Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΕΝΤΡΑ...

* Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρείς... δεκατρείς παίκτες ήρθαν αυτό το καλοκαίρι στην ομάδα. Τερματοφύλακας (Μέγκιερι), αμυντικοί (Μοδέστο, Χολέμπας), μέσοι (Ρόμενταλ, Ριέρα, Μιραλάς, Επστάϊν, Ιμπαγάθα, Σουμπίνιο, Φουστέρ), επιθετικοί (Νέμεθ, Πάντελιτς). Το ωραίο είναι πως δεν ήταν μεταγραφές - κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά μεταγραφές που έγιναν επειδή η ομάδα είχε απίστευτες ελλείψεις σε όλες τις γραμμές. Και αναμένεται η ανακοίνωση και του 13ου παίκτη, που ήταν και η σημαντικότερη κατά πολλούς έλλειψη της ομάδας : Του αμυντικού χαφ (Ουρτάδο) ενώ πάντα αναμένεται και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον Τάσο Παπάζογλου του Πανσερραϊκού. 
 
Αν συνδυάσει κανείς τον αριθμό των παικτών που έφυγαν από την ομάδα (Κόβατς, Παναγόπουλος, Ζεβλάκοβ, Πάντος, Ντομί, Γκαλέτι, Στολτίδης, Ντάτολο, Λούα Λούα  και οι δανεικοί Λεονάρντο, Ντάρμπισιρ, Ντιόγο) με αυτών που ήρθαν και τις θέσεις που αγωνίζονται οι μεν και οι δε, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο γυμνή ήταν πέρυσι η ομάδα σε πολλές θέσεις - κλειδιά της 11άδας. Πέρυσι π.χ. ο Ολυμπιακός είχε τρείς αριστερούς μπακ, τρείς δεξιούς μπακ και δεν είχε καν αριστερό χαφ, ενώ από δεξιά υπήρχε μόνο ο Ζαϊρί.  Υπάρχει πλέον μια ισορροπία στις θέσεις.

* Το ρόστερ μας πλέον διαμορφώνεται ως εξής :
Τερματοφύλακες : Νικοπολίδης, Πάρντο, Μέγκιερι
Δεξιοί μπακ : Τοροσίδης, Γκαλίτσιος
Αριστεροί μπακ : Ραούλ Μπράβο, Χολέμπας
Στόπερ : Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Μοδέστο, Ποτουρίδης, Παπάζογλου (?)
Δεξιοί χαφ : Ρόμενταλ, Ζαϊρί
Αριστεροί χαφ : Ριέρα, Μιραλάς
Κεντρικοί χαφ : Ντουντού, Γ. Παπαδόπουλος, Φετφατζίδης, Ιμπαγάθα, Μαρέσκα, Όσκαρ, Ουρτάδο
Επιθετικοί : Μήτρογλου, Πάντελιτς, Φουστέρ, Νέμεθ

* Ετοιμάζονται λέγεται να "ξεφορτωθούν" και τους Μαρέσκα, Όσκαρ από το ρόστερ της ομάδας, πράγμα που σημαίνει οτι ίσως γίνει άλλη μια μεταγραφή μέσου. Επικρατέστεροι φέρονται να είναι ο Γάλλος Βενκέρ και ο Καρντόζο - αυτή τη φορά μάλλον θα του προτείνουν κανονικό συμβόλαιο και όχι... rolling contract όπως προστάζει το gameplay του Football Manager.

* Αυτό που κάνει εντύπωση με την πρώτη ματιά
είναι πως το ρόστερ μας θυμίζει λίγο... λεγεώνα των ξένων. Μόλις 8 Έλληνες υπάρχουν στο ρόστερ της ομάδας (9 με τον Παπάζογλου). Ομολογώ οτι η ιδέα με ξένισε λίγο στην αρχή, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που κοροϊδεύαμε τον Σταύρο Παπαδόπουλο της Καλαμάτας που έφερνε "τους μαύρους απ'τα καράβια" που έλεγε και ο Αλέφαντος. 
 
Από την άλλη βέβαια, αν κάτσεις και ψάξεις λίγο ποιοί Έλληνες ποδοσφαιριστές θα μπορούσαν να φορέσουν τη φανέλα του Ολυμπιακού απ'αυτούς που αγωνίζονται στο Ελληνικό πρωτάθλημα, σε πιάνει μελαγχολία. Ούτε ένας ρε παιδιά... Βάλτε μέσα και το γεγονός οτι ακόμα και για χρυσές μετριότητες οι ομάδες τους ζητάνε τον ουρανό με τ'άστρα για να τους δώσουν και έχετε μπροστά σας το λόγο. Είπα για "χρυσές μετριότητες" και θυμήθηκα τις περιπτώσεις Χριστοδουλόπουλου (μάνα καημένη) Κουτσιανικούλη και Κοιλιάρα. 
 
Για τον δεύτερο, ο πρόεδρος του Εργοτέλη έλεγε οτι με 1.000.000 ευρώ μόνο, αγοράζουμε την αφίσα του - για τον δε τρίτο, προσπαθούσαν να μας πείσουν οτι ήταν περίπου έγκλημα που δε τον πήραμε. Δύο χρόνια αργότερα ο Κοιλιάρας μετράει ένα αποτυχημένο πέρασμα από τον Πανιώνιο, μια ανεπιτυχή επιστροφή στον Εργοτέλη και προσφάτως διάβαζα οτι συζητάει τη μεταγραφή του στην Παναχαϊκή του Κούγια. Όσο για τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο; No comment... Η πορεία του μιλάει από μόνη της.

* Με μια γρήγορη ματιά βλέπει κανείς οτι υπάρχει μια ισορροπία στις θέσεις, αν και αριστερά πίσω απ'τον Ριέρα δεν υπάρχει ψυχή ζώσα. Το ρόλο αυτό θα τον μοιραστούν οι "ρολίστες" Μιραλάς και Φουστέρ λογικά, ίσως και ο Ζαϊρί, με τον Βέλγο και τον Μαροκινό πάντως να έχουν δείξει οτι δε την "έχουν" την πλευρά. Το θετικό λοιπόν είναι οτι καλύφθηκαν οι τρύπες στο ρόστερ και έπειτα από καιρό η ομάδα εκτός από μια καλή εντεκάδα έχει και καλό πάγκο. Και το γεγονός οτι η "ψύχωση" της Ευρώπης μας... άφησε νωρίς νωρίς φέτος, είναι μοναδική ευκαιρία να δουλέψει η ομάδα χωρίς άγχος με στόχο το νταμπλ. 
 
Το αρνητικό είναι οτι 13-14 παίκτες σημαίνει παραπάνω από το μισό ρόστερ της ομάδας. Και όταν αλλάζεις παραπάνω από το μισό ρόστερ, χρειάζεσαι και χρόνο για να δέσει. Την κατάσταση κάνει λίγο "χειρότερη" το γεγονός οτι πολλοί παίκτες αποκτήθηκαν αρκετά αργότερα από την περίοδο της προετοιμασίας με αποτέλεσμα κανείς να μη γνωρίζει ποιές θα είναι οι αντιδράσεις τους μέσα στη σεζόν, κυρίως από πλευράς κόπωσης ή τραυματισμών. Ο Πάντελιτς φερ'ειπείν, από τον Ιούνιο και μετά, προπονούταν μόνος του στο Βελιγράδι.

* Η διοίκηση Μαρινάκη λοιπόν επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά όπως έγραψα και προ ημερών και μέσα στο λίγο χρονικό διάστημα που είχε στη διάθεση της κατάφερε να μπαλώσει τις τρύπες στο ρόστερ και να διαθέτει πλέον μια δυνατή 11άδα και έναν αξιόλογο πάγκο.
 
Μέχρι εκεί όμως, γιατί τα "τα πήρε σβάρνα όλα ο Βαγγέλης" και τα "το αφεντικό τρελάθηκε" είναι τουλάχιστον γραφικά. "25 εκατομμύρια έδωσε" λέει "για τον Ριέρα" και μέσα στο κόστος συνυπολογίζουν μέχρι και το πόσες πίτσες και σουβλάκια θα φάει ο Ισπανός μέχρι το 2013. Αν κάποιος θελήσει να γίνει λεπτολόγος, μπορεί να πεί οτι έφερε τον Μοδέστο μεν, ο οποίος όμως δεν έχει καμμία μα καμμία σχέση με τον κατά πολύ καλύτερο του, Ζεβλάκοβ. 
 
Ή οτι έφερε τον Ρόμενταλ ο οποίος μπροστά στον Γκαλέτι είναι η μέρα με τη νύχτα. Ή επίσης οτι έφυγε ο Ντάρμπισιρ για χάρη του Φουστέρ. To ελαφρυντικό βέβαια εδώ είναι πως ήταν κοινή λογική πως θα γίνονταν και τέτοιες κινήσεις δεδομένου και του λίγου χρόνου που είχε η διοίκηση στη διάθεση της.

* Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η εξέλιξη που βρίσκει τον Μαρινάκη νέο πρόεδρο της Super League. Με ποσοστά... δικτατορίας όπως είπε χαριτολογώντας ο αντιπρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, Γιώργος Μποροβήλος, ο Βαγγέλης Μαρινάκης εξελέγη πρόεδρος με ψήφους 12 - 3 (μεταξύ των 12 και η ψήφος του Παναθηναϊκού) και έτσι ο Ολυμπιακός θα έχει εκπροσώπηση ξανά στην διοργανώτρια αρχή, μετά από μια σεζόν που είχαν αφήσει μόνο του τον αέρα-Πατέρα να λύνει και να δίνει, κανονίζοντας μυστικούς δείπνους με τους Τεροβίτσες και τους Πιλάβιους (αυτουνού του'χει υποσχεθεί και κάτι ο κυρ-Σάββας Θεοδωρίδης). 'Ετσι, ο Βαγγέλης Μαρινάκης μαζί με τον Κανελλόπουλο του Ολυμπιακού Βόλου, τον Βιολίδη του ΠΑΟΚ και τον Βεκρή του Παναθηναϊκού θα είναι οι εκπρόσωποι της διοργανώτριας στην ΕΠΟ.

* Στην πρώτη του μάλιστα παρουσία στην Super League ο Μαρινάκης είπε κάποια πράγματα, όπως οτι προτίθεται να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων για το θέμα της βίας, είπε στον εκπρόσωπο του ΟΠΑΠ, Σπανουδάκη, οτι ο ΟΠΑΠ στήθηκε πάνω στα έσοδα της Λίγκας από τις ομάδας και πως οι ομάδες αξίζουν περισσότερα ανταποδοτικά οφέλη, ζητώντας ένα ποσό της τάξης των 3 εκ. ευρώ για έξτρα σεκιούριτι στα γήπεδα και άλλα 2 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των γηπέδων. Τέλος, η είδηση που βγήκε είναι πως ο Ολυμπιακός με το πέρας της φετινής σεζόν δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο του με την κρατική τηλεόραση, καθώς προτίθεται να εισχωρήσει στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών.

* Ο Βαγγέλης Μαρινάκης λοιπόν σε αυτό το δίμηνο που δραστηριοποιείται στον Ολυμπιακό και στο ποδόσφαιρο γενικότερα, αναμφισβήτητα δείχνει κινητικότητα, δείχνει δραστήριος, δείχνει να του αρέσει η εμπλοκή του στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό. Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε αναμφισβήτητα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Μακάρι να συνεχίσει έτσι και όλα να πάνε πολύ καλύτερα για το Θρύλο τα επόμενα χρόνια.
 
Δεν ενθουσιάζομαι με το πολύ καλύτερο του αναμενόμενου ξεκίνημα του Μαρινάκη όχι γιατί έχω προσωπικά μαζί του, αλλά γιατί έχω πάψει να πιστεύω στους σωτήρες. Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα γιατί καλώς ή κακώς ο Ολυμπιακός δούλευε με ένα συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης εδώ και κοντά μια εικοσαετία, την ενός ανδρός αρχή. 
 
Ο Μαρινάκης έχει εκδηλώσει την πρόθεση να αλλάξει αυτό και να εκχωρήσει ρόλους σε ανθρώπους στην ΠΑΕ και το Δ.Σ. να είναι Δ.Σ. , όχι να αποφασίζει "πάμε με Γκόγκιτς μέχρι να βρούμε προπονητή" και 2 ώρες μετά να μαθαίνουν οι υπόλοιποι οτι ο πρόεδρος προσέλαβε τον Αλέφαντο. Η διοικητική αλλαγή είναι το δυσκολότερο όλων μιας και στη στελέχωση του ποδοσφαιρικού τμήματος ο νέος μεγαλομέτοχος ανταποκρίθηκε.

* Στο δια ταύτα, ο Μαρινάκης στάθηκε στο ύψος του, όπως πρέπει να κινείται το αφεντικό του Ολυμπιακού. 20 εκατομμύρια για μεταγραφές με το που μπεί στην ΠΑΕ όπως έλεγε μπορεί να μη τα έδωσε, αλλά έδειξε οτι δεν είναι ο τύπος παράγοντα που του αρέσουν τα μεταγραφικά σίριαλ και να τρενάρουν πολύ τα πράγματα. Με την κίνηση Βαλβέρδε και τις μεταγραφές Ριέρα, Νέμεθ, Πάντελιτς (και Ουρτάδο) κερδίζει τις εντυπώσεις σε αυτό το ξεκίνημα του και με τις εφημερίδες να τον αβαντάρουν κάργα μάλλον θα έχουμε μια περίοδο ηρεμίας σε διοικητικό επίπεδο.

* Δεν θα πρέπει φυσικά να λησμονούμε το γεγονός οτι τα ΜΜΕ αβαντάρουν τον Βαγγέλη Μαρινάκη τόσο και για άλλον έναν λόγο : Την πλήρη απαξίωση του Σωκράτη Κόκκαλη και των όσων κατέκτησε ο Ολυμπιακός επί προεδρίας του. Ήδη είναι ορατές οι πρώτες "μπηχτές", τόσο για το μοντέλο διοίκησης της ΠΑΕ όσο και για την παρουσία του Ολυμπιακού στην ΕΠΑΕ και αργότερα στη Super League. Ποιός είναι ο σκοπός τους; 
 
Πολύ πιθανόν διάφορα "αφιερώματα" που θα "αποδεικνύουν" - συγκρίνοντας το μοντέλο διοίκησης Μαρινάκη και Κόκκαλη - πόσο κακό έκανε στο Ελληνικό ποδόσφαιρο ο σατανικός Κόκκαλης και κατ'επέκταση ο Ολυμπιακός. Ίσως όλο αυτό μοιάζει με θεωρία συνομωσίας. Ο τρόπος σκέψης και δράσης όμως του "αντικειμενικού" λόμπι δείχνει πως κάθε άλλο παρά συνομωσιολογία είναι. 
 
Και πως κάποια στιγμή, ο "Βαγγέλης που τα πήρε όλα σβάρνα" θα γίνει ένας καιροσκόπος που κέρδισε προβολή, που έστησε στρατό, που κινήθηκε παρασκηνιακά, κλπ κλπ κλπ χιλιογραμμένα και χιλιοειπωμένα. Γι'αυτό ακριβώς μου κάνει εντύπωση πως και οι "δικές" μας εφημερίδες δεν κρατάνε καμμιά πισινή και ακολουθούν το ίδιο τροπάρι.

* Επιστρέφοντας στα αθλητικά, το μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσο είναι ικανός ο Ερνέστο Βαλβέρδε να διαχειριστεί όλο αυτό το πράγμα. Ο Μαρινάκης του έκανε όλα τα χατίρια, του έδωσε όσα λεφτά ήθελε, του πήρε παίκτες που ζήτησε, του έκλεισε όλες τις τρύπες στην ομάδα και έδιωξε όσους δεν ήθελε απ'την ομάδα - επομένως το "φταίει ο πρόεδρος" μας τελείωσε σαν επιχείρημα. 
 
Να τα ρίξουμε στον προηγούμενο προπονητή πάλι δε γίνεται, γιατί ο ίδιος ο Βαλβέρδε και το τιμ του είπαν οτι όσοι παίκτες έκαναν προετοιμασία με τον Λίνεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Το 2008-2009 ο Βαλβέρδε είχε να διαχειριστεί την έλευση 4 παικτών (Όσκαρ, Ντουντού, Ντιόγο, Λέτο) συν τον Ντάρμπισιρ που ήρθε τον Ιανουάριο. Από τους 5 δεν ήθελε να βλέπει τον Ντάρμπι, ενώ η σχέση του με τον Λέτο έγραψε ιστορία. 
 
Άρα λοιπόν μένει ο Βαλβέρδε να διαχειριστεί ένα ρόστερ όχι με 4+1 νέους παίκτες, αλλά με μια ντουζίνα νέους παίκτες και να "χτίσει" ομάδα γρήγορα για να πάρει νταμπλ. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα και για τον ίδιο και ευχής έργον θα είναι να τα καταφέρει.

* Είναι γεγονός όπως σωστά επισημαίνετε σε σχόλια σας οτι ο Βαλβέρδε είναι... περιορισμένης χρήσης στον Ολυμπιακό. Θέλετε το οικογενειακό του πρόβλημα, θέλετε οτι στο μυαλό του υπάρχει πάντα η ανάληψη πάγκου στην Ισπανία, το γεγονός είναι οτι θα αποτελέσει έκπληξη το γεγονός να μείνει παραπάνω από δύο χρόνια στον Ολυμπιακό ο Βάσκος (εδώ θα θεωρηθεί ήδη έκπληξη αν μείνει και τον δεύτερο χρόνο από το 1+1). Εκεί θα φανεί κατά πόσο αλλάζουν οι νοοτροπίες : Ο επόμενος τεχνικός θα είναι αντίστοιχης φιλοσοφίας; Η θα πηγαίνουμε με τη λογική "όνομα να'ναι και ας παίζει ότι να'ναι"; Το καταστροφικό παράδειγμα της μετάβασης από τον Βαλβέρδε του 4-4-1-1 στον Κετσπάγια του 4-5-1-0 (όπου ο "1" έπαιζε κρυφό αμυντικό χαφ) και από εκεί στον Ζίκο του... 4-ότι-να'ναι είναι πολύ νωπό για να αγνοηθεί.

Υ.Γ. 1 : "Εγώ δεν είμαι τσάτσος του ποδοσφαίρου" ωρυόταν ο Τσακίρης τη στιγμή που οι... Πάρνηθες έσκαβαν το γήπεδο της Νέας Σμύρνης για να προλάβουν μη τυχόν και το σκάψουν οι ξυλοκόποι της ΑΕΚ και της Νταντί. Σωστά ρε παιδιά, δεν είναι τσάτσος του ποδοσφαίρου, του Βαρδινογιάννη είναι. Που ήθελε και 2 εκατομμύρια για τον Κουμορτζί... Και από 3 του Μαρινάκη και του Σωκράτη, 8. Ουστ...

Υ.Γ. 2 : Αλήθεια, με το Καραϊσκάκη τι γίνεται; Το 50% ανήκει στον Λαυρεντιάδη και το άλλο 50% παραμένει ακόμη στον Κόκκαλη, οι οποίοι και ερωτήθηκαν από την ΕΠΟ αν συναινούν να αγωνιστεί εκεί η ΑΕΚ για τη ρεβάνς του Europa League με τη Νταντί Γιουνάϊτεντ.

Υ.Γ. 3 : Ντάρμπισιρ, Λεονάρντο, Ντιόγο : 17 εκατομμύρια ευρώ πεταμένα, μοιρασμένοι δεξιά κι αριστερά ως δανεικοί με ελπίδα να παίξουν μπάλα και να πιάσουν μια καλή τιμή μεταπώλησης. Στην περίπτωση του Ντιόγο ανεμένουμε την ανάσταση του Λαζάρου, να αναστηθεί ο Βραζιλιάνος, να φορτώσει τα δίχτυα των Βραζιλιάνων γκολκίπερς με γκολ και να γυρίσει στον Πειραιά να παίξει μπαλάρα. Πολύ καλό για να'ναι αληθινό. 17 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που με αυτά τα λεφτά έπαιρνες 5-6 παίκτες. Και όλα αυτά γιατί μετά την εμμονή "να αναδείξουμε έναν Έλληνα προπονητή" πήρε σειρά η εμμονή "να αναδείξουμε έναν Έλληνα παράγοντα" και οι τύχες της ΠΑΕ παραδόθηκαν στους Χρυσικόπουλους, τους Νινιάδηδες και τους Θεοδωρίδηδες.

Υ.Γ. 4 : Είπα Νινιάδης... Ακόμα στέλεχος της ΠΑΕ είναι αυτός;

Υ.Γ. 5 : Δεν αντέχω θα το πω... Ο Κυριάκος "The Tagari" Παπαδόπουλος δήλωσε πως αν άκουγε όσα του έλεγαν όταν ήταν στον Ολυμπιακό, τώρα θα δούλευε σε φαστφουντάδικο... Έννοια σου λεβέντη μου και σε λίγο καιρό θα δουλεύεις στα McDonalds με προϊστάμενο τον Μάγκατ, μαζί θα πάτε. Και στο κάτω κάτω, καλύτερα το φαστφουντάδικο απ'το "ροβόλα τα, ροβόλα τα, τα γίδια και τα πρόβατα". Μπρρρρρρτττττ...

Υ.Γ. 5 : Άντε να'ρθει το Σάββατο να αρχίσουν τα επίσημα... Να δούμε Θρύλο να γουστάρουμε...

Υ.Γ. 6 : Τέζα ο Σισέ, παρών ο κολοσσός Μπουμσόνγκ;;; Ονείρωξη...

Υ.Γ. 7 : Σωκράτη που είσαι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: