Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Σεβασμό και προσοχή ζητά η Υπηρεσία Αγνοουμένων Δεν έχουν ανευρεθεί τα οστά του αντισυνταγματάρχη Καλμπουρτζή, η τύχη του οποίου αγνοείται από τις 23 Ιουλίου 1974

Οι αγνοούμενοι του 1974 παραμένουν ακόμα και σήμερα η τραγικότερη πτυχή της Ιστορίας της Κύπρου. Οι ελπίδες που αναδύονται μέσα από τις εκσκαφές στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές για την ανεύρεση οστών αγνοουμένων μας κάνουν το μαρτύριο ακόμα μεγαλύτερο και το σταυρό του μαρτυρίου ακόμα πιο βαρύ.
 
Η κάθε πληροφορία που φτάνει στους ειδικούς αξιοποιείται και συνεργεία με επιστήμονες, στα πλαίσια και με βάση τους όρους εντολής της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, βρίσκονται στην Πάφο, στη Μεσαορία, στη Λευκωσία και αλλού, προχωρούν σε εκσκαφές, τα ευρήματα των οποίων αναμένεται να δώσουν ένα τέλος στην αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων, Ε/κ και Τ/κ.
 
Μια τραγική ιστορία αφορά και τον αντισυνταγματάρχη Στυλιανό Καλμπουρτζή, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στις 23 Ιουλίου 1974. Δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες έκαναν λόγο για ανεύρεση των οστών του Καλμπουρτζή, γεγονός που επέφερε σύγχυση και στην οικογένεια του άτυχου αντισυνταγματάρχη. 
Η Υπηρεσία Αγνοουμένων, δια του προϊσταμένου της Ξενοφώντα Καλλή, αποσαφήνισε το όλο θέμα, ξεκαθαρίζοντας πως μέχρι σήμερα δεν έχουν ανευρεθεί τα οστά του Στυλιανού Καλμπουρτζή.
 
«Δεν έχουμε ενημερώσει την οικογένεια Καλμπουρτζή ότι εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα οστά του συγγενή τους. Από τα οστά, για τα οποία γίνεται αναφορά σε διάφορα δημοσιεύματα ότι έχουν ανευρεθεί, δεν υπάρχουν καν ενδείξεις ότι πρόκειται για οστά που ανήκουν στον Καλμπουρτζή», δήλωσε στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Καλλής.
 
Μάλιστα, με χθεσινές του δηλώσεις στη «Χ», ο κ. Καλλής απηύθυνε έκκληση για επίδειξη περισσότερου σεβασμού από όλους προς τις οικογένειες των αγνοουμένων. Με αφορμή πληροφορίες που δημοσιοποιούνται, γύρω από τα ζητήματα των αγνοουμένων, ο κ. Καλλής διαβεβαίωσε πως κάθε πληροφορία που φθάνει στην Υπηρεσία αξιοποιείται και όταν υπάρχουν στοιχεία ενημερώνεται η κάθε οικογένεια την οποία αφορούν τα ευρήματα των επιστημόνων.
 
Μιλώντας στο ΡΙΚ, η κόρη του αντισυνταγματάρχη Καλμπουρτζή, Μαρία, απηύθυνε έκκληση για επίσπευση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην ανεύρεση των οστών των αγνοουμένων και όσο αφορά τον πατέρα της ανέφερε πως και η διάψευση από την Υπηρεσία Αγνοουμένων αποτελεί για την οικογένεια ένδειξη.  «Είμαστε όλοι μαζί στον πόνο, δεν έχω αποκλειστικότητα στον πόνο. Τα 36 χρόνια είναι πολλά για να πιστεύουμε στις καθυστερήσεις και στις αναβολές», σημείωσε.
 
Ο αντισυνταγματάρχης Καλμπουρτζής, Διοικητής της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού, αγνοείται απο τις 23 Ιουλίου 1974. Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, από πληροφορίες που υπάρχουν ο αντισυνταγματάρχης φέρεται να οδήγησε, ακολουθώντας εντολές, τους στρατιώτες του σε πορεία υποχώρησης από την περιοχή «Ασιεντρούσα» κοντά στον Πενταδάκτυλο. Κοντά στο πέρασμα προς το Πέλλα Πάις Τούρκοι κομάντος έστησαν ενέδρα, κομματιάζοντας τους στρατιώτες. Η τελευταία μαρτυρία για την τύχη του τον φέρει να είναι όρθιος και να πυροβολεί. 
 
Στον Πενταδάκτυλο υπολογίζεται ότι είναι θαμμένοι δεκάδες αγνοούμενοι. Το 2008 ανεβρέθηκε τάφος τεσσάρων ατόμων, τα οποία δεν ταυτοποιήθηκαν ακόμα.
 
Στο μεταξύ, επανήρχησαν χθες οι εκταφές σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, μετά τη μικρή ανάπαυλα των θερινών διακοπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: