Σε 70.000 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον καταστρεπτικό σεισμό των 7 ρίχτερ- Καθυστερεί η βοήθεια
Η πείνα, η απελπισία και η οργή για τη βοήθεια που αργεί να φτάσει στους επιζώντες προκάλεσαν την έκρηξη κύματος λεηλασίας και βίας στην Αϊτή, η οποία μετρά ήδη 70.000 νεκρούς στα συντρίμμια. Επτά ημέρες μετά το χτύπημα των 7 ρίχτερ η έλλειψη βασικών αγαθών, τροφίμων, νερού και φαρμάκων έχει οδηγήσει εκατοντάδες εξαθλιωμένους σε λεηλασίες. Σε πολλές περιπτώσεις αστυνομικοί τούς πυροβολούν, με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ εξαγριωμένοι κάτοικοι προσπαθούν να τους λιντσάρουν.
Εκατοντάδες νεαροί στο Πορτο-Πρενς σκαρφαλώνουν στους μισογκρεμισμένους τοίχους, μπαίνουν στα καταστήματα και αρπάζουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Ιδιαίτερα πολύτιμο αγαθό θεωρείται η οδοντόπαστα, την οποία βάζουν κάτω από τη μύτη τους για να μην αναπνέουν τη δυσωδία που αναδίδεται από τα χιλιάδες πτώματα που αποσυντίθενται.
Σε ένα σημείο της πρωτεύουσας νεαροί πάλευαν για να αρπάξουν ένα κιβώτιο με ρούμι, χρησιμοποιώντας ως όπλα σπασμένα μπουκάλια, μαχαίρια και ξυράφια. «Πίνω όσο περισσότερο μπορώ.Δίνει κουράγιο» είπε ο νεαρός Ζαν-Πιερ τού οποίου η οικογένεια ξεκληρίστηκε από τον σεισμό.
Ακόμη και ο θάνατος γίνεται αντικείμενο ωμής εκμετάλλευσης. Τα νεκροταφεία έχουν γεμίσει πτώματα και οι επιτήδειοι χρεώνουν τους συγγενείς των θυμάτων με εκατοντάδες δολάρια για να μη ρίξουν τους δικούς τους νεκρούς σε ομαδικούς τάφους.
Επισήμως οι νεκροί ανέρχονται σε 70.000, οι τραυματίες σε 250.000 και οι άστεγοι σε 1,5 εκατομμύριο. Οι αμερικανικές δυνάμεις κάνουν λόγο για 200.000 νεκρούς, ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Κένεθ Μέρτεν ανέφερε χθες ότι το Πορτ-οΠρενς μοιάζει με πόλη «που χτυπήθηκε από ατομική βόμβα».
Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, συνοδευόμενος από την κόρη του Τσέλσι , μετέβη χθες στον τόπο της καταστροφής και επισκέφθηκε νοσοκομείο ως ειδικός απεσταλμένος του Μπαράκ Ομπάμα για τον συντονισμό της βοήθειας προς την Αϊτή.
Λίγο αργότερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας της Αϊτής δεν έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν άλλους τραυματίες. Η διεθνής μαζική βοήθεια καθυστερεί στην άφιξή της και διανέμεται με το σταγονόμετρο την ώρα που η πρόσβαση σε σκηνές, τουαλέτες, στο πόσιμο νερό, στα τρόφιμα και στην ιατρική περίθαλψη είναι πολύ περιορισμένη.
Η κατάσταση στα ετοιμόρροπα νοσοκομεία είναι το ίδιο ανησυχητική- μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και φάρμακα θα κοστίσουν τη ζωή σε εκατοντάδες τραυματίες. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας την αποστολή επιπλέον 1.500 αστυνομικών και 2.000 στρατιωτών, προκειμένου να προστεθούν στους 9.000 κυανόκρανους που βρίσκονται στο νησί.
Αλλοι 2.200 αμερικανοί πεζοναύτες με βαρύ οπλισμό, ιατρική βοήθεια και ελικόπτερα προσετέθησαν στους 5.000 στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στην περιοχή. Οι Αμερικανοί πάντως κατηγορούνται ότι δίνουν προτεραιότητα στα δικά τους στρατιωτικά αεροσκάφη και ότι αναγκάζουν πολλά άλλα που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να κατευθύνονται στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία.
Οικονομική βοήθεια 420 εκατ. ευρώ υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής αποθεμάτων αγροτικών προϊόντων και αστυνομικής δύναμης για την καλύτερη διανομή αγαθών και φαρμάκων.
Σήμερα αναχωρεί και αεροσκάφος ελληνικής εταιρείας με 25 τόνους φαρμακευτικό υλικό, εξοπλισμό και 60 διασώστες και γιατρούς. Μιλώντας στο Βήμα Fm 99,5 o υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σπ. Κουβέλης τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη αποστολή σε 10 ημέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου