Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Οι μνηστήρες στην ουρά για τζόγο 4 δισ. ευρώ ! !

ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ-ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ-ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αρκετοί επιχειρηματίες, έλληνες και ξένοι, μεταξύ των οποίων και ο ΟΠΑΠ, παίρνουν ήδη «θέσεις μάχης» προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση στην (απελευθερωμένη) αγορά του «τζόγος.gr». Η κυβέρνηση, εμπρός στην ανάγκη εξεύρεσης πόρων ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ, προχωρεί στη νομιμοποίηση του (σήμερα) παράνομου τζόγου, που εκτιμάται μάλιστα ότι ανέρχεται στα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ. Από τη νομιμοποίηση και τη φορολόγησή του μάλιστα προσδοκά πρόσθετα έσοδα. Το «πλαίσιο αρχών» που έδωσε η κυβέρνηση προχθές προς διαβούλευση θα διαμορφωθεί, έπειτα από τη σχετική συζήτηση στο Διαδίκτυο, σε νομοσχέδιο το οποίο και θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Οπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, για τη λειτουργία τόσο του ιντερνετικού στοιχήματος όσο και ηλεκτρονικών παιχνιδιών, που είναι γνωστά ως «φρουτάκια» ή «κουλοχέρηδες», θα απαιτείται η έκδοση ειδικής άδειας από την Επιτροπή Εποπτείας Παιγνίων. Για τη χορήγηση της άδειας αυτής, καθώς επίσης και για τη διατήρησή της σε ισχύ καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες των τερματικών εφάπαξ τέλος και, επιπλέον, ετήσιο τέλος διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιχνιδιών. Οι άδειες για τα «φρουτάκια» θα δοθούν ανάλογα με τον πληθυσμό της πόλης και βάσει προδιαγραφών των χώρων και των υπευθύνων.

Μάλιστα για τα παιχνίδια αυτά το κέρδος που θα μοιράζεται στους «παίκτες» θα είναι το 60% του συνολικού ποσού που «τζογάρεται» στο κάθε μηχάνημα. Τα υπόλοιπα θα τα εισπράττει η διαχειρίστρια εταιρεία, τα κέρδη της οποίας θα φορολογούνται προσφέροντας πρόσθετα έσοδα στο δημόσιο ταμείο.

Οι άδειες για τα «φρουτάκια»
Σύμφωνα με το κυβερνητικό κείμενο, προβλέπεται κατ΄ αρχάς η επανεισαγωγή των «κουλοχέρηδων» με τη μορφή των Video Lotery Τerminal (VLΤ): θα τοποθετηθούν περίπου 32.000 «μηχανάκια»- 3,2 ανά 1.000 κατοίκους. Τα VLΤ έχουν τέσσερις επιλογές στον τρόπο με τον οποίο θα τοποθετηθούν στην αγορά:

πρώτον, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να κάνει διαγωνισμό·

δεύτερον, να δοθεί μία άδεια στον ΟΠΑΠ και να τα τοποθετήσει ο ίδιος καταβάλλοντας το αντίστοιχο τίμημα στο Δημόσιο·

τρίτον, να δοθούν πολλές άδειες, τις οποίες θα διεκδικήσουν και όσοι στο παρελθόν είχαν αντίστοιχα καταστήματα (με «κουλοχέρηδες»)·

τέταρτον, να κάνει τον διαγωνισμό ο ΟΠΑΠ και να μοιράσει αυτός τις άδειες.

Στην κατηγορία των VLΤ θα παίξουν οι μεγάλοι παίκτες, δεδομένου ότι τα κεφάλαια που απαιτούνται είναι τεράστια- ίσως και άνω των 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αναμένεται να καταθέσουν προσφορές ο ΟΠΑΠ, η Ιντραλότ του επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη και η ιταλική Lotommatica που εξαγόρασε την αμερικανική G-Τech.

Αν οι άδειες είναι περισσότερες των τριών, δεν αποκλείεται, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο σύνδεσμος των καταστηματαρχών που είχαν παλαιότερα καταστήματα με τυχερά «μηχανάκια» να δημιουργήσει δική του εταιρεία και να διεκδικήσει μια άδεια για τα μέλη του.

Επίσης, το ενδιαφέρον του σκοπεύει να εκδηλώσει ο κ. Δ. Μελισσανίδης , ο οποίος διαθέτει και τα απαιτούμενα κεφάλαια, αλλά και το δίκτυο μέσω των πρατηρίων υγρών καυσίμων της Αegean- ενδεχομένως μάλιστα και σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματίες.

Η δεύτερη κατηγορία του νομιμοποιούμενου τζόγου αφορά τον τζόγο μέσω του Διαδικτύου. Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να συμμετάσχει και πάλι ο ΟΠΑΠ και η Ιντραλότ και να στήσουν τους δικούς τους ιστοτόπους τυχερών παιχνιδιών- αν και οι πράκτορες του ΟΠΑΠ αντιδρούν σε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά από τη διοίκηση του Οργανισμού υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν αυτή την εξέλιξη.

Ελεύθερη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο
Ανάλογα με την περίπτωση, αν δηλαδή θα είναι ελεύθερη η δραστηριοποίηση στο Διαδίκτυο ή θα απαιτείται η χορήγηση αδειών, εκτιμάται ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον όλοι οι μεγάλοι παίκτες που σήμερα δραστηριοποιούνται σε ιστοτόπους που φέρουν την ένδειξη. com, όπως είναι η Βwin, η Βet Fair και η Land Βrokes.

Αλλοι επιχειρηματίες που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν είναι ο κ. Δ. Κοντομηνάς, επίσημος αντιπρόσωπος στην ελληνική αγορά της βρετανικής στοιχηματικής William Ηill, που είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, ενώ ενδέχεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι οικογένειες Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα.

Επίσης, υπάρχουν και δύο εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών στο Διαδίκτυο. Η μία είναι η Centrik του κ. Ροδόλφου Οντονι, η οποία έχει συμβόλαιο συνεργασίας με τη διεθνή στοιχηματική εταιρεία Sporting Βet.

Η άλλη είναι η πρώην Ζήνων και νυν Αvenir, με έδρα την Ελλάδα, αλλά με τα έσοδά της να προέρχονται αποκλειστικά από την κυπριακή αγορά. Τα στελέχη της σε ανύποπτο χρόνο έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν και στην Ελλάδα, όταν φυσικά ανοίξει η αγορά. Βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι οι επιχειρηματίες κ. Στ. Χατζηιωάννου και κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης του Σήφη.

Στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο αναφέρεται ότι οι εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στον διαδικτυακό τζόγο θα πρέπει να έχουν ως έδρα την Ελλάδα και οι ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις θα έχουν την κατάληξη.gr.

Από τα παιχνίδια που θα προσφέρουν αποκλείονται τα «τύπου καζίνο», δηλαδή ρουλέτα, ζάρια κτλ. και το ιπποδρομιακό στοίχημα. Αυτά ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής διαβούλευσης. Βασικά ο ιντερνετικός τζόγος θα αφορά το στοίχημα και το διαδικτυακό πόκερ.

Τα online τυχερά παιχνίδια και ο ΟΠΑΠ
* Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 50 εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού * Ο ετήσιος τζίρος τους, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ * Οι ιστότοποι αυτοί δαπανούν περί τα 50 εκατ. ευρώ για τη διαφημιστική τους προβολή, αλλά δεν πληρώνουν φόρους * Το αθλητικό στοίχημα του ΟΠΑΠ είχε τζίρο 2 δισ. ευρώ το 2009 και αντιπροσωπεύει το 37% των εσόδων του Οργανισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: