Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: Μετά τις μάχες, διαπραγματεύσεις για... εκεχειρία.


Σε εξέλιξη βρίσκονται από  χθες τις 13:30 το μεσημέρι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στα σύνορα των δυο χωρών. Τις διαπραγματεύσεις συντονίζει ο επικεφαλής της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Λίβανο UNIFIL. 

Τρεις στρατιώτες του Λιβάνου κι ένας δημοσιογράφος έχασαν τη ζωή τους στις μάχες που ξέσπασαν κοντά στο χωριό Aadassi. Επίσης ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του Ισραήλ έπεσε νεκρός κι ένας ακόμα στρατιώτης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι τραυματίες από την πλευρά του Λιβάνου ανέρχονται σε πέντε. Το Ισραήλ ...

...καθησυχάζει τους πολίτες του στο βόρειο τμήμα χώρας επισημαίνοντας ότι, το επεισόδιο έληξε και δεν αναμένεται συνέχεια. Θετικό σημάδι - τουλάχιστον για την ώρα - το γεγονός ότι τα καταφύγια στο βόριεο Ισραήλ παραμένουν κλειστά και δεν έχουν δοθεί εντολές για ετοιμότητα στο μηχανισμό πολιτικής προστασίας.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον, είναι αν οι δυο πλευρές θα επιχειρήσουν να ελέγξουν την κατάσταση και να αποσοβήσουν τα χειρότερα τις επόμενες ημέρες ή αν αυτό που περιγράφεται από πολλούς ως δεδομένο - δηλαδή πολεμική κλιμάκωση - θα υπερισχύσει της λογικής.

Το επεισόδιο καταδίκασε ο πρόεδρος του Λιβάνου κ. Σουλειμάν, ο Π/Θ Σάαντ Χαρίρι, ενώ η ηγεσία του στρατού τόνισε ότι η απάντηση στο Ισραήλ θα είναι η πρέπουσα και σε όλα τα επίπεδα.
Η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει 5.000 μαχητές στο Νότιο Λίβανο. Ισραήλ και Λϊβανος αλληλοκατηγορούνται για το συμβάν.

Τέλος και Μπασάρ Αλ ’σσαντ από τη Δαμασκό, τόνισε ότι η χώρα του θα σταθεί στο πλευρό του Λιβάνου σε μια υποτιθέμενη πολεμική αναμέτρηση με το Ισραήλ.
ΠΑΝΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

το ρεπορταζ του ΠΑΝΟΥ ΧΑΡΙΤΟΥ σχετικά με το επεισόδιο.

Μάχες και νεκροί στα σύνορα με το Λίβανο 3/8/2010
Αυτό που εδώ και καιρό υπήρχε απλά ως εκτίμηση και αποτυπωνόταν στα τηλεγραφήματα των ξένων διπλωματών, αναλυτών και ανταποκριτών από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, γίνεται πιο συγκεκριμένο και αναμένεται να κλιμακωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου.Στις 12 το μεσημέρι μια ύλη τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης - σύμφωνα με το υπουργείο ’μυνας του Λιβάνου - πέρασαν στο έδαφος του Λιβάνου και πλησίασαν το χωριό Aadassi.

Λίγο έξω από το χωριό ξεκίνησαν να καταστρέφουν δέντρα και να ισσοπεδώνουν την περιοχή. Σε μικρή απόσταση από το σημείο υπήρχε φυλάκιο του στρατού του Λιβάνου, από όπου οι στρατιώτες - σύμφωνα με την ίδια πηγή - έριξαν προειδοποιητκές βολές στον αέρα. Η απάντηση των δυνάμεων του Ισραήλ ήταν άμεση. Έβαλαν κατά του φυλακίου όπου και έχασαν τη ζωή τους τρεις στρατιώτες ενώ ένα από τα βλήματα των τεθωρακισμένων έπληξε κι ένα σπίτι στο χωριό Ααντάσι, όπου φέρεται να σκοτώθηκε κι ένας δημοσιογράφος. Στο επεισόδιο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε εμπλοκή της σιητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία και ελέχγει το νότιο τμήμα του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το υπουργείο ’μυνας του Ισραήλ, οι δυνάμεις του φέρεται να περιπολούσαν στη μεθόριο και να δέχθηκαν επίθεση για αυτό και ανταπέδωσαν τα πυρά.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν τις απώλειες μόνο στις τάξεις του στρατού του Λιβάνου, ενώ από τις περιγραφές δεν καθίσταται σαφές αν υπάρχουν τραυματίες ανάμεσα στους ισραηλινούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Η Daily News του Λιβάνου επικαλούμενη αξιωματούχο της Χεζμπολάχ κάνει λόγο για ένα σοβαρά τραυματία ή νεκρό στις τάξεις και των ισραηλινών στρατιωτών. Η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από το Ισραήλ και ελέγχεται δημοσιογραφικά για την ακρίβειά της.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη σημερινή κρίση (επεισόδιο) στα σύνορά του ο Λίβανος, δημιουργεί νέα δεδομενα για το Ισραήλ. Καταρχάς το επεισόδιο καταδικάστηκε άμεσα από τον Πρόεδρο της χώρας κ.Σουλειμάν και κατέστησε το Ισραήλ υπεύθυνο για όποιες εξελίξεις από εδώ κι έπειτα.
Ο αρχηγός του στρατού στο Λίβανο δήλωσε δυο ώρες μετά το επεισόδιο ότι ο στρατός του Λιβάνου θα απαντήσει στις προκλήσεις με όλα τα μέσα που διαθέτει. Να επισημάνουμε εδώ ότι στην προηγούμενη κρίση το 2006, ο στρατός είχε κρατήσει αποστάσεις και δεν ενεπλάκει σε καμία φάση της έοπλης αντιπαράθεσης με το Ισραήλ.

Τρίτο σημαντικό στοιχείο του σημερινού επισοδίου είναι το γεγονός ότι, η Χεζμπολάχ αν και έχει αναπτύξει αριθμό πέντε χιλιάδων μαχητών (5.000) στη μεθόριο με το Ισραήλ, παρακολούθησε δίχως να εμπλακεί αφήνοντας χώρο στις δυνάμεις του στρατού να το διαχειριστούν. Η αίσθηση που δίνεται σε αυτή τη φάση - στο εσωτερικό του Λιβάνου - είναι ότι η οργάνωση αφενώς, σέβεται τη συνταγματική νομιμότητα και αφετέρου ότι, δεν επιθυμεί να συρθεί σε ένα πόλεμο με το Ισραήλ - ασχέτως αν αυτό αντιτίθεται στις αρχές της αφού είναι ξεκάθαρο πως απαντά στις προκλήσεις που δέχεται εντός των εδαφών τους.

Η διαχείρηση από την πλευρά της Χεζμπολάχ, τουλάχιστον για την ώρα είναι επικοινωνιακή και αφορά το εσωτερικό του Λιβάνου. Η διαχείρηση επίσης από τον Πρόεδρο της χώρας αλλά και τον πρωθυπουργό Χαρίρι αποσκοπούν στο ίδιο πεδίο. Να πείσουν την κοινή γνώμη στη χώρα τους ότι η σιητική οργάνωση δεν λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Γνωρίζουν άλλωστε  πως τα πράγματα στο Λίβανο θα δυσκολέψουν όσο πλησιάζουμε στη δημοσιοποίηση των ονομάτων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα των ερευνητών για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι - δυο εκ των οποίων ανήκουν στις τάξεις της Χεζμπολάχ.

Τέλος για το Ισραήλ ένας ακόμα πόλεμος δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν έδειξε να βιάζεται για την έκδοση ανακοινωθέντος για το επεισόδιο. Το μορατόριουμ για τους επικοισμούς στη Δυτική Όχθη πλησιάζει στη λήξη του. Η Ουάσιγκτον πιέζει για να ανανεωθεί.

Το ακροδεξιό κομμάτι της κυβέρνησης συνασπισμού του Νετανιάχου περιμένουν πως και πως, για να ξαναπιάσουν δουλειά οι μπολντόζες στα κατεχόμενα να συνεχίσουν την επικοιστική πολιτική. Εαν ο Νετανιάχου δεν ενδώσει τότε ο συνασπισμός θα καταρρεύσει.

Επίσης η ενέργειά του να αποδεχθεί μια διεθνή επιτροπή για τον έλεγχο των θανάτων και της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού αναφορικά με τα πλοία για τη Γάζα, τον φέρνει ακόμα σε πιο δύσκολη θέση. Το συμπέρασμα απλό και ιστορικά αποδεδειγμένο.

Όταν πολλές κρίσεις ξεπηδούν στην αυλή σου, μια νέα κρίση μεγαλύτερης εμβέλειας και σίγουρα εθνικού χαρακτήρα στρέφει αλλού το ενδιαφέρον.

Αυτό πάντως που απέδειξε το σημερινό επεισόδιο δεν είναι άλλο από το ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και πολλύ πιο έντονες από ότι το 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια: