Η ετοιμότητα, η πολύωρη πτητική εμπειρία του πιλότου εκπαιδευτή και λίγο η τύχη, ήταν τα χαρακτηριστικά που βοήθησαν το πρωί της Δευτέρας ώστε να μην εξελιχθεί σε τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, ατύχημα που συνέβη με εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-6Α
στην 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα.
Κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης, το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν εκπαιδευόμενος και εκπαιδευτής, προσγειώθηκε χωρίς να ανοίξουν οι ρόδες. Το αεροσκάφος προσγείωσε επιτυχώς ο εκπαιδευτής με τη «κοιλιά» στο διάδρομο της 120 ΠΕΑ, χωρίς να «ανοίξει μύτη».
Ερωτώμενος από το «Θάρρος» για το περιστατικό, ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος, Μιχαήλ Θεοδωράκης τόνισε, ότι αυτό που ερευνάται αφορά τη διασφάλιση, ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα επανάληψης τέτοιου περιστατικού και όχι απόδοσης ευθυνών.
Υπενθυμίζεται ότι η 120 ΠΕΑ είναι η μονάδα με τη μεγαλύτερη πτητική δραστηριότητα στην Πελοπόννησο και με αποστολή να παρέχει πτητική εκπαίδευση σε Ικάρους και Ανθυποσμηναγούς.
Προσγείωση με την «κοιλιά»
Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Δευτέρας. Το εκπαιδευτικό Τ-6Α έχοντας ως επιβάτες εκπαιδευόμενο και εκπαιδευτή, ξεκίνησε τη διαδικασία προσγείωσης. Πιθανότατα από λάθος χειρισμό του εκπαιδευόμενου, δεν άνοιξαν οι ρόδες του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα ο εκπαιδευτής να αναγκασθεί να το προσγειώσει με την «κοιλιά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπαιδευτής έχει πολλές πτητικές ώρες στο ενεργητικό του και έτσι αντέδρασε άμεσα, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί ένα πολύ σοβαρό αεροπορικό ατύχημα, το οποίο θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί και σε δυστύχημα.
Το αεροσκάφος σταμάτησε κανονικά, ενώ κανείς από τους 2 επιβάτες δεν τραυματίσθηκε.
Ωστόσο, όλη στη μονάδα «πάγωσαν» όταν είδαν το εκπαιδευτικό αεροσκάφος να κατεβαίνει στο διάδρομο με την «κοιλιά» της ακάτου, φοβούμενοι για το τι θα ζήσουν τα επόμενα δευτερόλεπτα.
Να μην ξανασυμβεί
Αν και αρχικά υπήρχε η πληροφορία ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα με τους τροχούς του εκπαιδευτικού αεροσκάφους, οι οποίοι δεν «κατέβηκαν», ο Διοικητής της μονάδας, ερωτώμενος από το «Θάρρος», επισήμανε πως δεν υπήρξε τέτοιου είδους πρόβλημα.
Παρατήρησε ωστόσο, ότι πρόκειται για μια δουλειά με κινδύνους και υπάρχουν διαδικασίες και συγκεκριμένα βήματα για να χτιστούν οι ικανότητες των εκπαιδευόμενων.
Υπογράμμισε, επίσης, πως αυτή τη στιγμή το περιστατικό ερευνάται προκειμένου να μην ξανασυμβεί και όχι για να αποδοθούν ευθύνες.
Της Βίκυς Βετουλάκη
ithominews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου