέλλει αλλαγή της διαδικασίας με τη σημερινή της μορφή, που έχει συμφωνηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2008.

Δεύτερο, μέσα από τα κείμενα που κατατίθενται ως προσχέδια ψηφίσματος καθορίζεται χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των προσπαθειών μέχρι το τέλος του 2010, με επίκληση κοινής δήλωσης των διαπραγματευτών της 21ης Δεκεμβρίου 2009.

Πέραν του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου, πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ, που πραγματοποιεί αλλεπάλληλες επαφές και διαβουλεύσεις, του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Ελλάδος, τη μάχη εντός των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας δίνουν η Γαλλία, η Ρωσία αλλά και η Κίνα. Στην αντίπερα όχθη η Βρετανία, που έχει την ευθύνη για τη σύνταξη του ψηφίσματος, η οποία υποστηρίζεται από τους Αμερικανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: