Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Ξεκίνησε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ

Επτά χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή για την ανατροπή του Saddam Hussein, η Ουάσινγκτον μειώνει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στο Ιράκ.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει μείωση της αμερικανικής παρουσίας σε 50.000 ένστολους μόνο με συμβουλευτικό ρόλο μέχρι το τέλος Αυγούστου (από 81.000 σήμερα και περίπου 160.000 κατά τη διάρκεια της  κορύφωσης του πολέμου) ενώ η επιχειρησιακή αρμοδιότητα μετατοπίζεται πλήρως στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Η 4η Ταξιαρχία της 2ας Μεραρχίας Πεζικού παρέδωσε τον επιχειρησιακό έλεγχο σε ιρακινό Σχηματισμό, σηματοδοτώντας την αποχώρηση από το Ιράκ, παρά το πολιτικό αδιέξοδο και την πρόσφατη αύξηση βίας.

“Τα αμερικανικά στρατεύματα θα έχουν αποχωρήσει από το Ιράκ μέχρι το τέλος του μήνα όπως είχαμε υποσχεθεί” τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Βarak Obama προ λίγων ημερών.

Μεγάλος όγκος των στρατευμάτων αναμένεται να μετακινηθεί στα καυτά μέτωπα του Αφγανιστάν, εκεί όπου οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα από τη δράση των ανταρτών Ταλιμπάν.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ωστόσο η μελλοντική κατάσταση στο Ιράκ, καθώς πέντε μήνες μετά τις εκλογές τα κόμματα δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης και το κίνημα αντίστασης δεν αφήνει ανεκμετάλλευτο το κενό εξουσίας που αρχίζει να εμφανίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: