Αποχαιρετά η Κρήτη την ακριβότερη μορφή τουρισμού
Της Αννας Κωνσταντουλάκη
Μεγάλα διεθνή συνέδρια με χιλιάδες συμμετέχοντες χάνει την φετινή αλλά και τις επόμενες χρονιές η χώρα μας, λόγω της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα - φέτος αναμένεται να χάσουμε έως το 15% των συνεδρίων - ενώ οι σημαντικές αυτές διοργανώσεις που αφήνουν εκατομμύρια ευρώ, μεταφέρονται μεταξύ άλλων και σε προορισμούς όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν καν στον συνεδριακό χάρτη.
“Ο ετήσιος τζίρος από τα διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα φθάνει τα 230 εκατομμύρια ευρώ και το 2010 διαπιστώνουμε ότι θα χάσουμε έως το 15% των συνεδρίων”, είπε στην “Π” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματικών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO) Ντίνος Αστρας.
Πρόκειται για την ακριβότερη μορφή τουρισμού που έχει η χώρα μας, ο κάθε σύνεδρος ξοδεύει 6-7 φορές περισσότερα χρήματα από ό,τι ξοδεύει ο μέσος τουρίστας και είναι απογοητευτικό να μην μπορούμε να κρατήσουμε αυτές τις διοργανώσεις”, σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: “Στην Ελλάδα έχουμε κατά μέσο όρο 280 διεθνή συνέδρια το χρόνο και η Κρήτη καλύπτει περίπου 30-35 από αυτά. Δυστυχώς φαίνεται ότι θα χάσουμε το 10-15% από αυτές τις διοργανώσεις που θα πάνε εκτός από τους κλασικούς συνεδριακούς προορισμούς, το Παρίσι, την Βιέννη, τη Βαρκελένη, το Λονδίνο και σε χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Σλοβακία, η Κροατία κ.α.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεσαίο συνέδριο της τάξης των 1000-1500 ατόμων αφήνει στην χώρα μας 1,5-2 εκατομμύρια ευρώ.
Πώς χάσαμε συνέδριο τζίρου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Οργανωτών Συνεδρίων, αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός παγκόσμιου συνεδρίου συνολικού τζίρου 2.500.000 ευρώ που έχασε πριν λίγες μέρες η Ελλάδα λόγω του κακού κλίματος που υπάρχει στη χώρα μας. Ο ίδιος σημείωσε:
“Η εταιρεία μας μετά από προσπάθειες 18 μηνών, κατάφερε να φθάσει στην τελική λίστα για ένα παγκόσμιο συνέδριο συνολικού τζίρου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Στη λίστα έμειναν τελικά δύο χώρες. Η Ελλάδα και η Ελβετία.
Στις συζητήσεις που είχαν γίνει για να καταλήξουν στη Short list (τον Νοέμβριο 2009) τα Exit Poles έδιναν στην Ελλάδα 34 ψήφους έναντι 18 της Ελβετίας.
Με βάση τα ανωτέρω, προετοιμάσαμε μια πολύ σοβαρή και πολύ ακριβή παρουσίαση για την τελική ψηφοφορία, η οποία απέσπασε διυθραμβικές κριτικές.
Στην ψηφοφορία που έγινε στις 19 Μαΐου 2010, η Ελλάδ πήρε 22 ψήφους και η Ελβετία 26 και το συνέδριο χάθηκε για τη χώρα μας.
Θα μου πείτε ότι τέτοια συμβαίνουν. Συμφωνώ”.
Πότε θα μας επιστρέψετε τα δανεικά...
Ο κ. Αστρας συνεχίζει:
“Αξίζει όμως να σημειώσετε τι είπαν μερικοί από τους εκπροσώπους μετά το τέλος της ψηφοφορίας.
• Πότε θα μας επιστρέψετε τα χρήματα που σας δανείσαμε;
• Πώς θα ανταπεξέλθετε στα έξοδα ενός τέτοιου συνεδρίου αφού τα οικονομικά σας είναι επικίνδυνα;
“ Τι έργα υποδομής έχετε στην Ελλάδα;
• Τι θα γίνει αν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υπάρξουν διαδηλώσεις ή απεργίες;
• Πώς θα εγγυηθείτε ότι θα αποδοθεί το πιστωτικό υπόλοιπο του συνεδρίου;
Φαντάζομαι ότι τέτοιες ερωτήσεις δεν απευθύνθηκαν στους διοργανωτές της Ελβετίας!”.
Από την Ελλάδα στην Αίγυπτο συνέδριο 1.500 ατόμων
“Τα οικονομικά προβλήματα και οι κοινωνικές αναταραχές βλάπτουν τον τουρισμό μας και ένα σημαντικό κομμάτι του είναι ο συνεδριακός τουρισμός. Το πρώτο που ζητούν οι οργανωτές συνεδρίων είναι η ασφάλεια”, είπε στην “Π” Ο Β’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ) Μιχάλης Βλατάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην περίπτωση της απώλειας ενός ακόμη παγκόσμιου συνεδρίου 1.500 ατόμων. “Επρόκειτο για συνέδριο που ήταν προγραμμαισμένο για τον Σεπτέμβριο του 2010.
Οι τελικές διαπραγματεύσεις συνέπεσαν με την ημέρα που γίνονταν τα επεισόδια στην Αθήνα με τους 3 νεκρούς και οι διοργανωτές με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισαν να μεταφέρουν την διοργάνωση στην Αίγυπτο.
Ολα αυτά δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα”.
Δυσπιστία αλλά όχι ακυρώσεις
“Μέχρι τώρα δεν έχουμε ακυρώσεις συνεδρίων, διαπιστώνουμε όμως ότι υπάρχει δυσπιστία από τους διοργανωτές, τα γραφεία κ.λ.π”, είπε στην “Π” ο Χριστόφορος Βόγκλης, υπεύθυνος πωλήσεων Διεύθυνσης Μάρκετινγκ της Ανάπτυξης των Maris Hotels.
Ο ίδιος ανέφερε ότι κάποιες από τις ανησυχίες και τα ερωτήματα που εκφράζουν είναι τι γίνεται με τις απεργίες, αν θα μπλοκάρουν λόγω κινητοποιήσεων στο αεροδρόμιο, αν π.χ. είναι κλειστά τα μουσεία λόγω απεργίας κ.λ.π.
ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου