Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΕΙΚΟΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΘΛΙΨΗ -Στο Νεολιθικό Οικισμό της Νέας Νικομήδειας




Απογοητευμένη η σύζυγος του αμερικανού ανασκαφέα που επισκέφθηκε προ... ημερών το χώρο

Μόνο θλίψη, ντροπή και απογοήτευση μπορεί να αισθανθεί κάποιος που επισκέπτεται το Νεολιθικό Οικισμό στη Νέα Νικομήδεια, τον παλαιότερο από όλους όσοι έχουν βρεθεί στην Ελλάδα και μάλιστα γεωργικό σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αγριόχορτα, τσουκνίδες, θάμνοι, φίδια, αλεπούδες και ασβοί συνθέτουν τη σημερινή εικόνα του χώρου του οικισμού, ο οποίος δεν θυμίζει τίποτα από το παρελθόν.


Αν και οι ανασκαφές έδωσαν σημαντικά κατάλοιπα ενός πρωτοελλαδικού πολιτισμού, που άνθισε σ' αυτό το κομμάτι της ημαθιώτικης γης της Μακεδονίας, πριν από (60) εξήντα αιώνες, εν τούτοις ο οικισμός περιμένει εδώ και σαρανταέξι χρόνια να αξιοποιηθεί επιστημονικά και να προβληθεί πολιτιστικά.

Οι όποιες προσπάθειες έγιναν από πλευράς Κοινοταρχών, Δημάρχων και άλλων ενδιαφερομένων στο διάβα των χρόνων από την τελευταία ανασκαφή (1964), δυστυχώς, δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα και ο οικισμός εξακολουθεί να παραμένει ένα θλιβερό τοπίο...
"Οι επισκέπτες φεύγουν απογοητευμένοι μ' αυτό που αντικρύζουν...

Δεν είναι μονο ότι για δεκαετίες τώρα δεν έχει γίνει τίποτα και ο οικισμός παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, αλλά και δεν υπάρχει η βούληση από κανέναν να προστατευθεί ο χώρος και να καταστεί επισκέψιμος. Στο παρελθόν έχουν έρθει αρχαιολόγοι, επιστήμονες, και απλοί άνθρωποι απ' όλον τον κόσμο, που γνωρίζουν τα πάντα για το χώρο, αλλά φεύγουν απογοητευμένοι μ' αυτό που αντικρύζουν..." είπε με πόνο ψυχής αλλά και γεμάτος οργή, μιλώντας στην "Η", ο 74χρονος Γιάννης Παπαδόπουλος, κάτοικος Ν. Νικομήδειας και συνταξιούχος υπάλληλος του Αρχαιολογικού μουσείου Βέροιας.


Ο ίδιος, που εργάστηκε με ζήλο και προσήλωση δίπλα στον αρχαιολόγο R.J. Rodden κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οργίζεται ακόμη περισσότερο, όταν αναφέρεται σ' ένα πρόσφατο γεγονός.

"Πριν από λίγες ημέρες ήρθε στη Ν. Νικομήδεια η Αγγλίδα δημοσιογράφος κ. Τζούντι Ρόντεν, σύζυγος του Αμερικανού αρχαιολόγου Ρόντεν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας των Άγγλων καθηγητών Γκράχαμ Κλαρκ και Ερικ Χιγκς του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ στην έρευνα και την ανασκαφή που έγινε στο Νεολιθικό οικισμό.

Η κ. Τζούντι ζήτησε από εμένα να πάμε στο χώρο του οικισμού, τον οποίο και επισκεφθήκαμε. Η ίδια έμεινε έκπληκτη απο το θέαμα που αντίκρυσε. Δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι ερχόμενη μετά από τόσα χρόνια σ' αυτόν τον χώρο, με τόση αρχαιολογική σημασία και αξία, θα έβλεπε αυτό που έβλεπε. Φυσικά, μετά από αυτό που είδε δεν είχε καμία διάθεση να παραμείνει στον χώρο του οικισμού και έφυγε απογοητευμένη. Αρκεί να σου πω ότι η κ. Τζούντι Ρόντεν ήταν αυτή που επέβλεπε όλες τις δουλειές, την περίοδο των ανασκαφών.


Δηλαδή, του καθαρισμού, του πλυσίματος και της ταξινόμησης όλων των αντικειμένων που ερχόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας. Βέβαια η απογοήτευση της υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη, όταν βρέθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας και δεν έγινε κατορθωτό να δει όλα αυτά τα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στην Τούμπα της Ν. Νικομήδειας, από το γεγονός ότι τα περισσότερα βρίσκονται καταχωνιασμένα στα υπόγεια του Μουσείου, και πολύ λίγα είναι αυτά, αξιολογημένα ως τα πιο σημαντικά, που μπορεί να δει ο κάθε επισκέπτης...".


Όπως είπε ακόμα ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, "πέρα από την ντροπή και απογοήτευση που ένιωσε η κ. Τζούντι Ρόντεν από την επίσκεψη της στον Νεολιθικό οικισμό της Ν. Νικομήδειας, τα ίδια συναισθήματα ένοιωσε και ένας Κροάτης αρχαιολόγος που βρέθηκε λίγες ώρες μετά εκεί...".

-Το ιστορικό των ανασκαφών Ο Νεολιθικός οικισμός στη Νέα Νικομήδεια (2 χλμ. βόρεια του χωριού) εντοπίστηκε τυχαία το έτος 1958 από εργάτες κατασκευής αγροτικού δρόμου - αρδευτικών αυλακιών στην περιοχή. Η αποκάλυψη αρχιτεκτονικής λειψάνων (θεμελίων) - τμημάτων πήλινων αντικειμένων άφησε έκπληκτους τους εργαζόμενους όπως και τους κατοίκους της Νέας Νικομήδειας. Από την πρώτη στιγμή το θέμα πήρε δημοσιότητα και προκάλεσε το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων. Πρώτος επισκέφθηκε το χώρο ο αρχαιολόγος Φώτης Πέτσας.

Κατά τη διάρκεια των ετών 1961, 1962, 1963 και 1964 ερευνήθηκε μια έκταση 1.800 τ.μ. από τα συνολικά 24.000 τ.μ. από ομάδα καθηγητών Αγγλων με επικεφαλής τον R.J. Rodden.


Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα: οικήματα, κεραμικούς φούρνους, τάφους, πήλινα αγγεία, πήλινες σφραγίδες, λίθινα εργαλεία και λίθινα αντικείμενα, οστεϊνα αντικείμενα, υπολλείμματα τροφών. Και φυσικά ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα ηταν η κόρη της Νκομήδειας (πέντε πήλινα ειδώλεια γυναικείων μορφών).

Τα ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας. Η "άγνωστη" μέχρι τότε Νέα Νικομήδεια άρχισε να σημειώνεται σε παγκόσμιους χάρτες σαν ενας σημαντικός νεολιθικός χώρος. Μεγάλη προσφορά στη διατήρηση και ανάδειξη του οικισμού έχουν δυο κάτοικοι του χωριού, ο Παπαδόπουλος Γιάννης και ο Παπαδόπουλος Νίκος.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι κοντά στον οικισμό και συγκεκριμένα στο ρέμα "Παπάβρυση" υπάρχει ένα λιθόκτικτο τοξωτό γεφύρι το οποίο ανακηρύχθηκε το 2005 ως ιστορικό μνημείο από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης
www.imerisia-ver.g

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΝ
ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΝΕΑΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ



ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ
ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ.

12-05-2010-111Σημαντικός όσο η Βεργίνα και η Ακρόπολη
Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για έναν προϊστορικό οικισμό της αρχαιότερης νεολιθικής εποχής, η αποκάλυψη του οποίου προκάλεσε διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον. Η αρχή του χρονολογείται στο τέλος της 7ης χιλιετίας (γύρω στο 6.300 π.Χ. (πριν 8.300 χρόνια) και κατοικήθηκε σε βάθος χρόνου 2.000 ετών από τις πρώτες γενιές γεωργών και κτηνοτρόφων.

Η μελέτη πρώιμων κοινωνιών, σαν αυτή του οικισμού της Ν. Νικομήδειας, στον ευρωπαϊκό χώρο επιχειρεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα πώς ο άνθρωπος πέρασε από το στάδιο του τροφοσυλλέκτη στο στάδιο του τροφοπαραγωγού, όπως μας εξηγεί η αρχαιολόγος της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ κ. Γεωργία Στρατούλη.

Ο οικισμός της Ν. Νικομήδειας είναι πασίγνωστος στους κύκλους των επιστημόνων. Θεωρείται σημαντικός για την εποχή του όσο η Βεργίνα για τους ελληνιστικούς χρόνους και η Ακρόπολη για την αρχαιότητα, σημειώνει η κ. Στρατούλη.


Για την κατασκευή του οικισμού δεν χρησιμοποιήθηκε πέτρα (διότι δεν υπήρχε στη γύρω περιοχή που πιστεύεται ότι ήταν όρμος του Θερμαϊκού κόλπου) αλλά υλικά του υπεδάφους όπως επεξεργασμένος άργιλος (λάσπη) και ξύλα, ενώ οι τρόποι δόμησης είναι αντίστοιχοι με αυτούς που χρησιμοποιούνται ακόμη στις μη βιομηχανικές κοινωνίες. Σημαντικές θεωρούνται οι ιδιαιτερότητες στις θεμελιώσεις των οικιών, καθώς χρησιμοποιούνταν τάφροι θεμελίωσης για λόγους καλύτερης στήριξης και στεγανοποίησης.
(από το MAKNEWS.GR)
TO KLYSMA ΛΕΕΙ:
ΑΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: