Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ 175.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ…


Σε 175.000 ανέρχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκτιμούν ότι θα έχουν βάλει λουκέτο μέχρι και το τέλος του 2011, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι κινδυνεύουν να χαθούν γύρω στις 300.000 θέσεις απασχόλησης.
 
Από αυτές μάλιστα, οι 120.000 ενδέχεται να χαθούν ακόμη και μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, δεδομένου ότι τρεις στους δέκα επιχειρηματίες που απασχολούν…προσωπικό (27,7%) προβλέπουν πως θα προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού. 
 
Αυτές είναι οι εφιαλτικές προβλέψεις για τη βιωσιμότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνονται στην έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία σημειωτέον διεξήχθη μεσούσης της τουριστικής περιόδου (15-28 Ιουλίου) και καταγράφει ραγδαία οικονομική επιδείνωση στα μεγέθη τους. 
Στον δρόμο 200.000 εργαζόμενοιΑν στις παραπάνω προβλέψεις προστεθούν και οι 88.000 απολύσεις που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2010, οι εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι συνολικά το 2010 θα βρεθούν στον δρόμο τουλάχιστον 200.000 εργαζόμενοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αν μάλιστα συγκρίνει κάποιος τις τωρινές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες περυσινές, προκύπτει ότι έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των επιχειρήσων που θεωρούν πολύ πιθανό να κλείσουν (20,9% φέτος ή μια στις πέντε, έναντι 11,7% πέρυσι). Στόχος της έρευνας ήταν να καταγράψει τις εκτιμήσεις των μικρομεσαίων για την οικονομική κατάσταση έπειτα από την υπογραφή του Μνημονίου, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Νίκος Ασημακόπουλος.
 
Είναι τέτοια η κατάσταση ώστε 26% των επιχειρήσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν την επιχειρηματική τους έδρα για φορολογικούς λόγους, ενώ 4 στις 10 εμφανίζονται να έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια φορολογικής ικανότητας και σκέφτονται να προχωρήσουν σε παύση πληρωμών στο Δημόσιο.
Επίσης, οι 4 στις 10 επιχειρήσεις καταγράφουν προβλήματα στη διαδικασία της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους, ενώ ειδικά για τον 13ο και 14ο μισθό, οι 8 στους 10 ερωτηθέντες επιθυμούν είτε να παραμείνουν ως έχουν είτε να ενσωματωθούν στους 12 μισθούς του έτους, ενώ μόλις μία επιχείρηση στις 10 επιθυμεί την πλήρη κατάργησή τους.
 
Ωστόσο, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις δηλώνει ότι έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση των ωρών ή και των ημερών εργασίας. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία της Εκθεσης του ΣΕΠΕ σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό μετατροπών συμβάσεων από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Κόπηκαν μία στις δύο αιτήσεις για δάνειαΣτον τομέα της τραπεζικής χρηματοδότησης, μία στις δύο επιχειρήσεις που απευθύνθηκε σε τράπεζα για έκδοση δανείου είδε το αίτημά της να απορρίπτεται. 
 
Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι ότι 3 στις 4 δηλώνουν πως ήταν σε θέση ώς τώρα να απορροφούν τον ΦΠΑ αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορούν και στο μέλλον.
Το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ θα έχει συνέπειες «ανάλογες ατομικής βόμβας» σε τζίρο, θέσεις εργασίας, πληθωρισμό, λουκέτα και τελικά τα ίδια τα έσοδα του κράτους, καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: