Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Και τα τηλέφωνα των βουλευτών θα υποκλέπτει η ΕΛΑΣ! ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Υ.Π!

vouli1
-Νομοσχέδιο- σοκ θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή

Αρμοδιότητες της… ΕΥΠ παίρνουν πλέον οι «αδιάφθοροι» της ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με σχέδιο νόμου το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα μέλη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, θα μπορούν να κάνουν υποκλοπές των τηλεφωνικών συνομιλιών βουλευτών, δικαστών, δημάρχων, αλλά και υπαλλήλων της ΕΕ στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί να αποδεικνύει τη συμμετοχή τους σε υποθέσεις διαφθοράς!

Η απίστευτη αρμοδιότητα που θα δώσει το πολυνομοσχέδιο κατά της διαφθοράς στα μέλη της Υπηρεσίας, έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες «γκρίνιες» στην κυβέρνηση, από στελέχη της που μιλάνε για «αστυνομοκρατία» και αρμοδιότητες πέρα από κάθε λογική. Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που στελέχη του κυβερνώντος κόμματος καταγγέλλουν πως «έχουν την αίσθηση ότι παρακολουθούνται» και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, ζητά να «θωρακιστούν» τα «πορτοκαλί» τηλέφωνα των υπουργών, αλλά και αυτά των βουλευτών από το ενδεχόμενο υποκλοπών.

«Αδιάφθοροι» με ακουστικό
Βάσει του νομοσχεδίου, η Υπηρεσία, η οποία από το 2003 μπορεί εκτός από επίορκους αστυνομικούς, να ελέγχει και δημοσίους υπαλλήλους για ενεργητική και παθητική δωροδοκία και εκβίαση. Όμως, οι 155 αστυνομικοί που την απαρτίζουν «έπιαναν» κάθε χρόνο άνω των 400 υποθέσεων διαφθοράς αστυνομικών και ως 90 δημόσιων λειτουργών, χωρίς όμως στη δεύτερη περίπτωση συχνά να μπορούν να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες.

Ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, είχε κρίνει ότι η απόδοση της Υπηρεσίας στην καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν μικρή, καθώς επί της ουσίας, για να οδηγήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων, οι «αδιάφθοροι» θα έπρεπε να έχουν όχι μόνο πολλές μαρτυρικές καταθέσεις, αλλά και ατράνταχτα στοιχεία- πράγμα σπάνιο. Έτσι λοιπόν, λίγο πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο, προώθησε το νομοσχέδιο με το οποίο ουσιαστικά τους ισχυροποιεί.

Τώρα, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, θα μπορεί να ελέγχει ένα εύρος αδικημάτων, όπως ενεργητική και παθητική δωροδοκία, εκβίαση, απιστία, πλαστογραφία και νόθευση εγγράφων, κατάχρηση εξουσίας, αθέμιτη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, δωροδοκία δικαστών ή ενόρκων, αλλά και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.
Για να μπορούν να στοιχειοθετούν τα ποινικά κολάσιμα αδικήματα, με μια απλή διαδικασία, δηλαδή την άρση απορρήτου από τον αρμόδιο, εποπτεύοντα εισαγγελέα, οι αστυνομικοί θα μπορούν να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες δικαστών και μελών δικαστηρίων, όμως το «καυτό» είναι αλλού: 

Στην αναφορά της δυνατότητας ελέγχου μελών δημοσίων συνελεύσεων, αλλά και υπαλλήλων όλων των ξένων οργανισμών που έχουν γραφεία στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι αδιάφθοροι, όπου έχουν την υποψία τέλεσης παράνομων πράξεων, θα μπορούν να υποκλέπτουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες βουλευτών, δημοτικών παραγόντων, υπαλλήλων της ΕΕ και του ΟΗΕ!

Τα… κλείνουν
Πάντως σε ό,τι αφορά τους βουλευτές, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ήδη βάλει στην «άκρη» τα κινητά τους τηλέφωνα και μιλούν είτε μόνο από «ασφαλή σταθερά», είτε από τα τηλέφωνα… συνεργατών τους, καθώς πιστεύουν ότι παρακολουθούνται!

Την καταγγελία πως έχει την αίσθηση ότι παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις έχει ήδη κάνει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Τσούρας έχει αποκαλύψει πως περισσότερες «από 11 φορές διαπιστώσαμε ότι τα πορτοκαλί τηλέφωνα παρακολουθούνται», τονίζοντας ότι τα ΚΑΦΑΟ είναι «ξέφραγο αμπέλι».

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Α. Λαμπρινόπουλος έχει θέσει το ζήτημα στον ΟΤΕ (ο οποίος απάντησε ότι το ζήτημα του απορρήτου είναι «υψίστης σημασίας» γι’ αυτόν και πως θα έχει λύσει σε μερικούς μήνες τα όποια προβλήματα) ζητώντας να τοποθετηθεί σύστημα τηλεπίβλεψης σε όλα τα ΚΑΦΑΟ στα οποία είναι ο εύκολο ο καθένας να «βάλει χέρι».

Το «βαλιτσάκι»
Πέρα από τα άλλα θέματα που ανοίγει αυτό το πολυνομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στους αστυνομικούς να υποκλέπτουν τα τηλεφωνήματα και βουλευτών, σίγουρα ανοίγει ζήτημα ως προς και τα μέσα με τα οποία θα γίνονται αυτές. Είναι γνωστό ότι το μοναδικό μηχάνημα παρακολούθησης τηλεφώνων στην Ελλάδα, το έχει η ΕΥΠ. Είναι η υπερσύγχρονη και πανάκριβη συσκευή παρακολούθησης GSM-XP, γνωστή και ως «βαλιτσάκι» που αγοράστηκε το 2004 και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε υποθέσεις όπως ο εντοπισμός των Πακιστανών που υπέδειξε η Mi-6 μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, ή το «συνδικάτο του εγκλήματος».

Μέχρι σήμερα, το μηχάνημα, αξίας άνω των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ με τη δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης ως 800 συνομιλιών από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα, SMS, email και fax, βρίσκεται στον 15ο όροφο του κτιρίου της Κατεχάκη, στα λεγόμενα «στεγανά δωμάτια» της ΕΥΠ. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από τους πράκτορες της ΕΥΠ, ενώ σχετικά πρόσφατα, άρχισαν να το χρησιμοποιούν και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Το ζητούμενο εδώ λοιπόν είναι ποιος θα… πρωτοπρολάβει να το δουλεύει, αφού με τους πράκτορες της ΕΥΠ, θα πρέπει να συντονιστούν εκτός από τους άνδρες της ΕΥΠ και οι 155 αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, κάποιοι εκ των οποίων θα πρέπει να εκπαιδευθούν στη χρήση του μηχανήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: