Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι στο Δήμο Αρχαγγέλου στην Ρόδο.

Τρεις ανεκτίμητης ιστορικής αξίας τάφοι που χρονολογούνται στα αρχικά Ελληνιστικά χρόνια και στα παλαιοχριστιανικά και συγκεκριμένα από τον 3ο αιώνα προ Χριστού μέχρι τον 3o αιώνα μετά Χριστόν ανακαλύφθηκαν τυχαίως σε έρευνα που διενήργησαν επιτελείς της ΚΒ' Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μετά τη διάνοιξη δρόμου στην περιοχή Χάρακας του Δήμου Αρχαγγέλου.

Η δημοτική αρχή ξεκίνησε συγκεκριμένα από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας να εκτελεί εργασίες για τη διάνοιξη παλαιού δρόμου που υπήρχε στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια των εργασιών σημειώθηκε μερική υποχώρηση του εδάφους και φάνηκε ένας λάκκος στον οποίο όπως διαπιστώθηκε υπήρχε αρχαίο τείχος.

Ενημερώθηκε αμέσως η αρχαιολογία και μετά από σχετικές έρευνες ανακαλύφθηκαν οι τρεις τάφοι.
Στον πρώτο βρέθηκαν σκελετοί και διάσπαρτα πήλινα κιούπια. Στον δεύτερο ένας γυναικείος σκελετός, ένα βραχιόλι αλλά και ένα μικτό πήλινο δοχείο στο οποίο υπήρχε ο σκελετός ενός μωρού. Εικάζεται ότι πρόκειται για μητέρα που θάφτηκε με το μωρό της.

Στον τρίτο τάφο βρέθηκε ένας σκελετός και ένας καθρέφτης.

Οι επιτελείς της αρχαιολογίας επισημαίνουν ότι από τα πρώτα ευρήματα προκύπτει ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε οικισμός που χρησιμοποιούσε την περιοχή ως νεκροταφείο. Διαπίστωσαν εξάλλου ότι η είσοδος του ενός τάφου σε απροσδιόριστο πάντως χρόνο είχε διαταραχθεί και είχε πέσει η οροφή της. Δεν αποκλείουν να έδρασαν αρχαιοκάπηλοι καθώς διαπιστώθηκε ότι τα οστά ήταν ανακατεμένα και δεν βρέθηκαν άλλα αντικείμενα.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι από τους τάφους είναι σκαμμένοι μέσα σε βράχια.

Οι έρευνες των αρχαιολόγων συνεχίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: