Ας σημειωθεί πως η πληροφορία αυτή των Νοτιοκορεατών βασίζεται στη δήλωση Βορειοκορεατών παρατηρητών στην κοινή μεθόριο, που ερωτηθέντες ανέφεραν ότι «δικές τους πηγές τούς ενημέρωσαν» ότι, «ανώτατη στρατιωτική πηγή (της Β.Κορέας), κατ'εντολήν της πολιτικής της ηγεσίας, έδωσε την εντολή να τεθούν σε πολεμικό συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις» Βόρειας Κορέας, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.
Ενώ η Γαλλία προσχώρησε, από σήμερα, στην ομάδα των κρατών, που καταδίκασαν τη Βόρεια Κορέα ζητώντας «να τιμωρηθεί», επειδή βύθισε νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο (την κορβέτα Cheonan) την 26η Μαρτίου, με αποτέλεσμα 46 ναυτικοί να πνιγούν.
Στο Παρίσι το υπουργείο των Εξωτερικών ζήτησε σήμερα επίσημα, το «Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ να επιληφθεί της υπόθεσης αυτής».
Στη γαλλική επίσημη ανακοίνωση, το συμβάν αυτό χαρακτηρίστηκε «εγκληματική ενέργεια».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Γκι Μουν χαρακτήρισε τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας ως «τη σοβαρότερη πρόκληση των τελευταίων 10ετιών στην κορεατική χερσόνησο».
Απειλεί η Πιονγκγιάνγκ
Ο βορειοκορεατικός στρατός κατηγόρησε σήμερα το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας ότι παραβίασε τα βορειοκορεατικά χωρικά ύδατα και απείλησε τη Σεούλ με στρατιωτική απάντηση, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, αναφέρει η Βόρεια Κορέα, δεκάδες νοτιοκορεατικά πλοία παραβίασαν τα σύνορα, σύμφωνα με το KCNA.
«Είναι μια σκόπιμη πρόκληση που έχει στόχο να υποδαυλίσει μια άλλη στρατιωτική σύγκρουση στην Κίτρινη Θάλασσα και κατά συνέπεια να οδηγήσει σε μια πολεμική φάση».
«Αν οι εισβολές αυτές συνεχιστούν, ο Βορράς θα εφαρμόσει στρατιωτικά μέτρα για να προασπίσει τα χωρικά του ύδατα και ο Νότος θα θεωρηθεί υπεύθυνος των συνεπειών».
Εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας διέψευσε οποιαδήποτε παραβίαση των βορειοκορεατικών χωρικών υδάτων.
Οι απειλές αυτές διατυπώνονται σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, την ώρα που η Σεούλ έχει απειλήσει ότι η Βόρεια Κορέα θα «πληρώσει το τίμημα», καθώς κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ ότι βύθισε νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο.
Σήμερα, κατά τις συνομιλίες με το κινέζο απεσταλμένο στη Σεούλ, η Νότια Κορέα προσπάθησε να πείσει το Πεκίνο να τη βοηθήσει ώστε να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.
Έκκληση της Μόσχας
Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποτραπεί ένας πόλεμος ύστερα από τη βύθιση ενός πολεμικού σκάφους της Νότιας Κορέας από τορπίλη που εκτοξεύθηκε από βορειοκορεατικό υποβρύχιο.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ ενημέρωσε τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την κατάσταση ύστερα από τις απειλές που διατύπωσε η Βόρεια Κορέα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εάν η Νότια Κορέα συνεχίσει να παραβιάζει τα χωρικά της ύδατα, ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.
«Ο Μεντβέντεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι παρά τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, θα ήταν δυνατό να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποτραπεί μία περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε ότι Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ πρέπει να εργαστούν ώστε να αποτραπεί ένας πόλεμος.
«Το βασικό ζήτημα είναι να αποτραπεί η ένταση να εξελιχθεί σε μία ένοπλη αντιπαράθεση», μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Κίνα: «Διάλογος αντί πολέμου»
Η Κίνα «εκτιμά ότι ο διάλογος προτιμάται από την αναμέτρηση», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με την κρίση που έχει προκληθεί στην κορεατική χερσόνησο, μετά το ναυάγιο νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου στις 26 Μαρτίου.
«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι όλες οι πλευρές θα διατηρήσουν ήπιους τόνους και θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε η Τζιάνγκ Γου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Πιστεύουμε ότι ο διάλογος προτιμάται από την αναμέτρηση».
Η Κίνα, από τους ελάχιστους συμμάχους της Βόρειας Κορέας, δεν ένωσε τη φωνή της με τις διεθνείς καταδίκες σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, δηλώνοντας ότι θα προβεί στη δική της «αξιολόγηση» για το ναυάγιο.
Συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν μαζί με την Κίνα για να προωθήσουν μια δραστική και κατάλληλη απάντηση όσον αφορά τη βύθιση του νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου Cheonan στις 26 Μαρτίου.
«Οι ΗΠΑ και η Κίνα πιστεύουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο», δήλωσε η Κλίντον στο Πεκίνο όπου αμερικανοί και κινέζοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν για το διήμερο Στρατηγικό και Οικονομικό Διάλογο.
Η Κίνα «είναι έτοιμη να εργαστεί με τις ΗΠΑ και με τις άλλες πλευρές», δήλωσε την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσούι Τιανκάι, αναφερόμενος στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην κορεατική χερσόνησο.
Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα επιρρίπτουν στη Βόρεια Κορέα την ευθύνη για τη βύθιση του πολεμικού πλοίου η οποία προκάλεσε το θάνατο 46 ανδρών του νοτιοκορεατικού πολεμικού ναυτικού.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
Σε πολεμικό συναγερμό ΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ Β. ΚΟΡΕΑΣ
Σήμερα το πρωί ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-Ιλ, «έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του σε πολεμικό συναγερμό», μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο «Γιονχάπ».
Η ηγεσία της Β. Κορέας έδωσε την εντολή να τεθούν σε πολεμικό συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις» της χώρας
Ετικέτες
Β. ΚΟΡΕΑ,
Ένοπλες Δυνάμεις,
ΗΠΑ,
Κίνα,
Νότια Κορέα,
ΟΗΕ,
ΠΟΛΕΜΟΣ,
Σεούλ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου