Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ανάστατοι οι αξιωματικοί με το νέο νομοσχέδιο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση, στη διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, για το νέο νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών στις Ένοπλες Δυνάμεις και το οποίο θα ισχύσει και για τα Σώματα Ασφαλείας.

Η Ν.Δ. θα είναι καταπέλτης και θα καταγγείλει την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να διαλύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και να καταστήσει νόμιμο το ρουσφέτι βάσει του νομοσχεδίου.

Τα κριτήρια των προαγωγών τους, εκείνα που θα παίξουν καθοριστικό παράγοντα, όπως υποστηρίζουν δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια αλλά σε συγκυριακά που κάποιους θα τους «απογειώσουν». Γεγονός που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι η εισαγωγή των νέων κριτηρίων έγινε κατόπιν… παραγγελίας.

Ένα από αυτά είναι η διατριβές και οι διαλέξεις που θα κάνουν κάποιοι αξιωματικοί. Τα επιχειρησιακά στελέχη αναρωτιούνται αν είναι στη Λήμνο, στη Σύμη ή στον Έβρο τη δυνατότητα θα έχουν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες που θα τους προάγει σε ανώτερο βαθμό; Αντίθετα κάποιοι άλλοι αξιωματικοί –Γραφείων που βρίσκονται για πολλά χρόνια εκτός παραμεθορίου έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν και με διατριβές.

Μία άλλη αδικία που συντελείται και προκαλεί από ότι φαίνεται «ρήγμα» είναι ότι οι υπαξιωματικοί θα φτάνουν στο καταληκτικό βαθμό του αντισυνταγματάρχη ενώ εκείνοι που προέρχονται από τη Σχολή Ευελπίδων (και τις αντίστοιχες) όχι.

Η κυβέρνηση προκειμένου όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να αποστρατεύονται με 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις και δίνει τη δυνατότητα πιο γρήγορης εξέλιξής σε αυτούς από τον βαθμό του ταγματάρχη. Οι απόφοιτοι όμως από τη Σχολή Ευελπίδων και τις αντίστοιχες, όπως επισημαίνουν, δεν θα φτάνουν όλοι στον βαθμό του αντιστρατήγου, στον θεωρητικά καταληκτικό βαθμό. Αν και οι τελευταίοι, όπως τονίζουν, δυσκολεύτηκαν πολύ να εισαχθούν και να τελειώσουν την ανωτάτη αυτή σχολή και άλλες υποχρεώσεις –ευθύνες αναλαμβάνουν στη διάρκεια της καριέρας τους.
Ένα άλλο επικίνδυνο σημείο θεωρούν ότι αποτελεί η «παράλληλη» επετηρίδα.

Στην οποία θα εισέρχονται όσοι θα κρίνονται στάσιμοι στον βαθμό και θα παραμένουν στις Ένοπλες Δυνάμεις έως να
συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο για τη συνταξιοδότησή τους. Θεωρείται πως δεν θα έχουν κανένα κίνητρο για να είναι παραγωγικοί και ταυτόχρονα δεν θα διατρέχουν κάποιο ουσιαστικό κίνδυνο να βρεθούν εκτός υπηρεσίας λόγω ελλιπούς εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Γεγονός που θα τους καταστήσει μη παραγωγικούς δημοσίους υπαλλήλους, ενώ μέχρι σήμερα οι περισσότεροι λειτουργούσαν με αυταπάρνηση και αφοσιώνονταν στην αποστολή τους.

Πολλοί αξιωματικοί ήδη αποφάσισαν ότι επιθυμούν να εισέλθουν στην παράλληλη επετηρίδα ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και με…οχτάωρο.

Βέβαια τίθεται και το θέμα πώς αυτοί που έχουν εισέλθει στην παράλληλη επετηρίδα θα μπορούν να επιβληθούν στους κατωτέρους τους, όταν ήδη έχουν κριθεί από την υπηρεσία τους ως στάσιμοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: