Των ΤΑΣΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ – ΜΑΡΙΑΣ ΓΚΟΥΡΤΣΙΛΙΔΟΥ
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ελληνικές επιχειρήσεις μετά τα μέτρα της κυβέρνησης για περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ αλλά και μετά από τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας. Οι τραγικές σκηνές, που εκτυλίχθηκαν στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών συμπολιτών μας προκάλεσαν ένα ακόμη πλήγμα στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας, τα οποία ήδη «υποφέρουν» από τη μείωση της αγοραστικής κίνησης και προσπαθούν να «επιβιώσουν». Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου κάνουν λόγο όχι μόνο για οικονομική κατάρρευση αλλά και για κοινωνική, πολιτική και ηθική.
Οι επιχειρηματίες εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι αφού η καθημερινότητά τους συνδέεται πλέον με απολύσεις, αναγκαστικές άδειες και… λουκέτα. Σε αυτά τα μέτρα καταφεύγει μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών της χώρας, ως ύστατο τρόπο αντιμετώπισης της δραματικής κάμψης της αγοραστικής κίνησης και των συνεπαγόμενων οικονομικών προβλημάτων.
Αντιστοίχως, επώδυνη είναι η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σε βαθιά ύφεση τείνει να πέσει κι ο τουριστικός κλάδος, αφού ο τουρισμός φαίνεται πως είναι ένας από τους τομείς ο οποίος δέχεται τις επιπτώσεις της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας. Ηδη, οι πρώτες ακυρώσεις αφίξεων τουριστών είναι γεγονός, ενώ στον ΕΟΤ συγκροτήθηκε ειδική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το ΕΒΕΑ ζητά την αποζημίωση των καταστηματαρχών του κέντρου της Αθήνας, των οποίων οι περιουσίες επλήγησαν από τα πρόσφατα επεισόδια. Μέχρι τώρα είχαν να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Από εδώ και στο εξής προστέθηκαν και οι εξεγερμένοι διαδηλωτές, οι οποίοι χωρίς να υπολογίζουν τίποτα προκαλούν σημαντικές ζημιές στις επιχειρήσεις τους. Μέσα σε αυτό το κλίμα, άραγε, ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να «ορθοποδήσουν» οι καταστηματάρχες και να μην οδηγηθούν στο «λουκέτο»;
Σύμφωνα με την καταγραφή που πραγματοποίησαν συνεργεία του ΕΒΕΑ, ζημίες υπέστησαν συνολικά 46 επιχειρήσεις του κέντρου. Ολοσχερώς καταστράφηκαν δύο επιχειρήσεις, σε 34 υπήρξε θραύση υαλοπινάκων, ενώ σε 12 εξ αυτών καταγράφηκε καταστροφή και κλοπή εμπορευμάτων.
Τα όσα συνέβησαν δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορο τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο οποίος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Ζήσαμε ώρες επικίνδυνες. Απαιτείται σύνεση και περισυλλογή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να δείξει ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Ούτε και η ίδια η κοινωνία θέλει κάτι τέτοιο. Απαιτείται επιβολή της τάξης. Οι πολιτικοί θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και κυρίως αυτοί που μιλούν για ανυπακοή στο Σύνταγμα και χαϊδεύουν τους ταραχοποιούς».
Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε για ακόμη μια φορά: «Η χώρα μας χρειάζεται τη βοήθεια πρωτίστως των υγιών δυνάμεων της παραγωγής και της εργασίας, για τη λήψη πρόσθετων μέτρων προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της χώρας και της επαναφοράς της κοινωνικής συνοχής που έχει διαρραγεί. Οι υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας έχουν κατανοήσει τα προβλήματα κι είναι έτοιμες να αναλάβουν τις ευθύνες τους απομονώνοντας όλους εκείνους που αμαυρώνουν την εικόνα της αγοράς. Το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι υγιείς δυνάμεις της εργασίας, απομονώνοντας όλους εκείνους που, για κομματικούς ή συντεχνιακούς λόγους, έχουν βάλει στόχο να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους».
Σχολιάζοντας ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ την περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ τόνισε τα εξής: «Εχουμε δεύτερη αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το να γίνει η απορρόφηση από την επιχείρηση, αντιλαμβάνεστε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο. Αντιλαμβάνονται όμως οι επιχειρηματίες, ότι σε αυτό το νέο οικονομικό κλίμα το οποίο θα βιώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν περιθώρια και θα πρέπει οι τιμές να μειωθούν. Δυστυχώς όμως, επειδή η χώρα μας δεν διαθέτει παραγωγικό ιστό, δεν έχουμε πρώτες ύλες, επειδή αρκούμεθα για τις ανάγκες μας στο εισαγόμενο εμπόριο, αντιλαμβάνεστε ότι οι τροποποιήσεις προς τα κάτω των τιμών είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο»…
Ανάλογη με τις θέσεις του ΕΒΕΑ είναι η στάση και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας μετράει τις πληγές της, αφού η κατάρρευση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά πλέον είναι κοινωνική, πολιτική και ηθική. Μετράμε σοκαρισμένοι απώλειες ανθρώπινων ζωών και όχι υλικών και οικονομικών ζημιών».
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στην αγορά, ανέφερε πως θα πρέπει να περισώσουμε ό,τι μπορούμε.
Η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) με πρόεδρο τον Παύλο Ραβάνη καταδικάζει τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στην απώλεια της ζωής αθώων συμπολιτών μας και «ακύρωσαν με το χειρότερο τρόπο το δημοκρατικό δικαίωμα διαδήλωσης των πολιτών ενάντια στα νέα μέτρα».
Βαθύτατο προβληματισμό για την επόμενη μέρα καθοριστικών τομέων της ελληνικής Οικονομίας εκφράζουν και οι παραγωγικοί φορείς της Βορείου Ελλάδος. Τουρισμός και εξαγωγές μπαίνουν στην πρώτη γραμμή των κλάδων που πλήττονται ανεπανόρθωτα από τις θλιβερές εικόνες που έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, ενώ πληγές μετρά από τους βανδαλισμούς και την αίσθηση ανασφάλειας και ο εμπορικός κόσμος.
«Η καθημερινότητα μας υποχρεώνει, παρά το συγκλονισμό της κοινωνίας από την τραγική απώλεια αθώων ανθρώπων, να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά αυτό πλέον θα γίνει με ακόμη περισσότερη δυσκολία, καθώς όχι μόνο έχουν πληγεί η εικόνα και η φήμη μας, αλλά κι η αίσθηση ότι πλέον η χώρα δεν είναι ασφαλής», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Β. Θωμαΐδης και πρόσθεσε πως «τα προβλήματα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις από την έλλειψη αξιοπιστίας θα επιδεινωθούν».
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο εμπορικός κόσμος και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης. «Η αγορά δεν αντέχει επεισόδια. Τα καταστήματα είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, με τη μείωση του τζίρου να ξεπερνά το 40%, οπότε οτιδήποτε θα επιβαρύνει την κατάσταση δεν μπορούμε να το αντέξουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Γεώργιος Τσακίρης επεσήμανε πως με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο.
Ψυχραιμία συνέστησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Aρ. Θωμόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι αν και τα επεισόδια έχουν πλήξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ωστόσο θα πρέπει να απομονώσουμε το συμβάν και να αναδείξουμε την άλλη εικόνα της Eλλάδας.
Στο μεταξύ, τη συγκρότηση Eιδικής Eπιτροπής Διαχείρισης Kρίσεων, στην οποία θα προΐσταται ο πρόεδρος του EΟΤ N. Kανελλόπουλος, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του EOT, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης με θέμα τη διαχείριση της κρίσης.
Τις δραματικές εξελίξεις στο εμπόριο ακολουθεί ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος έκανε βουτιά τον Απρίλιο, ενώ αντίθετα οι επιχειρηματίες εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ που ανακοινώθηκε πρόσφατα και βέβαια δεν αποτυπώνει τα πρόσφατα γεγονότα και την προσφυγή στο μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο, εξαιτίας του διάχυτου φόβου των καταναλωτών για τις εξελίξεις στην Οικονομία.
Ομως ο δείκτης οικονομικού κλίματος έμεινε στάσιμος, στις 69,1 μονάδες (από 69,6 μονάδες το Μάρτιο) χάρη στην άνοδο που παρατηρήθηκε στη βιομηχανία, με τους περισσότερους επιχειρηματίες να περιμένουν αύξηση των εξαγωγών και της παραγωγής τους επόμενους μήνες. Σημαντική ήταν η ανάκαμψη και στο λιανικό εμπόριο, καθώς καταγράφηκε άνοδος στις εκτιμήσεις τόσο για τις τρέχουσες πωλήσεις όσο και τις προοπτικές τους. Στις Κατασκευές η βελτίωση ήταν πιο περιορισμένη, ενώ στις Υπηρεσίες οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών έδειξαν οριακή επιδείνωση.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Ζησιμάτος αποκαλύπτει πως τουλάχιστον 15 μαγαζιά έκλεισαν αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα στην οδό Κολοκοτρώνη στον Πειραιά. «Δυστυχώς, αυτό που ο εμπορικός κόσμος της πόλης κατανοεί με δραματικό τρόπο είναι πως είμαστε πλέον μόνοι μας. Η δημοτική Αρχή το μόνο που ξέρει είναι να βάζει πρόστιμα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα κρίση. Την ίδια όμως στιγμή η πόλη βιώνει δύσκολες συνθήκες. Για παράδειγμα, η οδός Φίλωνος, ένας κορυφαίος δρόμος με καταστήματα υπόδησης, μετρά απώλειες. Το ίδιο συμβαίνει με το νότιο κομμάτι του πεζόδρομου της Σωτήρος, όπου έκλεισαν μέχρι και κομμωτήρια, ενώ στον Πειραιά θα δείτε λουκέτα και σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Η κρίση χτυπά τους πάντες», ανέφερε ο Γιώργος Ζησιμάτος.
Στην οδό Μπουμπουλίνας και Ηρώων Πολυτεχνείου εάν κάνει κάποιος μία βόλτα θα αντικρίσει αρκετά κλειστά καταστήματα. Στο δρόμο της Βασιλέως Γεωργίου, που φημίζεται για τα κοσμηματοπωλεία του, κι εκεί παρατηρούνται «απώλειες». Ακόμα και παραδοσιακές οικογενειακές επιχειρήσεις ολοκλήρωσαν τη μακρά πορεία τους στο εμπόριο με άδοξο τρόπο. «Οι περισσότεροι από τους παραπάνω έχουν κυριολεκτικά πτωχεύσει, με κόστος ακόμα και στις προσωπικές τους περιουσίες. Κάποτε θα πρέπει να δούμε και την επαγγελματική τύχη των ανθρώπων που φεύγουν από το εμπόριο. Είναι κι αυτοί άνεργοι, δεν είναι μόνο οι υπάλληλοί τους που χάνουν τις δουλειές τους» επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
* COCA - COLA 3E: Μείωση των λειτουργικών εξόδων. Μεταφέρει εργοστάσιο από την Εσθονία στη Λετονία.
* FRIGOGLASS: Κλείσιμο εργοστασίων σε Νορβηγία και Πολωνία και μείωση του εργατικού δυναμικού στην Πάτρα.
* ΦΑΓΕ: Εκδοση ομολογιακού δανείου 150 εκατ. δολ. Μείωσε κατά 18 άτομα το προσωπικό της στην Ελλάδα.
* ΝΙΚΑΣ: Ρευστοποιεί συμμετοχές. Αναπροσαρμόζει τη στρατηγική επέκτασης στα Βαλκάνια. Απέλυσε 16 εργάτες.
* CRETA FARM: Συγχωνεύει τις θυγατρικές εταιρείες «TETO Φάρμα» και «Φάρμα Θεσσαλίας».
* ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στο μικροσκόπιο οι δαπάνες για την αναβάθμιση των καταστημάτων.
* ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Διαχωρίζει τη λιανική από τη χονδρική με στόχο την εξεύρεση επενδυτή.
* ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ: Εθεσε σε αναγκαστική άδεια εργαζόμενους στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο.
* DIANA ΧΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Σε υποχρεωτική άδεια τέθηκαν οι 130 εργαζόμενοι.
* SPRIDER STORES: «Παγώνει» τις επενδύσεις στο εξωτερικό. Εξετάζει την έξοδό της από την Πολωνία.
* FASHION BOX: Διέκοψε τη λειτουργία τριών καταστημάτων outlet. Σταμάτησε το «Replay Corner» στη Βουλγαρία.
* ΒΑΡΔΑΣ: Αναστολή επενδύσεων και στάση αναμονής. Εξετάζει το κλείσιμο 5-6 σημείων.
* ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ: Επανεξετάζει το χρονοδιάγραμμα επέκτασης στην αγορά των Βαλκανίων και ειδικότερα στη Σερβία.
* EXPERT: Αναβάλλει προς το παρόν τα σχέδια των συνεργασιών και επέκτασης στα Βαλκάνια.
* ΦΟΥΡΛΗΣ: Συντηρητικά η ανάπτυξη του δικτύου της Intersport.
* YALCO: Δρομολογεί την αποχώρησή της από την Ουγγαρία.
* S&B: Εκλεισε τρεις μονάδες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων.
* ΜΑΪΛΛΗΣ: Ενοποίησε 15 εργοστάσια παραγωγής σε 8. Προς κλείσιμο οδεύουν ακόμη δύο μονάδες.
* ALCO: «Λουκέτο» στη θυγατρική της Groupal. Απέλυσε σταδιακά το προσωπικό της στο πλαίσιο που της επιτρέπει ο νόμος.
* ALUMIL: Συγχώνευση θυγατρικών Alumil YU Industry και Alumil Couting και ΑΛΟΥΝΕΦ με τη μητρική Alumil.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου