Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Τεραστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα ξεκινάει η Τουρκία μεχρι το 2020



Σε εξοπλιστικό οργασμό βρίσκεται η γειτονική Τουρκία καθώς προβλέπει τη δαπάνη περισσότερων από $ 50 δις για νέα οπλικά συστήματα μέχρι το 2020. Το φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Άγκυρα φιλοδοξεί στο να μετατρέψει τη γειτονική χώρα σε τοπική υπερδύναμη στην περιοχή του Αιγαίου και της Ν.Α Μεσογείου σε μια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σκληρή δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει επιπτώσεις και στην ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας.

Ο προϋπολογισμός της γείτονος χώρας για το 2010 ανέρχεται στα $16 δισ. περίπου 1.8% του ΑΕΠ της. Από αυτά τα 16 δις, το ένα τέταρτο αφορά την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων ενώ το υπόλοιπο για αμοιβές προσωπικού, τη διεξαγωγή επιχειρήσεων, τη λογιστική υποστήριξη και τη συντήρηση.
Είναι χαρακτηριστικό οτι το μεγαλύτερο μέρος του προυπολογισμού αφορά κύρια εξοπλιστικά προγράματα όπως μαχητικά αεροσκάφη, τα άρματα μάχης, τα σκάφη επιφανείας, τα υποβρύχια και τα επιθετικά ελικόπτερα.

Εξοπλισμοί οι οποίοι έχουν καθαρά στόχο την ενίσχυση των ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ δυνατοτήτων και την ανατροπή του συσχετισμού ισχύος με την Ελλάδα.

Από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας είναι η απόκτηση 100 μαχητικών 5ης γενιάς F-35A Lightning II της Lockheed Martin που σκοπεύει να προμηθευτεί θκαι α κοστίσουν $13 δις με βάση τις τρέχουσες τιμές του προγράμματος. Παράλληλα η ευρωπαική κοινοπραξία EADS προωθεί με καλές πιθανότητες την πώληση 20 Eurofighter Typhoon.
Ο Τουρκικός Στρατός πέραν των μεταχειρισμένων Leopard 2A4 που παρέλαβε από τη Γερμανία φιλοδοξεί να εξοπλιστεί με το νέο εγχώριας κατασκευής άρμα τύπου Altay το οποίοαναπτύσσεται σε συνεργασία με τη Ν Κορέα. Ήδη έχουν κατασκευστεί 4 πρωτότυπα ενώ το πρόγραμμα έχει συνολικό προυπολογισμό $ 3 -4 δις για 250 άρματα.

Στον τομέα των επιθετικών ελικοπτέρων (όπου η Ελλάδα διατηρεί σαφές προβάδισμα) , η Τουρκία αναμένει να παραλάβει 50 επιθετικά ελικόπτερα Τ-129 της ιταλικής Agusta από το 2015, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιλογή ενός νέου τύπου ελικοπτέρου γενικής χρήσης που θα αντικαταστήσει πλήρως τα πεπαλαιωμένα UH-1H.

Στον τομέα του ναυτικού η Τουρκία φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε ναυτική υπερδύναμη στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο καθώς προχωράει στη ναυπήγηση 6 υποβρυχίων τύπου U-214 καθώς και στην εγχώρια ανάπτυξη 6 φρεγατών (TF-2000) και 10 κορβετών (MILGEM). Με βάση αυτό τον προγραμματισμό, η κορύφωση των αμυντικών δαπανών αναμένεται να συμβεί περί το 2015 και να διατηρηθεί εκεί έως το 2020.

Η ρητορική περί αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών που έχει υιοθετήσει η παρούσα αλλά και η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΞ καθώς και οι αφελείς ισχυρισμοί των πολιτικών της χώρας περί ελληνοτουκικής φιλίας, είναι προφνώς - όχι μόνο εκτός πραγματικότητος - αλλά και επικίνδυνοι καθώς οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον περιορισμό Εθνικής Κυριαρχίας και το υποβιβασμό της ελληνικής αμυντικής ικανότητας.

Ο σχεδιασμός της Άγκυρας διατηρεί καθαρά επιθετικό προσανατολισμό που εγγείρει κινδύνους και απαιτεί την άμεση και μακροπρόθεσμη λήψη μέτρων ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: