Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Η σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια αρχαίο ναό στην Ανω Μέλπεια


Εναν μεγάλο αρχαίο ναό έφερε στην επιφάνεια η ανασκαφή που διενεργήθηκε στην Ανω Μέλπεια από τηνΛΗ‘ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτή των με επικεφαλής την προϊσταμένη της Ξένη Αραπογιάννη.

Πρόκειται για ένα αρχιτεκτόνημα που έχει υποστεί μιαμεγάλη καταστροφή, ενώ η ανασκαφή που διενεργήθηκεστην Ανω Μέλπεια στη θέση Πετρούλα κράτησε έναν περίπου μήνα και ολοκληρώθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

«Είχαμε διαπιστώσει ότι υπήρχαν μεγάλοι σωροί από αρχιτεκτονικά μέλη που προέρχονταν από κάποιο κατεστραμμένο αρχαίο κτήριο» μας είπε η αρχαιολόγος ΞένηΑραπογιάννη, διευκρινίζοντας:

«Η διαπίστωση είχε γίνει ήδη από το 2000 και από τότεθέλαμε να κάνουμε μια έρευνα στην περιοχή για να δούμε τι συμβαίνει. Πραγματικά διαπιστώσαμε όταν ξεκινήσαμε την ανασκαφική έρευνα ότι εκεί, το 1899 είχε χτιστεί ένα χριστιανικό εκκλησάκι με αρχιτεκτονικό υλικό από αρχαίο ναό.

Στη συνέχεια αυτό το εκκλησάκι γκρεμίστηκε και στη θέση του χτίστηκε άλλο το 1942 χρησιμοποιώντας πάλι το ίδιο αρχαίο υλικό και κατόπιν το 2000 γκρέμισαν το δεύτερο εκκλησάκι προκειμένου να χτίσουν ένα καινούργιο.

Τότε, ειδοποιηθήκαμε από κατοίκους της περιοχής ότι συμβαίνει αυτό και κάναμε αμέσως αυτοψία, κατά την οποία είδαμε ότι υπήρχαν τεράστιοι όγκοι αρχιτεκτονικού υλικού που προέρχονται από αρχαίο μνημείο, διακόψαμε τις εργασίες και φυσικά δεν επιτρέψαμε να κατασκευαστεί το εκκλησάκι».

Μπορεί από το 2000 μέχρι σήμερα να μην είχε προχωρήσει η έρευνα, ωστόσο η ολοκλήρωσή της πριν μια εβδομάδα έδωσε σημαντικά αποτελέσματα όπως μας λέει ηπροϊσταμένη της ΛΗ‘ ΕΠΚΑ.

«Με την έρευνα που κάναμε τώρα, το πρώτο ήταν να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε το αρχαίο κτήριο και να βάλουμε σε μια τάξη όλο το αρχαίο αρχιτεκτονικό υλικό που ήταν σε δύο μεγάλους σωρούς. Πραγματικά μέσα σε ένα μήνα έγινε μια πολύ μεγάληεπιχείρηση και κατορθώσαμε να ξεχωρίσουμε και να τα κτοποιήσουμε όλα τα αρχαία μέλη.

Στη συνέχεια αποκαλύψαμε την κάτοψη του αρχαίου ναού ο οποίος δυστυχώς σώζεται μόνο στο κάτω μέρος των θεμελίων του και όχι ολόκληρος δηλαδή δεν έχουμεπλήρη κάτοψη του ναού. Η έρευνά μας δεν έχει ολοκληρωθεί, παρ‘ όλα αυτά ψάχνοντας εξονυχιστικά το χώρο είχαμε την τύχη να βρούμε αρκετά αρχιτεκτονικά ευρήματα που διασώθηκαν από την καταστροφή και την αρχαιοκαπηλεία που προφανώς έχει γίνει.

Βρήκαμε σιδερένιο οπλισμό όπως δόρατα κ.λπ., που θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικά ως ευρήματα.

Δεν έχει γίνει ακόμα η χρονολόγηση, αλλά οπωσδήποτε είναι κλασικής εποχής όπως και ο ναός που πρέπει να είναι ένας μεγάλος δωρικός ναός. Είναι δε σε άμεση οπτική επαφή μετο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα που σημαίνει ότι οι δύο ναοί είχαν επικοινωνία στην αρχαιότητα. Εκτιμούμε ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ μεγάλο ναό,αλλά όπως είπαμε δυστυχώς δεν έχουμε την πλήρη κάτοψη γιατί η καταστροφή είναι τεράστια.

Ομως, επειδή θα συνεχίσουμε την ανασκαφή σε επόμενη ανασκαφική περίοδο
που θα έχουμε και μεγαλύτερη δυνατότητα, πιστεύω ότι θα βγάλουμε και περισσότερα συμπεράσματα, μήπως μπορέσουμε και κάνουμε και κάποια ταύτιση να δούμε σε ποια θεότητα ήταν αφιερωμένος ο ναός. Πάντως μέχρι τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε καμία ταύτιση».

Στην ερώτηση αν είναι πιθανόν ο ναός που αποκαλύφθηκε στην Ανω Μέλπεια να ήταν ιερό του Απόλλωνα, η Ξένη Αραπογιάννη μας είπε:

«Δεν νομίζω, αν και δεν μπορώ να είμαι κατηγορηματική σε τίποτα. Προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα,αλλά η εκτεταμένη καταστροφή δεν μας βοηθάει. Οι δύο ναοί έχουν το ίδιο φυσικό και γεωγραφικό περιβάλλον και σίγουρα είχαν μια επικοινωνία μεταξύ τους. Φυσικά θα πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα και βέβαια αυτό που θα είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να ακολουθήσει είναι η μελέτη του αρχιτεκτονικού υλικού γιατί έχουμε βρει πάρα πολλά τμήματα τρίγλυφων με μετώπες και πολλά τμήματα γείσων.

Από την αρχιτεκτονική μελέτη λοιπόν πιθανότατα να βγουν και κάποια τέτοια συμπεράσματα ως προς τις διαστάσεις του οικοδομήματος. Εχουμε μέλλον δηλαδή ακόμα αλλά νομίζω ότι ήταν μια πολύ σημαντική έναρξη αυτή,καθώς ανακαλύψαμε έναν ναό άγνωστο στη Μεσσηνία καιπροσπαθούμε τώρα να προσδιορίσουμε σε ποια θεότητα ήταν αφιερωμένος και πότε είχε χτιστεί» κατέληξε η προϊσταμένη της ΛΗ‘ ΕΠΚΑ Ξένη Αραπογιάννη ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: