Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

H Tουρκία στο μεταίχμιο.


To περιοδικό Foreign Policy έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο “Τhe 2010 Failed States Index”, τον οποίο καταρτίζει σε συνεργασία με το ίδρυμα The Fund for Peace, παρουσιάζοντας τα πλόν “αποτυχημένα” κράτη αλλά και τους 24 χειρότερους ηγέτες ολοκληρωτικών καθεστώτων. Ως γνωστόν, τα “αποτυχημένα” (failed states), “αδύναμα” (weak), “ασταθή” (unstable), “δυσλειτουργικά” (disfunctioning) και “υπό κατάρρευση” (failing) κράτη αποτελούν μια “μαύρη τρύπα” στο διεθνές σύστημα ασφαλείας.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 147η θέση σε σύνολο 177 χωρών και εντάσσεται στην ομάδα των κρατών που διακρίνονται από πολιτικο-οικονομική σταθερότητα. Οι γειτονικές βαλκανικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία ανήκουν στην ομάδα των κρατών που βρίσκονται στο όριο μεταξύ σταθερότητας και αστάθειας.

Σαφώς προβληματική χαρακτηρίζεται η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Στην πρώτη πεντάδα του εν λόγω καταλόγου κατατάσσονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Σομαλία, το Τσαντ, το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ενώ χειρότερος ηγέτης αναδεικνύεται ο δικτάτορας της Βορείου Κορέας ΚIm Yong Il.

Δεν υπάρχουν σχόλια: