Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Μπόχα εντός και εκτός γηπέδων


 
Το πρωί του Σαββάτου η ποδοσφαιρική πιάτσα… σείστηκε από την αποκάλυψη της εφημερίδας «Τα Νέα» περί φορολογικών παραβάσεων εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν γνωστό μάνατζερ και πολλούς ποδοσφαιριστές και παράγοντες. 

Το σκάνδαλο, που εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων που διενέργησε το ΣΔΟΕ, έχει πολλές παραμέτρους, αρκετές εκ των οποίων έχουν δει κατά το παρελθόν


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, σε τραπεζικούς λογαριασμούς μάνατζερ με τα αρχικά Α.Τ. βρέθηκαν 26 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις του εν λόγω ατόμου.
Από αυτά τα χρήματα, τα οποία προέρχονται από την περίοδο 2000-2007, 4 εκατομμύρια ευρώ κατατέθηκαν από γνωστούς ποδοσφαιριστές και μεγαλοπαράγοντες, 5 εκατομμύρια ευρώ από καταθέσεις τρίτων και 4 εκατομμύρια ευρώ από κέρδη στο «Πάμε Στοίχημα». Η συγκεκριμένη υπόθεση χωρίζεται σε τρεις υποκατηγορίες, οι οποίες είτε απασχολούν, είτε θα απασχολήσουν την ελληνική δικαιοσύνη, εφόσον αυτή αποφασίσει κάποια στιγμή να ασχοληθεί με την μπόχα που αναδίδεται από τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
Καταρχήν, θεωρείται βέβαιο ότι ο συγκεκριμένος μάνατζερ θα πληρώσει βαρύ πρόστιμο για αδήλωτα εισοδήματα, όπως προκύπτει από τις φορολογικές του δηλώσεις. Το ερώτημα, από κει και πέρα, είναι αν τα άτομα που κατέθεσαν εκατομμύρια ευρώ στο λογαριασμό του μάνατζερ, μπορούν από την πλευρά τους να δικαιολογήσουν τα εισοδήματά τους. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»:
«Υπάρχουν και ονόματα παραγόντων των ομάδων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και πολύ γνωστός διοικητικός παράγοντας μεγάλης ΠΑΕ που πρωταγωνιστεί στη Σούπερ λιγκ. Ο συγκεκριμένος παράγοντας με τα αρχικά Γ.Λ. φέρεται να έχει καταθέσει στους λογαριασμούς του μάνατζερ 236.000 ευρώ τη διετία 2001-2002.

»Γνωστός ξένος ποδοσφαιριστής που έπαιζε τα προηγούμενα χρόνια σε μεγάλη ελληνική ομάδα με τα αρχικά Ρ.Dj. φέρεται να είχε καταβάλει στον μάνατζερ το 2000 και το 2003 συνολικά 175.000 ευρώ.
»Άλλος ποδοσφαιριστής που έπαιζε σε μεγάλη ομάδα της Θεσσαλονίκης με τα αρχικά Π.Κ. από το 2003 έως το 2007 είχε καταθέσει 135.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, ποδοσφαιριστής μεγάλης ΠΑΕ της Κεντρικής Ελλάδας από το 2000 έως το 2004 είχε καταθέσει στον μάνατζερ 121.000 ευρώ.
»Επίσης το μεγαλύτερο ποσό, 460.000 ευρώ, φέρεται να έχει δώσει στον μάνατζερ από το 2000 έως το 2007 ο ποδοσφαιριστής Σ.Κ. που έπαιζε σε μεγάλη ομάδα της Κεντρικής Μακεδονίας».
Να σημειωθεί πως στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται ακόμη πέντε ατζέντηδες ποδοσφαιριστών, οι καταθέσεις των οποίων δεν καλύπτονται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

2. ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Το θέμα με τα εκατομμύρια ευρώ που υποτίθεται ότι κέρδιζαν παίκτες του «Πάμε Στοίχημα» δεν είναι καινούργιο. Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, είχε παραδώσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατάλογο 1.200 ατόμων που κέρδισαν τα μεγαλύτερα ποσά στο «Πάμε Στοίχημα» και αποκόμισαν συνολικά περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ το διάστημα 2001-2004.
Παράλληλα, η κ. Κανέλλη είχε ζητήσει την παρέμβαση της αρχής διαφύλαξης απόρρητου των επικοινωνιών, προκειμένου να ελεγχθεί εάν γίνονται παρεμβάσεις στο λογισμικό του ΟΠΑΠ, προέλευσης Ιντραλότ και αν μέσω ηλεκτρονικού εγκλήματος κάποιοι αποκομίζουν κέρδη από το «Πάμε Στοίχημα» ή άλλα παιχνίδια.

Από τα 1.200 άτομα που εμπλέκονταν στην υπόθεση, η οποία απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη από το 2004, η πλειοψηφία έχει άμεση ή έμμεση σχέση με το ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα, στη σχετική λίστα φιγουράρουν ονόματα νυν και πρώην διαιτητών, «μεγάλων» και «μικρών» παραγόντων, κορυφαίων συνδεσμιτών του Ολυμπιακού και δημοσιογράφων.

Συν τοις άλλοις, υπάλληλοι της ΟΠΑΠ ΑΕ είχαν καταγγείλει πως παρέλαβαν περισσότερες από 350 βεβαιώσεις κερδών για λογαριασμό παικτών, που είχαν δώσει ψεύτικα ονόματα και διευθύνσεις.
Οι εισαγγελείς που είχαν αναλάβει την υπόθεση, ζήτησαν το πόθεν έσχες όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, αλλά και την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

3. ΣΤΗΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Το 2006, η εφημερίδα «Καθημερινή» είχε πετύχει να εξασφαλίσει αποκλειστική συνέντευξη του Γερμανού διαιτητή Ρόμπερτ Χόιτσερ. Μάλιστα η συνέντευξη δόθηκε μέσα στη φυλακή, καθώς ο Χόιτσερ έχει καταδικαστεί για εμπλοκή σε κύκλωμα στημένων αγώνων στη χώρα του. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη, ο Γερμανός είχε καταθέσει την άποψη ότι η Ελλάδα είναι ο παράδεισος των στημένων αγώνων, ενώ κατά τη δίκη του είχε αποδειχτεί η συνεργασία του με τα εκ Κροατίας αδέλφια Σάπινα, που κινούσαν τα νήματα του βρώμικου κυκλώματος.

Σε μία αποστροφή των δηλώσεών του, ο Χόιτσερ είχε πει: «Στην Ελλάδα υπάρχει ένας ισχυρός άνδρας στο χώρο του ποδοσφαίρου. Έχει διασυνδέσεις με διεθνείς παίκτες. Ο Άντε (σ.σ. ένας εκ των αδελφών Σάπινα) είχε σχέσεις μαζί του. Αντάλλασσαν πληροφορίες για στημένα παιχνίδια στην Ελλάδα και την Γερμανία. Ο Άντε συνάντησε τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη μέσω ενός άνδρα. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είχαν συνεχώς πληροφόρηση για στημένα ματς στην Ελλάδα και εξασφάλιζαν ότι ο Ολυμπιακός θα ευνοούνταν εντός και εκτός γηπέδου. Κάποτε, ο Άντε μου αποκάλυψε ότι αυτός ο Έλληνας είχε κάνει συμβόλαια με τους μισούς Έλληνες παίκτες που ήταν στην Εθνική ομάδα».

Οι ισχυρισμοί του Χόιτσερ ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν, άλλωστε έτυχαν χαλαρής αντιμετώπισης στην Ελλάδα. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο στη Γερμανία και υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ότι εμπλέκεται και το ελληνικό ποδόσφαιρο, οι επικεφαλής του αθλήματος στην Ελλάδα, δηλαδή η τότε ΕΠΑΕ και η ΕΠΟ, είχαν χαρακτηρίσει το θέμα ως εσωτερικό ζήτημα της Γερμανίας και ουδέποτε ασχολήθηκαν ξανά.

Τι σχέση έχουν τα παραπάνω με το «λαβράκι» του ΣΔΟΕ; Εφόσον το πάρουν απόφαση, οι ελληνικές αρχές θα ερευνήσουν το ενδεχόμενο κάποια εκ των ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση να σχετίζονται με τον άνθρωπο-«κλειδί» που ανέφερε ο Χόιτσερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: