Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Σε περίοδο αιχμής η Βρετανική Πολεμική Αεροπορία διεξάγει ασκήσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας !

Την αντίδραση των κομμάτων, προκαλεί η χρήση του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας, από τους Βρετανούς, οι οποίοι έχουν παραβιάσει  τη Συμφωνία που έχει συνομολογήσει από το 1974 το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας με τις Βρετανικές Βάσεις.
 
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, οι Βρετανοί, έχουν παραβιάσει τη Συμφωνία που έχει συνομολογήσει από το 1974 το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας με τις Βρετανικές Βάσεις, εάν η Συμφωνία αυτή προβλέπει ότι δεν θα γίνεται εκπαίδευση των πιλότων, όταν υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Λάρνακας. 

Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ και βουλευτής Γιαννάκης Ομήρου, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητά ενημέρωση αναφορικά με τη χρήση του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας από τη Βρετανική Πολεμική Αεροπορία.

Ο κ. Ομήρου ζητά,  από το αρμόδιο Υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή εάν η συμφωνία για τη χρήση του Αεροδρομίου Λάρνακας δίνει το δικαίωμα προσγείωσης και απογείωσης βρετανικών πολεμικών αεροσκαφών σε περιόδους αιχμής στην κίνηση του αεροδρομίου, όπως είναι η τουριστική περίοδος.  Περαιτέρω το αρμόδιο Υπουργείο καλείται να απαντήσει σε ποια δικαιολογητική βάση στηρίχθηκε η παραχωρηθείσα άδεια και η συνομολόγηση αυτής της συμφωνίας που αφορά τη χρήση ενός πολιτικού αεροδρομίου από στρατιωτικά αεροσκάφη.

Τέλος, ερωτάται πώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ακύρωσης η αναθεώρησης αυτής της συμφωνίας, δεδομένων των δικαιολογημένων αντιδράσεων που υπήρξαν από το πρόσφατο περιστατικό χρήσης του Αερολιμένα Λάρνακας από βρετανικό πολεμικό αεροσκάφος. 

Από την πλευρά του το ΕΥΡΩΚΟ, με σημερινή του ανακοίνωση δηλώνει ότι, μετά και την επίκαιρη ερώτηση του κ. Ομήρου στη βουλή, αναμένει εκτενέστερη ενημέρωση για τη συγκεκριμένη συμφωνία και το θέμα που προέκυψε, δεδομένων των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε η χρήση του αεροδρομίου Λάρνακας από βρετανικό μαχητικό για ασκήσεις touch and go.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα θεωρεί ότι οι Βρετανοί έχουν παραβιάσει προκλητικά τη Συμφωνία που έχει συνομολογήσει από το 1974 το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας με τις Βρετανικές Βάσεις, εάν, όπως δήλωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, η Συμφωνία αυτή προβλέπει ότι δεν θα γίνεται εκπαίδευση των πιλότων, όταν υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Λάρνακας. 

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ''το ΕΥΡΩΚΟ κατανοεί πλήρως τις αντιδράσεις που προκάλεσε πρόσφατα η παρουσία του βρετανικού μαχητικού στον αερολιμένα της Λάρνακας''. ''Είναι απαράδεκτο'', τονίζει το ΕΥΡΩΚΟ, ''μέσα στην περίοδο αιχμής για τον κυπριακό τουρισμό, οι Βρετανοί να πραγματοποιούν ασκήσεις εξοικείωσης με μαχητικά αεροσκάφη στον δίαυλο του αεροδρομίου Λάρνακας, όπου καθημερινά προσγειώνονται και απογειώνονται δεκάδες αεροσκάφη με χιλιάδες επιβάτες''.
ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: