Σε αναβολή κατάθεσης του πορίσματος, τουλάχιστον λίγων ημερών, οδηγείται η εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μετά την κατάθεση -βόμβα της διευθύντριας του υπουργείου Γεωργίας Σταματίνας Μαντέλη, στην ανακρίτρια, όπου εμπλέκει τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κ. Καραμανλή, Γ. Αγγέλου, τους πρώην υπουργούς Θ. Ρουσόπουλο, Ευάγ. Μπασιάκο, Α. Κοντό και τον υφυπουργό Κ. Κιλτίδη.
Αφήνει δε καθαρά να εννοηθεί ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός από το μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για αποκαλύψεις οι οποίες οδηγούν, σύμφωνα με μέλη της εξεταστικής επιτροπής, στο ότι πρέπει πλέον να κληθεί ως μάρτυρας και ο Κ. Καραμανλής. Ηδη ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλης έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της επιτροπής Μ. Μπετενιώτη ολιγοήμερη παράταση των εργασιών, έτσι ώστε να αξιολογηθεί η κατάθεση (150 σελίδων) και ταυτόχρονα να υπάρξει μια ύστατη προσπάθεια να ομονοήσουν τα κόμματα στην τελική διατύπωση του πορίσματος. Υπέρ της κλήσης Καραμανλή τάσσεται ο ΛΑΟΣ.
«Μετά την κατάθεση της κυρίας Μαντέλη είναι επιτακτική ανάγκη να κληθεί ο Κ. Καραμανλής για να δώσει εξηγήσεις», τονίζει συνεργάτης του Γ. Καρατζαφέρη.
Πάντως, την Παρασκευή το μεσημέρι αιωρούνταν το ερώτημα αν θα υπάρξουν ισάριθμα πορίσματα ή θα αποτυπωθεί σύμπτωση σε κάποιες κοινές θέσεις. Ως πιθανότερο σενάριο, θεωρείται το πρώτο. Με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ να ζητούν, ξεχωριστά, προκαταρκτική εξέταση για εννέα συνολικά πρώην υπουργούς της Ν.Δ. και την αξιωματική αντιπολίτευση, μόνη αυτή, να προτείνει ξαφνικά παραπομπή του νυν υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Κίνηση την οποία βουλευτές-μέλη της επιτροπής αποδίδουν σε πανικό της Ν.Δ. και αντιπερισπασμό.
Συγκεκριμένα:
* Το ΠΑΣΟΚ θα παραπέμψει σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για ποινικές ευθύνες τους πρώην υπουργούς Ε. Μπασιάκο, Π. Δούκα, Θ. Ρουσόπουλο, Αλ. Κοντό, Γ. Βουλγαράκη και για πολιτικές τους Γ. Αλογοσκούφη, Αντ. Μπέζα, Κ. Κιλτίδη και Β. Μαγγίνα.
* Το ΚΚΕ (Αντ. Σκυλάκος), ο ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Τσουκάλης) και ο ΛΑΟΣ (Θ. Πλεύρης) θα αποδίδουν μόνο πολιτικές ευθύνες, με το σκεπτικό ότι οι ποινικές ούτως ή άλλως έχουν παραγραφεί.
* Το ΚΚΕ στους Γ. Δρυ, Απ. Φωτιάδη, Β. Μπασιάκο, Π. Δούκα, Αλ. Κοντό, Κ. Κιλτίδη και Θ. Ρουσόπουλο.
* Ο ΣΥΡΙΖΑ στους Γ. Δρυ, Απ. Φωτιάδη, Π. Δούκα, Β. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό, Κ. Κιλτίδη, Θ. Ρουσόπουλο, Αντ. Μπέζα.
* Ο ΛΑΟΣ δίνει έμφαση σε ευθύνες στο Μαξίμου, το οποίο φέρεται να «κινούσε τα νήματα» και θα ζητήσει έρευνα για τους Γ. Δρυ, Απ. Φωτιάδη, Π. Δούκα, Β. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό.
Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξουν και κοινές διαπιστώσεις. Θεωρείται ωστόσο ουτοπία το ενδεχόμενο συμπόρευσης της Ν.Δ. με τα άλλα κόμματα, καθώς οι βουλευτές της στην εξεταστική, δείχνουν σταθεροί στη θέση που πήραν κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, για απόδοση γενικά πολιτικών ευθυνών στους πρώην υπουργούς τους. Αν και στελέχη της Ν.Δ. άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσωποποίηση των πολιτικών ευθυνών.
Η αναζήτηση κοινού τόπου μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ και ενδεχομένως του ΚΚΕ εντοπίζεται στα ζητήματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης, τις δυσλειτουργίες των οργάνων της δημόσιας διοίκησης, τις παράνομες ανταλλαγές, στο ότι κακώς το Δημόσιο παραιτήθηκε από την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Ροδόπης, που το δικαίωνε σε σχέση με τις διεκδικήσεις της μονής αλλά και στα πολιτικά συμπεράσματα για το τι πρέπει να αλλάξει για την από δω και πέρα προστασία της δημόσιας περιουσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ, στην επιδίωξή του να επιτύχει, μερική έστω, σύγκλιση στο επίπεδο των πολιτικών ευθυνών, σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει και τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Απ. Φωτιάδη. Για τον Γ. Δρυ το κυβερνητικό κόμμα δεν θέτει θέμα πολιτικών ευθυνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου