Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Μήλον της Έριδος ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνος



Στην Ηλεία θα παραμείνει τελικά του Επικούρειου Απόλλωνος, καθώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε ότι ήταν παράνομη η απόφαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά να μεταφερθεί ο ναός -έργο του Ικτίνου από το 420 π.Χ.- στον γειτονικό νομό Μεσσηνίας.

Στο Νομικό Συμβούλιο είχε παραπέμψει την υπόθεση ο νυν υπουργός Πολιτισμού. Το θέμα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των τοπικών παραγόντων, αλλά και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται στην Ηλεία. Από τη Ρηγίλλης δεν έχει υπάρξει αντίδραση. Ωστόσο, τώρα διαμαρτύρονται οι φορείς της Μεσσηνίας.

2.500 χρόνια μετά από την οικοδόμηση του Επικούρειου Απόλλωνος στις Βάσσες της Φιγαλείας, από τον διάσημο αρχιτέκτονα Ικτίνο, ο ναός αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαμάχης ανάμεσα στους τοπικούς άρχοντες της Ηλείας και της Μεσσηνίας.

Ο Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ζήτησε τη γνωμάτευση του νομικού συμβουλίου του κράτους για την πρόσφατη διοικητική μεταφορά του ναού από την Ηλεία στη Μεσσηνία, που έγινε από τον πρώην υπουργό πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά.

Όπως εξήγησε ο ίδιος Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, "Παραμονές των εκλογών του 2009, το ΥΠΠΟ, αποφάσισε ότι ο ναός έπρεπε να πάει από την Ηλεία στη Μεσσηνία.

Ζήτησα τη γνωμάτευση του νομικού συμβουλίου του κράτους, το οποίο αποφάνθηκε ότι η διαδικασία τότε δεν ήταν νόμιμη. Αυτό συνεπάγεται ότι ο ναός επιστρέφει στην Ηλεία κι ότι αρχίζει διάλογος, όχι μόνο για το πού υπάγεται ο ναός, αλλά και για το πώς θα αξιοποιηθεί."

Οι αντιδράσεις των τοπικών αρχών των 2 νομών, διίστανται.

Ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ Γιώργος Κοντογιάννης, θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη γεωγραφική θέση του ναού και αντιτίθεται στον διάλογο που αρχίζει ο Υπ. Πολιτισμού.

"Το μήλον της Έριδος", βρίσκεται στις Βάσσες της Φιγαλείας, στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και 14 χλμ. νοτίως της Ανδρίτσαινας. Θεωρείται ο Παρθενώνας της Πελοποννήσου και από το 1986 έχει περιληφθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

ΠΗΓΗ: ΝΕΤ


Δεν υπάρχουν σχόλια: